Τετάρτη , Νοεμβρίου 22 2017
Home / Μαγειρική / Γλυκά / Princess Cake

Princess Cake

Συστατικά

Για το παντεσπάνι

  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 225 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 3 αυγά

Για την κρέμα πατισερί

  • 1/2 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
  • 1/2 βανίλια στικ
  • 135 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κορν φλάουερ
  • 3 κρόκους
  • 50 γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση – στήσιμο

  • 4 κ.σ. μαρμελάδα βατόμουρο ή φράουλα
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. φρέσκα μαύρα βατόμουρα

Για την επικάλυψη

  • 450 γρ. αμυγδαλόπαστα
  • 1 κ.γ. ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • 3 βατόμουρα
Clock dfcc0e208d138d9bd767c6f1f85dfe28624afa0652c24ad00a1a457ca3ec6e0d 1 ώρα 45 λεπτά

Χρόνος Εκτέλεσης
Shares 5606bf075942176c08f602bcfddfb1eae4f9ffc25749ab7454da85f803864740 8-10

Μερίδα/ες
Μέθοδος Εκτέλεσης

Το Princess Cake, ή αλλιώς το κέικ της Πριγκίπισσας, είναι ένα σουηδικό κέικ το οποίο στην αρχή ονομαζόταν «Πράσινο Kέικ». Επειδή όμως άρεσε πολύ στις τότε πριγκίπισσες της Σουηδίας μετονομάστηκε σε Princess Cake. Έφτιαξα λοιπόν το ίδιο κέικ, αλλά αντί για πράσινο μάρτσιπαν έβαλα ροζ γιατί μάρεσε πιο πολύ!!

Για το παντεσπάνι

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140° C  στον αέρα.
  • Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί διαστάσεων 30×40 που έχουμε βουτυρώσει ελαφρά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι και τη σόδα.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα από το πορτοκάλι μέχρι να αφρατέψουν για 5 λεπτά περίπου.
  • Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Έπειτα προσθέτουμε το 1/3 του γιαουρτιού και το 1/3 του μείγματος του αλευριού.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, για άλλες 2 φορές.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 45 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο.
  • Βγάζουμε με προσοχή το παντεσπάνι και αφήνουμε να κρυώσει καλά σε μία σχάρα.

Για την πατισερί

loading...
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 200 γρ. από το γάλα, τη βανίλια αφού έχουμε αφαιρέσει τους σπόρους με ένα μαχαιράκι και ρίχνουμε και το λοβό μέσα.
  • Προσθέτουμε όλη τη ζάχαρη αλλά δεν ανακατεύουμε.
  • Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να πάρει μία βράση.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το κορν φλάουρ και τους κρόκους.
  • Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 100 γρ. από το γάλα και με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά το μείγμα και προσέχουμε να διαλυθεί όλο το κορν φλάουρ και να μην κάνει γρομπαλάκια.
  • Όταν βράσει το γάλα ανακατεύουμε το μείγμα στην κατσαρόλα αφαιρώντας το  από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά.
  • Αφαιρούμε με ένα κουτάλι τη βανίλια. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Επιστρέφουμε στη φωτιά.
  • Ανακατεύουμε καλά το μείγμα συνέχεια μέχρι να πήξει.
  • Προσπαθούμε να «ψήσουμε» την κρέμα μιας και το αλεύρι πρέπει να “ψηθεί” για να «εξαφανιστεί» η γεύση του. Αυτό μπορεί να πάρει και δέκα λεπτά μαγειρέματος σε πολύ σιγανή φωτιά και συνεχές ανακάτεμα.
  • Τέλος αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αυτό.
  • Αδειάζουμε σε ταψάκι, σκεπάζουμε με μεμβράνη από πάνω η οποία όμως να ακουμπάει πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα και τη βάζουμε να κρυώσει στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

Για το στήσιμο

  • Βάζουμε ένα πιάτο 18 εκ πάνω από το παντεσπάνι. Υπολογίζουμε να κόψουμε 2 κύκλους και 2 ημικύκλια. Οι δύο κύκλοι κόβονται από τις δυο διαγώνιες γωνίες και τα 2 ημικύκλια από αυτό που έχει μείνει.
  • Κόβουμε 3 λωρίδες λαδόκολας και τις στήνουμε στη βάση της πιατέλας μας.
  • Ενώνουμε τα 2 ημικύκλια και σχηματίζουμε έναν κύκλο πάνω στην πιατέλα μας.
  • Απλώνουμε την μισή από την μαρμελάδα και από πάνω την μισή ποσότητα από την πατισερί .
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το επόμενο παντεσπάνι και καπακώνουμε με το 3ο.
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα γα 7-8 λεπτά μέχρι να γίνει σαντιγί.
  • Στο τελευταίο παντεσπάνι απλώνουμε 1 κ.σ. από την σαντιγί και στην κορυφή του τοποθετούμε τα βατόμουρα (τοποθετούμε τα βατόμουρα στο κέντρο για να δώσουμε σχήμα θόλου στο τέλος).
  • Απλώνουμε όλη την σαντιγί γύρω από την τούρτα αλλά και στην κορυφή της σκεπάζοντας και τα βατόμουρα.
  • Τοποθετούμε για 30 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει η σαντιγί.

Για την επικάλυψη

  • Σε ένα μπολ τοποθετούμε την αμυγδαλόπαστα, το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάει παντού το χρώμα.
  • Βγάζουμε με προσοχή τις λαδόκολλες.
  • Απλώνουμε ζάχαρη άχνη στον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε την αμυγδαλόπαστα με την βοήθεια ενός πλάστη σε διάμετρο να μπορέσουμε να καλύψουμε την τούρτα.
  • Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο, τοποθετούμε ελαφρά την αμυγδαλόπαστα από πάνω και εφαρμόζουμε να πάει ομοιόμορφα παντού.
  • Κόβουμε ότι περισσεύει
  • Στολίζουμε από πάνω με τα βατόμουρα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Αξίζει να δείτε...

Ντόνατς κανέλα πορτοκάλι, ψημένα στο φούρνο

Η υγιεινή version των ντόνατς. Τι θα χρειαστούμε: 150 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα κίτρινο για ζυμωτό ...