Πέμπτη , Αύγουστος 22 2019
Home / Δίαιτα / 10 σημάδια ότι έχουμε έλλειψη σιδήρου!

10 σημάδια ότι έχουμε έλλειψη σιδήρου!

Τριχόπτωση, ατονία, χλωμή όψη ή ταχυκαρδία; Διαβάστε εδώ και ελέγξτε άμεσα τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό σας.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, η οποία βοηθάει τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλη την έκταση του οργανισμού. Από αυτή και μόνο τη λειτουργία του είναι αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι για την καλή λειτουργία του συνόλου του οργανισμού η επαρκής πρόσληψη σιδήρου κυρίως μέσα από τη διατροφή μας.

Αν δεν μπορείτε, ωστόσο, να υπολογίσετε πόσο σίδηρο περιέχουν οι τροφές σας και πόσο τελικά λαμβάνετε σε καθημερινή βάση, τα παρακάτω σημάδια θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε, αν έχετε έλλειψη του στοιχείου και εν τέλει να δράσετε αναλόγως. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό πως τα ποσοστά των γυναικών που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου και αναιμία, είναι σαφώς μεγαλύτερα από αυτά των ανδρών και διαβάζοντας παρακάτω θα καταλάβετε το γιατί.

1. Είστε εξουθενωμένοι

Το πιο κοινό σύμπτωμα της έλλειψης σιδήρου είναι και αυτό που προσπερνάται πιο εύκολα και πρόκειται για τα έντονα σημάδια κούρασης. Η σύγχρονη ζωή και οι φρενήρεις ρυθμοί που βιώνουμε είναι τόσο εξουθενωτικοί που η κούραση θεωρείται άρρηκτο κομμάτι της καθημερινότητας.

Η έλλειψη σιδήρου όμως, μην παρέχοντας σε όλο τον οργανισμό το οξυγόνο που χρειάζεται, τον στερεί από την ενέργεια που έχει ανάγκη, με αποτέλεσμα αυτή η κούραση να συνδυάζεται με αδυναμία, εκνευρισμό και δυσκολία στη συγκέντρωση.

2. Έχετε βαριά εμμηνόρροια

Οι δύσκολες μέρες του μήνα, είναι –εκτός των άλλων- τόσο δύσκολες, γιατί η αιμορραγία καταλήγει σε μεγάλη απώλεια σιδήρου. Το σώμα αναπληρώνει μόνο τη μισή ποσότητα αίματος που χάνει και το ίδιο επαναλαμβάνεται κάθε μήνα. Περίοδοι, συνεπώς, που καταλήγουν σε μεγάλη απώλεια αίματος, πάνω από 2-3 κουταλιές της σούπας, είναι εξουθενωτικές για τον γυναικείο οργανισμό.

3. Είστε χλωμοί

Η αιμοσφαιρίνη είναι ο κύριος υπαίτιος του ροδαλού σας χρώματος, γι’ αυτό και χαμηλά επίπεδα αυτής οδηγούν στη χλωμή όψη. Άλλα σημεία που χάνουν το χρώμα τους, σαν αποτέλεσμα του χαμηλού σιδήρου είναι το εσωτερικό των χειλιών, τα ούλα και το εσωτερικό των βλεφάρων.

4. Λαχανιάζετε εύκολα

loading...

Όσο βαθιά αναπνοή και να πάρετε, αν έχετε έλλειψη σιδήρου, που σημαίνει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, θα νιώθετε λαχανιασμένοι. Αν αυτό δε, συμβαίνει κάνοντας πράγματα που παλιά δεν σας προκαλούσαν δυσκολία στην αναπνοή, τότε ίσως χρειάζεται να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα σας, άμεσα.

5. Έχετε ταχυκαρδία

Αρρυθμία, ταχυκαρδία και άλλα προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς είναι αποτέλεσμα χρόνιας έλλειψης σιδήρου ή αναιμίας. Γι’ αυτό το λόγο, όσοι αντιμετωπίζουν ήδη καρδιαγγειακά προβλήματα θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα, καθώς η έλλειψή του, μπορεί πιθανώς να χειροτερεύσει τα αντίστοιχα προβλήματα.

6. Έχετε νευρικότητα

Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα με νευρικότητα και συγκεκριμένα το 15% όσων παρουσιάζουν το σύνδρομο ανήσυχων άκρων εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου. Για την ακρίβεια, όσο πιο χαμηλός ο σίδηρος, τόσο πιο έντονα τα συμπτώματα.

7. Πονάει το κεφάλι σας

Όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετό οξυγόνο να παρέχει σε όλο το σώμα, θα δώσει προτεραιότητα στον εγκέφαλο, χωρίς όμως να σημαίνει ότι καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του. Η μειωμένη λήψη οξυγόνου οδηγεί σε πρήξιμο τις αρτηρίες που καταλήγουν με τη σειρά τους σε έντονους πονοκεφάλους.

8. Τρώτε παγάκια

Αν συνηθίζετε να λιγουρεύεστε και εν τέλει να τρώτε στοιχεία που δεν είναι στην πραγματικότητα τρόφιμα, όπως είναι τα παγάκια, η κιμωλία, το χαρτί ή το χώμα, τότε μάλλον πάσχετε από έλλειψη σιδήρου. Το συνηθέστερο ευτυχώς απο αυτά είναι τα παγάκια που πολλοί μασάνε ασυναίσθητα θεωρώντας απλά μια χαριτωμένη συνήθεια, ενώ τελικά δεν είναι μόνο αυτό.

9. Αγχώνεστε χωρίς προφανή λόγο

Η έλλειψη οξυγόνου ανεβάζει τις στροφές στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο ουσιαστικά είναι το γκάζι του οργανισμού. Δεδομένου λοιπόν, ότι εμφανίζετε και ταχυκαρδία από το χαμηλό σίδηρο, είναι αναμενόμενο να νιώθετε ταραχή ακόμα και όταν δεν έχετε κανένα λόγο να σας αγχώνει.

10. Εμφανίζετε τριχόπτωση

Όταν η έλλειψη σιδήρου εξελίσσεται σε αναιμία, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσετε τριχόπτωση. Το σώμα δίνει προτεραιότητα στην παροχή οξυγόνου στα ζωτικά όργανα στερώντας το από άλλες λειτουργίες, όπως είναι η διατήρηση των μαλλιών πάνω στο κεφάλι σας.

 

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …