Παρασκευή , Ιούλιος 19 2019
Home / Δίαιτα / 10 καλύτερα αντιοξειδωτικά τρόφιμα!

10 καλύτερα αντιοξειδωτικά τρόφιμα!

Όλο και περισσότερο ακούμε για τα αντιοξειδωτικά σήμερα. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που δε γνωρίζουν τι είναι. Ας δώσουμε λοιπόν ένα σύντομο ορισμό πριν αναφέρουμε ποια τρόφιμα αποτελούν τις καλύτερες πηγές τους

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν προστατευτικά στον οργανισμό , μπλοκάροντας τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που παράγονται στον οργανισμό και εξουδετερώνοντάς τις δεν τις αφήνουν να δράσουν τοξικά. Αν και οι ελεύθερες ρίζες , αποτελούν μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού (και πιο συγκεκριμένα , μέρος της άμυνάς του), η αυξημένη συγκέντρωσή τους, προκαλεί βλάβες στα κύτταρα και το DNA του οργανισμού. Έτσι θεωρούνται υπεύθυνες ως ένα βαθμό για διάφορες χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες ,για κάποια είδη καρκίνου , καθώς επίσης και για την πρόωρη διαδικασία της γήρανσης.

Ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να παράγει τα δικά του αντιοξειδωτικά, τα οποία όμως δεν είναι αρκετά για να ανταπεξέλθουν στην πληθώρα των ‘’εχθρών’’ του οργανισμού, όπως το κάπνισμα, το άγχος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η κακή διατροφή, η ηλιακή ακτινοβολία κ.α που αυξάνουν τη συγκέντρωση των ελεύθερων ριζών. Έτσι γίνεται σαφές ότι η λήψη αντιοξειδωτικών εξωγενώς από τη διατροφή είναι επιβεβλημένη.

Τα κυριότερα φυσικά αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στις τροφές είναι η βιταμίνη C , η βιταμίνη Ε, η β-καροτίνη, το σελήνιο, το λυκοπένιο, τα φλαβονοειδή, το συνένζυμο Q10 κ.α. Παρακάτω αναφέρω 10 από τις πιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές.

loading...
  1. Όλα τα εσπεριδοειδή αποτελούν άριστη πηγή βιταμίνης C που αποτελεί μια από τις πιο αντιοξειδωτικές ουσίες. Οπότε αν και τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια είναι ‘’χειμερινά’’ φρούτα, ένας φυσικός χυμός πορτοκάλι ή ένας χυμός λεμόνι είναι πάντα μια δροσιστική επιλογή για το καλοκαίρι.
  2. Τα καρυκεύματα , γαρίφαλο και κανέλα σε σκόνη κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις στη λίστα ORAC (Όσο πιο υψηλό σκορ στον κατάλογο με μονάδες ORAC έχει ένα τρόφιμο τόσο πιο μεγάλη η αντιοξειδωτική του ικανότητα ).
  3. Τα ξερά κυρίως αλλά και τα φρέσκα δαμάσκηνα τα οποία οφείλουν την αντιοξειδωτική τους ικανότητα στις φαινόλες που περιέχουν, ανήκουν επίσης στα πρώτα τρόφιμα στην ORAC λίστα.
  4. Η αγαπημένη μας ντομάτα που είναι το τρόφιμο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο. Οπότε έχουμε έναν επιπλέον λόγο να τρώμε ντοματοσαλάτα , που εκτός από απολαυστική τώρα το καλοκαίρι είναι και προστατευτική έναντι των βλαβερών ελεύθερων ριζών.
  5. Το μπρόκολο σαν καλή πηγή βιταμίνης C , ανθοκυανινών και φαινολών , ανήκει στα πιο δημοφιλή τρόφιμα όσον αφορά τις αντιοξειδωτικές του ικανότητες.
  6. Το πράσινο τσάι λόγω των πολυφαινολών είναι μια καλή επιλογή για ρόφημα αν θέλουμε να κρατήσουμε και τη σιλουέτα μας σε φόρμα καθώς η θερμιδική αξία του τσαγιού είναι σχεδόν μηδαμινή.
  7. Οι ελιές και το παρθένο ελαιόλαδο είναι οι κύριοι εκπρόσωποι των τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Ε , μια από τις σπουδαιότερες αντιοξειδωτικές ουσίες.
  8. Η ‘’ταπεινή’’ σαρδέλα πέρα από τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχει είναι και καλή πηγή του συνένζυμου Q10.
  9. Το κόκκινο κρασί περιέχει φλαβονοειδή και φαινόλες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Δίκιο είχαν οι παππούδες μας που συνόδευαν το φαγητό τους με ένα ποτηράκι κρασί.
  10. Όλα τα θαλασσινά είναι καλές πηγές σεληνίου , που όπως ανέφερα ανήκει στα πιο ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά.

Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να θυμάστε πια φρούτα και λαχανικά έχουν πιο μεγάλη αντιοξειδωτική δράση είναι να βλέπετε το χρώμα. Όσο πιο σκούρο και έντονο είναι , τόσο μεγαλύτερη και η προστατευτική του δράση έναντι των βλαβερών ελεύθερων ριζών. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζουν οι συνθήκες ωρίμανσής του. Γι ‘ αυτό να προτιμάτε τα φρούτα και λαχανικά εποχής και αν είναι δυνατόν βιολογικής καλλιέργειας.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …