Πέμπτη , Οκτώβριος 18 2018
Home / Δίαιτα / Ψώνια και αδυνάτισμα!

Ψώνια και αδυνάτισμα!

Ακολουθώντας ένα χρήσιμο σκεπτικό που λέει πως δεν τρώμε ότι δεν έχουμε άμεσα διαθέσιμο μπροστά μας, μπορούμε να γλυτώσουμε θερμίδες από το καθημερινό μας διαιτολόγιο. Και επειδή συνήθως ψωνίζουμε για την εβδομάδα κανονίζοντας τι θα αποθηκεύσουμε και τι όχι στο ντουλάπι ή το ψυγείο μας, ο παρακάτω οδηγός για τα εβδομαδιαία ψώνια  μπορεί να μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος :

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθούμε στην αγορά για τα εβδομαδιαία ψώνια ας έχουμε υπ’ όψιν μας τα εξής :

loading...
  • Ο προσχεδιασμός των αγορών : αποφασίζουμε τι θα μαγειρέψουμε ανάλογα με το διατροφικό μας πρόγραμμα, πόσες μερίδες περίπου θα καταναλώσουμε και τι προϊόντα θα χρειαστούμε. Αποφεύγουμε να αγοράζουμε περιττές τροφές και σχεδιάζουμε όσο πιο λιτά γεύματα μπορούμε. Αν δεν προσχεδιάσουμε, το πιθανότερο είναι να ψωνίσουμε πολλά περιττά και ενδεχομένως παχυντικά τρόφιμα.
  • Φτιάχνουμε την λίστα με τα απαραίτητα ψώνια μας : από την στιγμή που προσχεδιάζουμε τα γεύματα μας, δεν είναι δύσκολο να καταγράψουμε σε μια λίστα όλα όσα θα χρειαστούμε για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Όταν βρισκόμαστε στην αγορά, συμβουλευόμαστε την λίστα και δεν την αφήνουμε στην τσέπη μας. Η λίστα μας προστατεύει από παρορμητικές αγορές ή από περιττά τρόφιμα που θα μας κοστίσουν σε θερμίδες, μας προστατεύει όμως και από νέες δοκιμές, από αγορές δηλαδή καινούριων και συνήθως περιττών προϊόντων.
  • Διαβάζουμε πάντοτε τις ετικέτες των τροφίμων : δεν αφήνουμε την αγορά των προϊόντων μας στην τύχη και είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες που μας πληροφορούν όχι μόνο για την θρεπτικότητα των αγαθών, αλλά μας δίνουν και την ακριβή εικόνα των θερμίδων των μερίδων, όταν θα τις καταναλώσουμε. Έτσι, μπορούμε να αποφύγουμε τις παγίδες που πολλές τροφές κρύβουν έχοντας πληθώρα καλά «καμουφλαρισμένων» θερμίδων.
  • Δεν ψωνίζουμε όταν πεινάμε : είναι σίγουρο ότι θα αγοράσουμε περισσότερες και πιο ανθυγιεινές τροφές, υποκινούμενοι από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
  • Αποφεύγουμε να ψωνίσουμε επεξεργασμένες τροφές : συνήθως περιέχουν πολλές κρυφές και «κακές» θερμίδες και συντηρητικά. Προτιμούμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής, γαλακτοκομικά και ψαρικά. Εναλλακτικά μπορούμε να αγοράσουμε και κατεψυγμένα, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για φρέσκα.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …