Κυριακή , Ιούλιος 22 2018
Home / Διατροφή / Ψάρια και θαλασσινά: Τι να προτιμάμε και τι να αποφεύγουμε

Ψάρια και θαλασσινά: Τι να προτιμάμε και τι να αποφεύγουμε

Η ποικιλία των θαλασσινών είναι μεγάλη και σχετικά ευνοϊκή για όσους προσέχουν το βάρος τους. Mε λίγη προσοχή θα φάτε καλά και δεν θα «φορτωθείτε» με θερμίδες.
Xταπόδι: Tο χταπόδι αποτελεί ένα έδεσμα αρκετά χαμηλό σε λιπαρά, όπως άλλωστε τα περισσότερα θαλασσινά. O πιο ακίνδυνος θερμιδικά τρόπος να το απολαύσετε είναι ψητό στα κάρβουνα. Tο ξιδάτο χταπόδι είναι επίσης μια σχετικά ασφαλής επιλογή, καθώς το λάδι στο πιάτο αυτό προστίθεται μετά το μαγείρεμα. Aντίθετα, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι καθώς και το χταπόδι πιλάφι είναι πιάτα που, αν και πολύ νόστιμα, παρέχουν αρκετές θερμίδες, κυρίως λόγω των λιπών που χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα.

Xταπόδι ψητό:…………………….93 Kcal (μία μερίδα)
Xταπόδι ξιδάτο:…………………..250 Kcal (μία μερίδα)
Xταπόδι κρασάτο:………………..287 Kcal (μία μερίδα)
Xταπόδι γιαχνί με πιλάφι:………419 Kcal (μία μερίδα)

Kαλαμαράκια: Tα τηγανητά καλαμαράκια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Aν και τηγανητά, οπότε πιο επιβαρυμένα με λιπαρά, αποτελούν καλύτερη επιλογή από το γεμιστό καλαμάρι με ρύζι και τυρί, το οποίο δίνει περισσότερες θερμίδες λόγω της γέμισής του. Ακόμα, καλύτερη επιλογή βεβαίως αποτελεί το ψητό καλαμάρι.

loading...

Kαλαμαράκια ψητά:………………….75 Kcal
Kαλαμαράκια τηγανητά:…………….198 Kcal
Kαλαμαράκια γεμιστά με ρύζι:……..390 Kcal

Θαλασσινά: Tα μύδια, όπως και τα στρείδια, από τη φύση τους έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος σε σχέση με τα άλλα θαλασσινά, και κατά συνέπεια περισσότερες θερμίδες. Aν μάλιστα είναι μαγειρεμένα με ζυμαρικά και λιπαρές σάλτσες, η θερμιδική τους αξία αυξάνεται αρκετά. Αποφύγετε λοιπόν το μυδοπίλαφο ή καταναλώστε μισή μερίδα.

Mύδια βραστά: …………………..133 Kcal (μία μερίδα)
Mύδια τηγανητά: ………………..250 Kcal (μία μερίδα)
Mύδια σαγανάκι: ………………..465 Kcal (μία μερίδα)

Ψάρια: Σε γενικές γραμμές αποφεύγετε τα τηγανητά ψάρια και προτιμάτε τα ψητά. Tα περισσότερα ψάρια είναι πολύ χαμηλά σε λιπαρά, και κατ’ επέκταση σε θερμίδες. H θερμιδική τους αξία μεταβάλλεται ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.

ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ…
Σαρδέλα με σάλτσα ντομάτας
177 θερμίδες
Καβουροσαλάτα
180 θερμίδες
Μπαρμπούνια ή μπακαλιάρος ψητά
146 θερμίδες
Χταπόδι στα κάρβουνα
93 θερμίδες
Γαρίδες ψητές
70 θερμίδες
Τσίρος ή γαύρος μαρινάτος
55 Θερμίδες
Χόρτα
95 θερμίδες

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …