Παρασκευή , Φεβρουάριος 22 2019
Home / Διατροφή / Χυμός ντομάτας και οστεοπόρωση

Χυμός ντομάτας και οστεοπόρωση

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά ζήτησε από εξήντα γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση  μεταξύ πενήντα και εξήντα ετών να αποκόψουν όλα τα προϊόντα ντομάτας από την διατροφή τους για ένα μήνα.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση στο αίμα των Ν-τελοπεπτιδίων τα οποία είναι προϊόντα αποδόμησης  του κολλαγόνου τύπου Ι σε περιοχές που συνδέονται οι διασταυρούμενοι δεσμοί.
Στην συνέχεια και για τέσσερις μήνες οι γυναίκες αυτές έλαβαν μια ημερήσια δόση χυμού ντομάτας,υπολογισμένη να περιέχει περίπου 35gr λυκοπένιο.
Το λυκοπένιο,ως γνωστόν,είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες,
στα παράγωγά της, στο ροζ γκρέιπφρουτστην παπάγια και στο καρπούζι.
Το αποτέλεσμα λοιπόν της έρευνας έδειξε ότι:
στο αίμα των γυναικών που έλαβαν την ενισχυμένη δόση χυμού ντομάτας ήταν σημαντική η πτώση των Ν-τελοπεπτιδίων κάτι,το οποίο δεν συνέβη σε γυναίκες που έλαβαν εικονικό σκεύασμα λυκοπένιου σε κάψουλες.
 Η παραπάνω έρευνα οδήγησε τους επιστήμονες να επισημάνουν ότι:
δύο με τρία ποτήρια χυμού ντομάτας την ημέρα ενισχύει τα οστά, έχει την δύναμη να προφυλάξει τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση από την οστεοπόρωση και σε άτομα που ήδη πάσχουν από οστεοπόρωση να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της.
Έτσι λοιπόν η ντομάτα,η οποία για πάρα πολλούς από μας είναι το αγαπημένο μας λαχανικό και
 παράλληλα ένα από τα βασικότερα συστατικά της κουζίνας μας με κυρίαρχη την χωριάτικη σαλάτα,εμπεριέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με το να πρωτοστατούν το λυκοπένιο,το οποίο
είναι αυτό που της δίνει και το έντονο κόκκινο χρώμα της.
Οι κόκκινες ντομάτες λοιπόν και ο χυμός τους βοηθούν στο να κρατήσουμε υγιή τα οστά μας και κρατάει μακριά μας την οστεοπόρωση.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …