Τετάρτη , Ιούνιος 20 2018
Home / Δίαιτα / Χυμός γκρέιπφρουτ και η αλληλεπίδρασή του με τα φάρμακα!

Χυμός γκρέιπφρουτ και η αλληλεπίδρασή του με τα φάρμακα!

Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει τη δράση ορισμένων φαρμάκων, σύμφωνα με προειδοποίηση που εξέδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Μάλιστα, ο FDA ζητά από τις φαρμακευτικές εταιρείες να περιλαμβάνουν στο φύλλο οδηγιών χρήσης συγκεκριμένων σκευασμάτων προειδοποιήσεις κατά της κατανάλωσης χυμού γκρέιπφρουτ ή βρώσης του φρούτου κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις των φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με τον χυμό γκρέιπφρουτ, ο χυμός επιτρέπει σε μεγαλύτερη ποσότητα της δραστικής ουσίας να εισέλθει στην αιματική ροή. Και όταν κυκλοφορεί πολύ φάρμακο στο αίμα, τότε ίσως εκδηλωθούν ανεπιθύμητες ενέργειες», εξηγεί η Σιεου Μέι από τον FDA.

loading...

Αναφέροντας ορισμένα παραδείγματα φαρμάκων που επηρεάζονται από το γκρέιπφρουτ η αμερικανίδα αξιωματούχους δίνει έμφαση σε κατηγορίες σκευασμάτων, όπως:

– Οι στατίνες για τον έλεγχο της χοληστερόλης

– Τα αντιϋπερτασικά

– Τα αγχολυτικά

– Τα κορτικοστεροειδή για τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

– Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού

– Κάποια αντισταμινικά.

«Ο χυμός του γκρέιπφρουτ δεν επηρεάζει όλα τα φάρμακα. Και η σοβαρότητα της αλληλεπίδραση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το φάρμακο και την ποσότητα του χυμού που πίνει κανείς», καταλήγει η προειδοποίηση του FDA.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …