Πέμπτη , Ιούνιος 21 2018
Home / Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι / Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα

Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα

Συστατικά
  • 150 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 150 γρ. ξανθιές σταφίδες
  • 150 γρ. χοντροκομμένα δαμάσκηνα
  • 175 ml μαυροδάφνη
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 150 γρ. τρίμματα ψωμιού
  • 150 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 150 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 κ.γ. μπέικιν
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 4 μέτρια αυγά
  • 1 πράσινο μήλο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 125 γρ. βότκα για φλαμπέ

Μέθοδος Εκτέλεσης

loading...
  • Τοποθετούμε τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα και την μαυροδάφνη σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε στη άκρη να κρυώσουν.
  • Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράζει σε μέτρια φωτιά.
  • Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα (20 εκ. στρογγυλή με τρύπα) για πουτίγκα χωρητικότητας 1,7 ltr της όποιας δεν ξεχνάμε να βουτυρώσουμε και το καπάκι.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την βότκα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Ρίχνουμε στο μπολ το μείγμα φρούτων – κρασιού και ανακατεύουμε άλλο λίγο μέχρι να πάνε παντού τα φρούτα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, πιέζουμε το μείγμα να πάει ομοιόμορφα παντού και τοποθετούμε το καπάκι.
  • Τοποθετούμε την φόρμα στην κατσαρόλα με το καυτό νερό και προσέχουμε πάντα το νερό να είναι μέχρι την μέση της φόρμας, ελέγχουμε συχνά να δούμε αν το νερό έχει εξατμιστεί.
  • Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε πάλι νερό μέχρι την μέση.
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένη κατσαρόλα για 4 ώρες.
  • Μετά τις 4 ώρες αφαιρούμε προσεκτικά την φόρμα από την κατσαρόλα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. (μπορούμε να το προετοιμάσουμε μέρες πριν και να το αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να το χρειαστούμε)
  • Πριν σερβίρουμε βράζουμε άλλες 3 ώρες. Αφαιρούμε με προσοχή την φόρμα από την κατσαρόλα, βγάζουμε το καπάκι και αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.

Για το φλαμπέ

  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την βότκα και τη στιγμή που είναι ζεστή αλλά δεν έχει βράσει αφαιρούμε από τη φωτιά και με ένα σπίρτο ανάβουμε την βότκα.
  • Περιχύνουμε την πουτίγκα με την φλεγόμενη βότκα. Μπορούμε επίσης να ρίξουμε την ζεστή βότκα πάνω στην πουτίγκα και στην συνέχεια να βάλουμε φωτιά

Αξίζει να δείτε...

Γιορτές, κιλά και παιδί. Πως μπορεί να χάσει τα κιλά των γιορτών το παιδί μου;;

Τις περισσότερες φορές μαζί με τις διακοπές του σχολείου, την ξεκούραση και τον Άγιο Βασίλη …