Πέμπτη , Σεπτέμβριος 21 2017
Home / Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι / Φυσικό κερί μέλισσας, μία ουσία με θαυματουργές ιδιότητες

Φυσικό κερί μέλισσας, μία ουσία με θαυματουργές ιδιότητες

Το φυσικό κερί αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο μελισσοκομικό προϊόν από οικονομικής πλευράς. Αποτελεί ένα θαυματουργό προϊόν της μέλισσας και οι χρήσεις του στη φαρμακευτική, κοσμετολογία και αλλού, είναι ποίκιλες.

ΦΥΣΙΚΟ ΚΕΡΙ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Το κερί παράγεται από τις νεαρές εργάτριες μέλισσες, ηλικίας 23 βδομάδων, και χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κηρηθρών, έπειτα από ζύμωση με εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων.

Το κερί παράγεται υπό μορφή λεπιών και αρχικά έχει χρώμα λευκό. Το κίτρινο χρώμα των κηρηθρών οφείλεται στα καροτενοειδή που περιέχει η γύρη.

ΦΥΣΙΚΟ ΚΕΡΙ: ΧΡΗΣΕΙΣ

Το κερί των μελισσών χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες για την παραγωγή καλλυντικών, κεριών και φύλλων κηρήθρας.

Φυσικό κερί μελισσών περιέχουν πολλές κρέμες προσώπου και χεριών, αλοιφές, λοσιόν, οδοντόπαστες, μαστίχες, αντηλιακά κ.α.

Το κερί που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της κεραλοιφής είναι το κερί που παίρνουμε από ξύσμα τρύγου. Είναι το πιο καθαρό και με τα περισσότερα συστατικά κερί. Είναι κερί το οποίο το παράγει καθαρά και μόνο η μέλισσα και είναι το πολύ τριών μηνών κερί. Όλα τα άλλα κεριά είναι δουλεμένα και χρεισιμοποιειμένα τουλάχιστον τρία χρόνια με αποτέλεσμα να χάνει μέρος από την ποιότητά και τα ευεργετικά του συστατικά.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το αγνό κερί, όπως παράγεται απευθείας από την μέλισσα είναι λευκού χρώματος. Γίνεται όλο και σκουρόχρωμο, καθώς ενσωματώνει γύρη, σκόνη, πρόπολη και άλλα υπολείμματα από το μελίσσι ή ανεμοφύλλη γύρη.

loading...

Το σημείο βρασμού του κεριού, χοντρικά, είναι περίπου στους 65οC και η πυκνότητα του στου 15οC είναι περίπου 0,96gr/ml. Το κερί δεν θα πρέπει να θερμαίνεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 85οC, ενώ η έκθεση του σε υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να γίνεται με αργό ρυθμό.

Το κερί είναι χημικώς αδρανές υλικό και παρουσιάζει μεγάλη πλαστικότητα, ειδικά πάνω από τους 30ο C. Η πλαστικότητα αυτή εξαρτάται από την καθαρότητα του και από την ποικιλία της μέλισσας που το παρήγαγε. Είναι αδιάλυτο στο νερό, και ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ισχυρά οξέα. Ως εκ τούτου, δύσκολα αφομοιώνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό κατά την πέψη. Είναι διαλυτό στην αιθυλική αλκοόλη και στα λιπαρά οξέα με ταυτόχρονη θέρμανση.

Το κερί της μέλισσας μαλακώνει την επιδερμίδα και είναι κατάλληλο για άτομα με ξερό, ευερέθιστο ή πολύ ευαίσθητο δέρμα.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το φυσικό κερί μέλισσας έχει τις εξής θαυματουργικές ιδιότητες:
• Αντισηπτικές
• Αντιφλεγμονώδεις
• Μαλακτικές
• Επουλωτικές
• Βοηθά το δέρμα να αποκτήσει απαλή και ελαστική δομή

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Βοηθά στη θεραπεία της αρθρίτιδας, στις ωτίτιδες τις φλεγμονές της ρινικής περιοχής, τις δερματοπάθειες και το βρογχικό άσθμα. Φαίνεται επίσης να έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες κατά ορισμένων βακτηριδίων, όπως η σαλμονέλα.

Στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται μέσα σε κρέμες προσώπου και αλοιφές, ενώ βοηθά στη φροντίδα του ταλαιπωρημένου από τον ήλιο, τη σκόνη και τη ρύπανση δέρματος, προστατεύοντας το από την πρόωρη γήρανση.

Συνίσταται για την επούλωση πληγών και ελκών και χρησιμοποιείται ως έμπλαστρο στις ρευματοπάθειες και στις νευραλγίες και ως αντιφλεγμονώδες.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και σαν σφράγισμα σε δόντι αν σας έχει φύγει το δικό σας, μέχρι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο!

Αξίζει να δείτε...

Mοσχαράκι κοκκινιστό με λαχανικά

H σημερινή συνταγή μας φέρνει μνήμες από την παιδική μας ηλικία, όπου η μαμά ή ...