Σάββατο , Οκτώβριος 21 2017
Home / Διατροφή / Φτιάξτε την δική σας ζύμη για μακαρόνια άνευ γλουτένης

Φτιάξτε την δική σας ζύμη για μακαρόνια άνευ γλουτένης

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που προβληματίζονται αν τελικά η γλουτένη πρέπει να υπάρχει στη διατροφή μας ή όχι, αν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, αν είναι υπεύθυνη για το φούσκωμα στη κοιλιά ή την αύξηση βάρους.  Η γλουτένη δεν είναι τίποτε άλλο από μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε μερικά δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη και σε μικρότερο βαθμό στη βρώμη και είναι υπεύθυνη για το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού.

Είτε είστε από τα άτομα που έχουν εντεροπάθεια από δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλιώς κοιλιοκάκη, είτε απλά έχετε συμπτώματα όπως αέρια, δυσφορία και πρήξιμο στη κοιλιά και θέτε να δοκιμάσετε περιορισμό της γλουτένης , η παρακάτω συνταγή θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 220 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη από ρύζι και επιπλέον για το άνοιγμα
  • 75 γρ. άμυλο πατάτας
  • 1,5 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 3 κ.σ. ξανθάνα σε σκόνη (χρησιμοποιείται για να πυκνώνει και να σταθεροποιεί τα διαλύματα)
  • 2-3 πρέζες αλάτι
  • 4 μεγάλα αβγά ή 5 μέτρια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τα ζυμαρικά

loading...
  • 80 γρ βούτυρο
  • 5-7 φύλλα φασκόμηλο
  • παρμεζάνα τριμμένη

 

Εκτέλεση

  • Βάζουμε όλα τα υλικά στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και τα χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 5′ ή μέχρι να γίνει λεία η ζύμη μας.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και με τα χέρια μας την πιέζουμε να την κάνουμε σαν δίσκο.
  • Με τη βοήθεια ενός πλάστη και έξτρα αλευριού από ρύζι ανοίγουμε το ζυμάρι μας μέχρι να γίνει πολύ λεπτό (2 χιλιοστά). Γενικά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η ζύμη δεν θα είναι τόσο συνεκτική όσο θα ήταν μια ζύμη για ζυμαρικά από κανονικό αλεύρι. Μπορεί να σπάει αλλά με λίγη προσοχή θα γίνει μια χαρά.
  • Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κόβουμε τα ζυμαρικά στο σχήμα που θέλουμε. Η ζύμη δεν ανοίγει εύκολα στο μηχάνημα για ζυμαρικά.
  • Τελειώνοντας, βάζουμε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και πολύ αλάτι σε δυνατή φωτιά και βράζουμε τα μακαρόνια μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια για 2-3′  δηλαδή. Σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη αφού τα ανακατέψουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι που το βάζουμε σε μέτρια φωτιά βάζουμε το μισό βούτυρο και περιμένουμε να λιώσει. Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα προσθέτουμε και το υπόλοιπο. Μόλις πάρει ελαφρύ χρώμα, αρχίσει να αφρίζει και να μυρίζει σαν φουντούκι το αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε μέσα τα φύλλα του φασκόμηλου και αφού το βούτυρο πάρει λίγο άρωμα από το φασκόμηλο, σε περίπου 1′-2′, το αδειάζουμε μέσα στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα.
*Χρόνος Εκτέλεσης: 45 λεπτά

Αξίζει να δείτε...

Dulce de Leche

Συστατικά 1 ζαχαρούχο γάλα 3 ώρες 30 λεπτά Χρόνος Εκτέλεσης loading... οικογενειακή Μερίδα/ες Μέθοδος Εκτέλεσης ...