Παρασκευή , Μάιος 24 2019
Home / Δίαιτα / Φρούτα: Πώς μπορούν να γίνουν ο «εχθρός» της δίαιτας;

Φρούτα: Πώς μπορούν να γίνουν ο «εχθρός» της δίαιτας;

Οι γιατροί προτείνουν να τρώμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Και ιδιαίτερα οι διατροφολόγοι, οι οποίοι τονίζουν ότι ένας από τους «χρυσούς κανόνες» της διατροφής είναι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Όσοι προσπαθούν να χάσουν τα περιττά κιλά εντάσσουν στη διατροφή τους φρούτα ή αντικαθιστούν το σνακ με μία μερίδα φρούτων και λαχανικών. Όμως, είναι «αθώα» και χωρίς θερμίδες ή μας προσθέτουν βάρος;

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, το είδος των σακχάρων που βρίσκεται στα φρούτα, η φρουκτόζη, πυροδοτεί την πείνα και τις λιγούρες. Στόχος των ερευνητών ήταν να εξετάσουν πώς επιδρούν δύο διαφορετικά είδη σακχάρων, η γλυκόζη και η φρουκτόζη, στα «κέντρα ανταμοιβής» του εγκεφάλου και πώς επηρεάζουν την επιθυμία μας να φάμε.

loading...

Η γλυκόζη βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους υδατάνθρακες, ενώ η φρουκτόζη βρίσκεται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, στο μέλι και σε ορισμένα αναψυκτικά. Η γλυκόζη αποτελεί «καύσιμο» για όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, ενώ η φρουκτόζη μεταβολίζεται κατά κύριο λόγο στο συκώτι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η φρουκτόζη δεν ενεργοποιεί σημαντικές ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, που ελέγχουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού.

Στο πλαίσιο των σχετικών πειραμάτων, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση φρουκτόζης συνοδεύεται από μεγαλύτερη –σε σύγκριση με τη γλυκόζη– ενεργοποίηση των «κέντρων ανταμοιβής» του εγκεφάλου, μεγαλύτερη πείνα και εντονότερη επιθυμία για φαγητό.

Σε καμία περίπτωση τα παραπάνω ευρήματα δεν υποδεικνύουν ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, καλό θα είναι όμως να τα συνδυάζουμε με χορταστικά σνακ, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ώστε να κρατήσουμε μακριά την πείνα για περισσότερη ώρα.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …