Τρίτη , Αύγουστος 20 2019
Home / Διατροφή / Τροφές πλούσιες σε πρωτείνη!

Τροφές πλούσιες σε πρωτείνη!

1. Ορός γάλακτος 

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι μια από τις δυο πρωτεΐνες που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με δεύτερη την καζεΐνη. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος αποτελεί το 20 % της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο γάλα, αλλά είναι η ανώτερη πρωτεΐνη για μυϊκή ανάπτυξη επειδή απορροφάται εύκολα και προκαλεί μια μεγάλη και γρήγορη αύξηση αμινοξέων στο αίμα, που είναι ακριβώς αυτό που θέλεις όταν το σώμα σου ψάχνει για αποκατάσταση και να χτίσει μυϊκές ίνες μετά την άσκηση. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι πλούσια τόσο σε γλουταμίνη, το πιο άφθονο αμινοξύ στο μυ και σε αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, τα οποία μπορούν να τροφοδοτήσουν τους μυς που εξασκούνται κατά την προπόνηση. Εκτός από τα συμπληρώματα , μια  από τις καλύτερες πηγές διατροφής από πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι το τυρί ρικότα.

2. Πρωτεΐνη από μπιζέλια

Αυτή η δημοφιλής φυτική πρωτεΐνη απορροφάται εύκολα και περιέχει υψηλά επίπεδα βασικών ενώσεων που χτίζουν μυς όπως είναι η γλουταμίνη και τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας. Μια κούπα μπιζέλια περιέχει εννέα γραμμάρια πρωτεΐνης. Σε αντίθεση με άλλες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τα μπιζέλια δεν περιέχουν αντί-θρεπτικές ενώσεις που μπορούν να εμποδίσουν την πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων κατά την πέψη. Η πρωτεΐνη μπιζελιού διατίθεται επίσης και σε μορφή συμπληρώματος και ενώ μια συνηθισμένη σκόνη φυτικής πρωτεΐνης σχετίζεται με γεύση γρασιδιού και γης, η σκόνη πρωτεΐνης μπιζελιού είναι ήπια τόσο σε γεύση όσο και σε υφή.

loading...

3. Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι η πρωτεΐνη που χτίζει μυς. Είναι μια άπαχη πηγή όλων των απαραίτητων αμινοξέων και μπορεί να προετοιμαστεί με χιλιάδες τρόπους. Ένα στήθος κοτόπουλο 180 γραμμαρίων περιέχει 54 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 γραμμάρια λευκίνης, το ποσό που χρειάζεται για να μεγιστοποιήσει την πρωτεϊνοσύνθεση σε ένα γεύμα. Το στήθος και το μπούτι κοτόπουλου, έχουν ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αλλά διαφορετικά γευστικά προφίλ εξαιτίας της διαφοράς τους σε περιεκτικότητα λιπαρών. Επέλεξε στήθος ή μπούτι κοτόπουλου φιλέτο για να ελαχιστοποιήσεις το χρόνο που χρειάζεται να μαγειρευτεί και να προετοιμαστεί αυτή η απαραίτητη πηγή πρωτεΐνης.

4. Σόγια

Η πρωτεΐνη σόγιας είναι μια από τις λίγες φυτικές πρωτεΐνες που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι η πρωτεΐνη σόγιας είναι εξίσου αποτελεσματική στο χτίσιμο μυών όσο η πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Ωστόσο, η πρωτεΐνη σόγιας περιέχει περίπου 15% λιγότερη λευκίνη, την κινητήρια δύναμη της πρωτεϊνοσύνθεσης, σε σχέση με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Κοινές πηγές πρωτεΐνης σόγιας είναι το τόφου, τα φασόλια σόγιας και τα συμπληρώματα πρωτεΐνης σόγιας. Οι ισοφλαβόνες σόγιας, μια κατηγορία φυτικών ενώσεων που μπορούν να μιμηθούν τα οιστρογόνα, αφαιρούνται από τα συμπληρώματα απομονωμένης πρωτεΐνης σόγιας κατά τη διαδικασία του καθαρισμού.  Αυτό την κάνει κατάλληλη επιλογή για ανθρώπους που ψάχνουν να μειώσουν την έκθεση σε αυτά τα φυτοοιστρογόνα.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …