Παρασκευή , Φεβρουάριος 22 2019
Home / Διατροφή / Το πρωινό γεύμα είναι απαραίτητο για την υγεία των παιδιών μας

Το πρωινό γεύμα είναι απαραίτητο για την υγεία των παιδιών μας

Θα έχετε ακούσει εκατοντάδες φορές ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας για τα παιδιά και όχι μόνο. Όμως πολλές φορές λόγω της δυσκολίας τους να ξυπνήσουν νωρίτερα, το πρωινό παραλείπεται και πολλά παιδιά θα πιουν μόνο ένα ποτήρι γάλα πριν φύγουν για το σχολείο. Τι επισημαίνουν όμως οι επιστημονικές μελέτες σχετικά με την αξία του πρωινού στην παιδική διατροφή;

Παλαιότερα αλλά και νεότερα ερευνητικά δεδομένα από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνδέουν την απουσία του πρωινού από την διατροφή με αυξημένο κίνδυνο για την εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά. Επίσης, τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό μπορούν να διατηρήσουν πιο εύκολα ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, σε σχέση με τα παιδιά που το παραλείπουν κι έχουν μεγαλύτερη τάση προς το υπέρβαρο και την παχυσαρκία.

loading...
 Επιπρόσθετα, η παράλειψη του πρωινού μπορεί να συσχετίζεται με υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ακόμη, τα παιδιά που συνηθίζουν να καταναλώνουν το πρωινό τους έχουν συνήθως μία επαρκέστερη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή. Και μην ξεχνάτε πως το πρωινό θα εξασφαλίσει την ενέργεια που χρειάζονται τα παιδιά για να αποδώσουν στο σχολείο.

Προσπαθήστε λοιπόν το παιδί σας να συνηθίσει να ξυπνά 15 λεπτά νωρίτερα έτσι ώστε να αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο στο πρωινό. Μερικές υγιεινές και θρεπτικές επιλογές για πρωινό είναι οι παρακάτω.

• 1 φλιτζάνι γάλα και 2 φρυγανιές ή 1 φέτα ψωμί του τοστ με μέλι ή σπιτική μαρμελάδα
• 1 φλιτζάνι γάλα κι 1 τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και βραστή γαλοπούλα
• 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη κι 1 φρούτο
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι με φρούτα και δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι γάλα και 1 φέτα σπιτικό κέικ
• 1 αυγό βραστό, 1 φέτα ψωμί κι 1 ποτήρι φυσικός χυμός πορτοκάλι

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …