Παρασκευή , Ιούνιος 22 2018
Home / Διατροφική Αξία / Το πιο νόστιμο σπιτικό γάλα αμυγδάλου! Φτιάξτε το μόνοι σας

Το πιο νόστιμο σπιτικό γάλα αμυγδάλου! Φτιάξτε το μόνοι σας

Καθώς είμαστε πλέον αρκετοί αυτοί που έχουμε δυσανεξία στην λακτόζη αλλά κι άλλοι που απλώς αποφεύγουμε το αγελαδινό γάλα λόγω των διαφόρων βλαβερών ουσιών που περιέχει (από την χορήγηση ορμονών στις αγελάδες και την κατόπιν θεραπεία τους με αντιβιοτικά φάρμακα) αλλά και των παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει (όπως έκζεμα, άσθμα, ημικρανίες, δυσκοιλιότητα, αλλεργική ρινίτιδα, αρθρίτιδα, στομαχικές διαταραχές κ.α.), το σπιτικό αμυγδαλόγαλα μπορεί να γίνει Η ΛΥΣΗ για φυτικής προέλευσης μη επεξεργασμένο γάλα!

Αυτό το άρθρο, εκτός από το να παρουσιάσει την απλούστατη συνταγή για σπιτικό αμυγδαλόγαλα, στόχο έχει να γνωστοποιήσει τα σημαντικότατα οφέλη του γάλακτος αυτού που συνοψίζονται στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, στην περιεκτικότητα βιταμινών και μετάλλων, στα χαμηλά λιπαρά και τις λιγοστές θερμίδες δίχως ζωικές πρωτεΐνες κι άλλα παράγωγα όπως χοληστερόλη και λακτόζη.

Υλικά
300 γραμμάρια αμύγδαλα και φουντούκια, ωμά με τη φλούδα τους
1 λίτρο νερό

Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τους ξηρούς καρπούς στο νερό για τουλάχιστον έξι ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ. Όσο πιο πολύ τους μουσκέψουμε τόσο πιο κρεμώδες και μεταξένιο θα είναι το γάλα που θα φτιάξουμε. Ρίχνουμε το νερό και τα αμύγδαλα με τα φουντούκια στο κάδο του μπλέντερ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για τέσσερα με πέντε λεπτά, θέλουμε να πολτοποιηθούν καλά. Στρώνουμε ένα βαθύ μπολ με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Προσοχή, καλό είναι μην την έχετε πλύνει με μαλακτικό γιατί μπορεί να μείνει το άρωμα του ή και χημικές ουσίες.
Αδειάζουμε το μείγμα στη πετσέτα, σηκώνουμε τις τέσσερις άκρες της, κρατάμε καλά στο χέρι μας και στραγγίζουμε καλά. Στύβουμε περιστρέφοντας τη πετσέτα με τα χέρια μας ώστε να πάρουμε όλο το γάλα. Μέσα στη πετσέτα θα μείνουν μόνο τα υπολείμματα των ξηρών καρπών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε διάφορες συνταγές όπου χρειάζεται τριμμένο αμύγδαλο! Το γάλα μας είναι έτοιμο, δοκιμάστε μια γουλιά και είμαι σίγουρος ότι η γεύση του θα σας ενθουσιάσει! Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για τρείς με τέσσερις μέρες.

loading...

Διατροφική Αξία

Τα 240 ml ή μία μερίδα γάλακτος αμυγδάλου έχει περίπου 30-40 θερμίδες, 2,5-3 γρ. λίπους, 1 γρ. πρωτεΐνης, 1 γρ φυτικών ινών και πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Το γάλα αμύγδαλου περιέχει ακόρεστα λιπαρά που σημαίνει ότι βοηθά στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά, καθόλου χοληστερίνη και καθόλου λακτόζη.

Το γάλα αμύγδαλου περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα μαγγανίου, σεληνίου και βιταμίνης Ε. Το μαγγάνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των ενζύμων του σώματος. Το μαγγάνιο σε συνδυασμό με τον φώσφορο επίσης παίζουν ρόλο στο να διατηρούν τα δόντια και τα κόκκαλα υγιή.

Η βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό, προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες που τους προκαλούν ζημιά. Το σελήνιο, από την άλλη μεριά είναι καλό για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, για την αναπαραγωγή και για τον μεταβολισμό του θυρεοειδή αδένα.

Το μαγνήσιο που περιέχει το γάλα αμύγδαλου βοηθά στην διάσπαση των τροφών που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Επίσης βοηθάει στην λειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων, που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ορμονών γνωστών για την καλή υγεία των οστών. Το κάλιο που υπάρχει στο γάλα αμύγδαλου βοηθά στην διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος.

Το γάλα αμύγδαλου είναι επίσης καλή πηγή φλαβονοειδών. Αυτό συμβαίνει γιατί το γάλα αμύγδαλου παράγεται από την πολτοποίηση αμυγδάλων με την φλούδα τους. Η φλούδα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία και επομένως προστατεύουν από διάφορες καρδιακές παθήσεις.

Τι περιμένετε λοιπόν; Αφήστε τα έτοιμα, επεξεργασμένα γάλατα που περιέχουν ένα σωρό πρόσθετα και φτιάξτε μόνοι σας, το δικό σας αγνό γάλα από ξηρούς καρπούς! Προστατέψτε την υγεία σας!

Αξίζει να δείτε...

Δείτε μερικές απορίες σχετικά με τα σνακ!

Τα τρώμε μεταξύ των γευμάτων για να μας «κρατήσουν». Ξέρουμε, όμως, να τα διαλέγουμε σωστά; …