Παρασκευή , Μάιος 24 2019
Home / Δίαιτα / Το ναρκωτικό junk food!

Το ναρκωτικό junk food!

Μήπως ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων που αν ανοίξουν ένα πακέτο με μπισκότα, ή με πατατάκια, ή μια μπάρα σοκολάτας, δεν θα ησυχάσουν αν δεν την τελειώσουν ολόκληρη; Σας διαβεβαιώνουμε, δεν είστε οι μόνοι.

Μάλιστα, όχι μόνο δεν είστε οι μόνοι, αλλά μια πρόσφατη έρευνα ήρθε να μας εξηγήσει πως αυτό είναι ένα φυσικό επακόλουθο της κατανάλωσης του πρόχειρου φαγητού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε μία ομάδα επιστημόνων από τον Καναδά, συγκεκριμένοι τύποι λιπαρών έχουν παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο με τα ναρκωτικά. Όλες οι τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά ενισχύουν τη συμπεριφορά αναζήτησης ανταμοιβής, ακριβώς όπως ένας άνθρωπος που είναι εθισμένος σε ναρκωτικές ουσίες αναζητά την αύξηση της δόσης του με την πάροδο του χρόνου.

Τα κορεσμένα λιπαρά εμπεριέχονται στο βούτυρο, τα κέικ, τα μπισκότα, τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα και το μπέικον, τα τυριά, τις κρέμες κι άλλα προϊόντα.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στα συμπεράσματά της, μελετώντας τρεις ομάδες ποντικιών:

Η πρώτη ομάδα ήταν η ομάδα ελέγχου: διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με ίσες ποσότητες μονοακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Στη δεύτερη ομάδα έδωσαν μονοακόρεστα λιπαρά, από τα οποία το 50% των θερμίδων προερχόταν από ελαιόλαδο. Στην τρίτη ομάδα χορήγησαν κορεσμένα λιπαρά, με το 50% των θερμίδων να προέρχεται από φοινικέλαιο.

loading...

Οι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες ήταν όλες το ίδιο από πλευράς σακχάρων, πρωτεϊνών, περιεκτικότητας σε λίπος και θερμίδες, ενώ τα ζώα ήταν ελεύθερα να φάνε όσο πολύ ή λίγο ήθελαν. Μετά από 8 εβδομάδες, το βάρος των ποντικιών σε όλες τις ομάδες ήταν ίδιο, όμως τεστ συμπεριφοράς αποκάλυψαν κάτι διαφορετικό.

Η λειτουργία της ντοπαμίνης, που είναι υπεύθυνη για το σύστημα κινητοποίησης και ανταμοιβής στον εγκέφαλο, είχε αμβλυνθεί στην ομάδα που είχε φάει πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Υποθέτουμε ότι αυτό οδηγεί τον εγκέφαλο να προσπαθεί να αντισταθμίσει ενισχύοντας τη συμπεριφορά αναζήτησης ανταμοιβής. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται πάνω κάτω στα εξαρτημένα άτομα, που με τον καιρό θέλουν να αυξάνουν τη δόση τους για να έχουν την ίδια ικανοποίηση. Επομένως, ένα άτομο που καταναλώνει πολλά κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να αντισταθμίζει τη μειωμένη εμπειρία ανταμοιβής, καταναλώνοντας μεγαλύτερες ποσότητες από τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σάκχαρα, για να αποκομίσει το ίδιο επίπεδο ευχαρίστησης και ανταμοιβής.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που δείχνει ότι, ανεξάρτητα από τις μεταβολές βάρους, η ανεξέλεγκτη πρόσληψη κορεσμένων λιπών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …