Τετάρτη , Ιούνιος 20 2018
Home / Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι / Το μέλι ως τροφή και φάρμακο

Το μέλι ως τροφή και φάρμακο

Η χρήση του φυσικού  μελιού  , ως τροφή και φάρμακο, έχει υπάρξει από αμνημονεύτων χρόνων. Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, μήπως και το βάλουμε περισσότερο στη διατροφή μας αντί της ζάχαρης, μέσα από ιδέες και για ροφήματα.

 Το μέλι ως τροφήΜέλι το αντιοξειδωτικό  Η ποιοτική και ποσοτική σύνθεση του μελιού (συμπεριλαμβανομένου των αντιοξειδωτικών και άλλων φυτοχημικών ουσιών ) εξαρτάται από τη  προέλευση και την ποικιλία   του μελιού. Το χρώμα του μελιού, πιο συγκεκριμένα, επηρεάζει το αντιοξειδωτικό «φορτίο», καθώς όσο πιο σκούρο είναι τόσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωσή του σε αντιοξειδωτικά.

 Διατροφικό προφίλ  Ένα τυπικό δείγμα μελιού αποτελείται από: φρουκτόζη 38%, γλυκόζη 31%, σουκρόζη 1,3%, μαλτόζη 7,1%, νερό 17% και τέφρα 0,2%. Ο  γλυκαιμικός δείκτης  κυμαίνεται από 31 έως 78, ανάλογα με την ποικιλία.

 Μέλι και αθλητικές επιδόσεις  Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μελιού παρέχει άμεσα  υδατάνθρακες  , οι οποίοι βελτιώνουν την αντοχή, αλλά και τη γρηγορότερη  μυϊκή αποκατάσταση. 

 Ισοτονικά ροφήματα με μέλι (Πίνετε τακτικά κατά τη διάρκεια της άσκησης) 

loading...
  ΜΕΛΙ ΜΕ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ  4 κ. σούπας μέλι1/2 κ. γλυκού θαλασσινό αλάτι60ml χυμό πορτοκάλι500ml νερό

ΜΕΛΙ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ  500ml νερό2 φακελάκια πράσινο τσάιχυμό από ½ λεμόνι2 κ. σούπας μέλι1/2 κ. γλυκού αλάτι

ΜΕΛΙ ΜΕ ΜΕΝΤΑ  1/2 φλιτζάνι μέλι1 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό4 φύλλα μέντας, πολτοποιημένα

 και πέψη Το μέλι περιέχει το ένζυμο  οξειδάση της γλυκόζης  , το οποίο προάγει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, μιας ουσίας με ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες. Συντελεί στην καλή λειτουργία του εντέρου και είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά και ελαφρά  καθαρτικά  . Η φρουκτόζη που περιέχει απορροφάται δυσκολότερα και σε συνδυασμό με τη χολίνη διεγείρει το έντερο, προλαμβάνοντας έτσι τη δυσκοιλιότητα.

 Μέλι και παιδική διατροφή  Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το μέλι για τα βρέφη μπορεί να βελτιώσει τη   μνήμη και την ανάπτυξη  , να μειώσει το άγχος και να βελτίωσει τις επιδόσεις των παιδιών στη μετέπειτα ζωή τους.

 Το μέλι ως φάρμακο  Το μέλι μπορεί να σας ωφελήσει στις παρακάτω περιπτώσεις:Ενίσχυση ανοσοποιητικού και κρυολόγημαΣτοματική υγιεινήΓαστρεντερολογίαΟφθαλμολογίαΚαρδιαγγειακάΧημειοθεραπείαΑντιμικροβιακή δράσηΔιαβήτηςΑλλεργίες

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …