Πέμπτη , Οκτώβριος 18 2018
Home / Βιταμίνες / Το κάρυ ως φάρμακο για την καρδιά, τον εγκέφαλο και το ήπαρ

Το κάρυ ως φάρμακο για την καρδιά, τον εγκέφαλο και το ήπαρ

 

Ουσιαστικά το κάρυ δεν ένα μπαχαρικό, αλλά ένα μείγμα μπαχαρικών. Οι Βρετανοί άποικοι λέγεται ότι έδωσαν το όνομα αυτό στο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούσαν οι Ινδοί σε όλα σχεδόν τα φαγητά τους. Πρόκειται για μείγμα πολλών επιμέρους μπαχαρικών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αναλογίες ανάλογα με τη χρήση δίνοντας τελικά χιλιάδες εκδοχές του μπαχαρικού που ονομάζουμε κάρυ. Τα συστατικά αυτά μπορεί στην Ινδία να φτάνουν μέχρι και τα σαράντα. Το κίτρινο χρώμα του το οφείλει στην χρυσόριζα (κουρκουμά). Τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι το τζίντζερ, το κάρδαμο, το πιπέρι, το κύμινο, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο, κ.α. Η αναλογία του πιπεριού καθορίζει και την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κάρυ: απαλό, μέτριο και καυτερό. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε έτοιμα μείγματα κάρυ.

Η διατροφή που περιέχει κάρυ μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου, ενώ η κουρκουμίνη που υπάρχει σε αυτό, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Η κουρκουμίνη αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο μελέτης για τις θεραπευτικές ιδιότητές της και μεταξύ άλλων δοκιμάζεται ως θεραπεία για την αρθρίτιδα και την άνοια.

Το κάρυ, ασπίδα προστασίας έναντι της γήρανσης του εγκεφάλου
Η κουρκουμίνη, ουσία που περιέχεται στην κουρκούμη (όπως είναι επιστημονικά γνωστό το κάρυ), έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Είναι γνωστό ότι οι μακροχρόνιοι χρήστες αντιφλεγμονωδών φαρμάκων έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, αν και οι παράγοντες αυτοί μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο στομάχι, το ήπαρ και τους νεφρούς.
Αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύουν τους νευρώνες σε εργαστηριακά πειράματα που έγιναν, αλλά έχουν περιορισμένη επιτυχία στην καταπράυνση της γνωστικής εξασθένησης των ασθενών με ήπια έως μέτρια άνοια.
Κάρυ

loading...
Κάρυ για γερή καρδιά

Το μυστικό της δυνατής καρδιάς μπορεί να κρύβεται …στο ράφι με τα μπαχαρικά σας! Αυτό ισχυρίζονται καναδοί επιστήμονες οι οποίοι διαπίστωσαν πως το πικάντικο κάρυ διαθέτει τελικά εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες.

Το κάρυ κατείχε σημαντική θέση στην ασιατική ιατρική για αιώνες, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του.
Μέχρι στιγμής πάντως, οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του καρυκεύματος. Εικάζουν όμως ότι σχετίζονται με τα γονίδια που προκαλούν τη διόγκωση και τον τραυματισμό των καρδιακών μυών.
Για τους λάτρεις των πικάντικων πιάτων ωστόσο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, καθώς οι ευεργετικές ιδιότητες του μπαχαρικού δεν πολλαπλασιάζονται ανάλογα με τις μερίδες που καταναλώνει κάποιος, επειδή, αν το πιάτο είναι πλούσιο σε λιπαρά, η βλάβη που προκαλείται από αυτά εξουδετερώνει τα οφέλη από το κάρυ.

Το κάρυ «προστατεύει» το συκώτι
Σύμφωνα με έρευνα, μια ουσία που περιέχεται στο κάρυ φαίνεται πως καθυστερεί τη βλάβη στο συκώτι η οποία οδηγεί τελικά σε κίρρωση.
Σε έρευνα που έκαναν Αυστριακοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση κουρκουμίνης από ποντικούς μείωνε τα είδη φλεγμονής που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι.

Ορισμένες έρευνες υπέδειξαν ότι μπορεί να καταστείλει καρκινικούς όγκους και ότι άνθρωποι που καταναλώνουν πολύ κάρυ μπορεί ενδεχομένως να είναι λιγότερο ευάλωτοι στη νόσο.

Η ερευνητική ομάδα θέλησε να εξετάσει την ενδεχόμενη συμβολή της κουρκουμίνης στην καθυστέρηση της βλάβης που προκαλείται από προοδευτική φλεγμονώδη νόσο του ήπατος.
Οι βλάβες στο συκώτι μπορούν να οδηγήσουν σε κίρρωση του ήπατος.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …