Πέμπτη , Ιούλιος 27 2017
Home / Διατροφή / Τι ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζουμε σχετικά με το νερό!

Τι ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζουμε σχετικά με το νερό!

Γιατί το νερό είναι τόσο απαραίτητο για τον οργανισμό μας; Η απάντηση ξεκάθαρη: Διότι αποτελεί το κύριο συστατικό του (περίπου 70% ) και είναι αναγκαίο για όλες τις χημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται σε αυτόν.

Στην πραγματικότητα το νερό αφενός εμποδίζει τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος που θα απέβαιναν καταστρεπτικές για τον οργανισμό, αφετέρου επιτρέπει την απομάκρυνση θερμότητας μέσω του ιδρώτα. Παρόλο που δεν έχει θρεπτική αξία, εντούτοις παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας καθώς είναι ένας από τους σημαντικότερους ρυθμιστικούς παράγοντες του σωματικού βάρους. Είναι απαραίτητο για τις χημικές διαδικασίες του μεταβολισμού και την πρόληψη της αφυδάτωσης και παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που ο οργανισμός διαχειρίζεται τα αποθέματα λίπους.

Πόσο νερό να πίνουμε, ειδικά το καλοκαίρι;

Όπως προείάμε το 60-70% του σωματικού μας βάρους αποτελείται από υγρά. Καθημερινά χάνουμε από 2 έως 4 λίτρα υγρών με τις καύσεις, την αφόδευση, την εφίδρωση και την διούρηση. Επομένως, για να διατηρούμε την υδατική ισορροπία του οργανισμού, είναι απαραίτητο μέσα στο εικοσιτετράωρο να προσλαμβάνουμε τουλάχιστον τόσα υγρά, όση η ποσότητα που χάνουμε. Για να το πετύχουμε, πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό και επίσης να καταναλώνουμε υγρά και τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού. Σε γενικές λοιπόν γραμμές, τα 8-10 ποτήρια νερό (συνολικά 2-2,5 λίτρα) θεωρούνται η ελάχιστη αναγκαία ημερήσια ποσότητα για υγιή άτομα.

Επειδή όμως τα άτομα με αυξημένο σωματικό λίπος έχουν στο σώμα τους λιγότερο νερό, ο στόχος γι’ αυτά προσδιορίζεται στα 12 ποτήρια νερό ημερησίως ή και περισσότερα – όχι βέβαια «μαζεμένα», αλλά σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό;
Κατηγορηματικά όχι. Πρέπει να προσπαθούμε να πίνουμε νερό πριν φτάσουμε στο σημείο να διψάσουμε και πάντως σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η συχνότητα λήψης νερού πρέπει να γίνεται σε ακόμα πιο τακτά, πιο σύντομα διαστήματα, κοντά στην πέψη , σε περίπτωση πυρετού και όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Σε τι θερμοκρασία πρέπει να καταναλώνουμε το νερό;
Το νερό πρέπει να πίνεται δροσερό, περίπου στους 18 βαθμούς Κελσίου. Ζεστό χάνει την γεύση του ενώ παγωμένο συχνά προκαλεί επώδυνες συσπάσεις του οισοφάγου και του στομάχου λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας που προκαλεί. Το ίδιο πρόβλημα δημιουργεί και η γρήγορη, απότομη λήψη του

Πού διαφέρει το φυσικό μεταλλικό νερό και ποια τα πλεονεκτήματά του;
Διαφέρει από τα υπόλοιπα νερά (βρύσης, επιτραπέζιο κλπ.) διότι είναι φυσικά πλούσιο σε κύρια άλατα και ιχνοστοιχεία, ευεργετικά για την υγεία μας.

Για παράδειγμα το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό ανόργανο στοιχείο για την ανάπτυξη των οστών, αφού ο μεταβολισμός του συνδέεται με αυτόν του ασβεστίου. Επίσης συμμετέχει και σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός του καλίου, της βιταμίνης D, των πρωτεϊνών και της γλυκόζης. Tο ασβέστιο είναι πολύτιμο γιατί αποτελεί ένα από τα βασικά δομικά υλικά των οστών και των δοντιών ενώ παίζει ρόλο στην καλή λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος.

Tο νάτριο συμβάλλει στο να διατηρείται η οξεο-βασική ισορροπία (pH) και να παραμένει σταθερός ο όγκος των υγρών του σώματός. H έλλειψη νατρίου προκαλείται κυρίως λόγω έντονης εφίδρωσης (το νάτριο αποβάλλεται μέσω του ιδρώτα ως χλωριούχο νάτριο) και μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες, ναυτία και τάση για εμετό, ενώ επηρεάζει και το νευρικό σύστημα.

Τι μεταλλικό νερό να προτιμούμε ;
Όλα τα φυσικά μεταλλικά νερά δεν είναι ίδια, προέρχονται από διαφορετικές πηγές και έχουν διαφορετική σύσταση ως προς τα άλατα, τα ιχνοστοιχεία και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Γι’ αυτό το λόγο και η κατανάλωσή τους ενδείκνυται ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.

H υπερδοσολογία μαγνησίου δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί κάποιο πρόβλημα στην υγεία, μπορεί όμως να έχει καθαρτική δράση, όταν η δόση υπερβαίνει τα 3 γραμμάρια ημερησίως. Οι υπερτασικοί να προτιμήσουν τα νερά των οποίων η περιεκτικότητα σε νάτριο είναι μικρότερη από 10 mg ανά λίτρο.

Τέλος αν και τα γαλακτοκομικά είναι η βασικότερη και αναντικατάστατη πηγή πρόσληψης ασβεστίου, μπορούμε όμως να λάβουμε σημαντική ποσότητα και από το νερό. Ενδείκνυνται τα νερά των οποίων η περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι μεγαλύτερη από 100 mg ανά λίτρο.

Μπορούμε να υποκαταστήσουμε το νερό με άλλα υγρά;
Όσα ροφήματα περιέχουν ζάχαρη, δεν μπορούν να το υποκαταστήσουν. Στην ουσία κάνουν το ακριβώς αντίθετο, επειδή δρουν διουρητικά, αυξάνουν τις απαιτήσεις του οργανισμού σε νερό.

Έτσι αντί πχ για αναψυκτικά καλύτερα να προτιμάμε σόδα ή μεταλλικό νερό ή χυμούς λαχανικών και αντί για καφέ ή παγωμένες μπύρες να επιλέγουμε τσάι ή χαμομήλι χωρίς ζάχαρη. Επίσης περισσότερο νερό περιέχουν τα άπαχα γαλακτοκομικά από τα λιπαρά και οι μαγειρεμένες σε νερό ή ατμό τροφές από τις τηγανισμένες ή ψημένες στη σχάρα.

Αξίζει να δείτε...

Τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα του καλοκαιριού

Οι τροφικές δηλητηριάσεις εμφανίζονται συχνότερα το καλοκαίρι λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών που ευνοούν την αλλοίωση ...