Σάββατο , Αύγουστος 18 2018
Home / Διατροφική Αξία / Τι να διαλέξω: Σαρδέλα ή σολομό;
Sandwich, tapas with sardines

Τι να διαλέξω: Σαρδέλα ή σολομό;

Ποιο να προτιμήσουμε όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή και γιατί;

Ο σολομός είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες. Περιέχει επίσης αρκετή βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β, σελήνιο, ιώδιο, μαγνήσιο και φώσφορο, ενώ αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και στην ψυχική μας διάθεση.

Η σαρδέλα είναι ένα αφρόψαρο που αφθονεί στις ελληνικές θάλασσες και γι’ αυτό διατίθεται σε σχετικά φθηνή τιμή. Θεωρείται θρεπτικά εφάμιλλη με το σολομό, αν και περιέχει λιγότερα ω-3 λιπαρά, και επιπλέον αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου όταν τρώγεται με τα κόκαλα. Επιπρόσθετα, επειδή έχει μικρότερο σώμα, λιγότερο λίπος, κολυμπά σε ανοιχτές θάλασσες και όχι σε ιχθυοκαλλιέργειες και ο κύκλος ζωής της είναι μικρότερος, παρουσιάζει μικρότερα ποσοστά επιμόλυνσης από τοξικές ουσίες, όπως τα βαρέα μέταλλα.

 

ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ;

ΣΑΡΔΕΛΑ! Γιατί είναι θρεπτική, ιδιαίτερα γευστική, περισσότερο ασφαλής αλλά και πιο οικονομική επιλογή.

loading...

 

Τρόποι κατανάλωσης: Η φρέσκια σαρδέλα μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Ο πλέον ενδεδειγμένος είναι ψητή στη σχάρα ή ζεματιστή ή στο φούρνο με ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και μαϊντανό. Μπορεί επίσης να φαγωθεί και ωμή: απομάκρυνε τα εντόσθια και το κεφάλι από τις σαρδέλες, τις αλατίζεις, τις μαρινάρεις σε μπόλικο χυμό λεμονιού, τόσο όσο να τις σκεπάζει καλά, και τις αφήνεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες. Τις στραγγίζεις καλά και τις σερβίρεις με ελαιόλαδο, μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγο σκόρδο.

Συμβουλή: Καλό είναι να αποφεύγεις τις κονσέρβες σαρδέλας με άγνωστης ταυτότητας και ποιότητας φυτικά έλαια -προτίμησε όσες περιέχουν αποκλειστικά ελαιόλαδο, αναγράφουν αναλυτικά τα συστατικά τους, προέρχονται από επώνυμο συσκευαστή και είναι ελληνικής προέλευσης!

Μικρό μυστικό: Για να απομακρύνεις το πολύ αλάτι από την παστή σαρδέλα, τη μουλιάζεις πρώτα σε γάλα για περίπου 1 ώρα και έπειτα την πλένεις καλά.

ΣΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣΟΧΗΣ: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σαρδέλας σε πουρίνες, άτομα με υψηλό ουρικό οξύ θα πρέπει να την καταναλώνουν σε περιορισμένες ποσότητες κι όχι πολύ συχνά.

Αξίζει να δείτε...

Δείτε μερικές απορίες σχετικά με τα σνακ!

Τα τρώμε μεταξύ των γευμάτων για να μας «κρατήσουν». Ξέρουμε, όμως, να τα διαλέγουμε σωστά; …