Παρασκευή , Φεβρουάριος 15 2019
Home / Διατροφή & Υγεία / Τι μας προσφέρουν τα φλαβονοειδή

Τι μας προσφέρουν τα φλαβονοειδή

Τα φλαβονοειδή έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση… Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που, μεταξύ άλλων, προσδίδουν σε φρούτα και λαχανικά το λαμπερό χρώμα τους. Η σοκολάτα και το κόκκινο κρασί επίσης είναι πλούσια σε φλαβονοειδή.

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τη μεγαλύτερη προστασία από το εγκεφαλικό παρέχει ένα είδος φλαβονοειδών που λέγονται φλαβανόνες.

Η μελέτη, όπως αναφέρει το onmed.gr, βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων μίας 14ετίας που προέρχονται από περισσότερες από 70.000 εθελόντριες. Κατά την έναρξη της μελέτης και ανά τετραετία στη συνέχεια, οι εθελόντριες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής. Καταγραφόταν επίσης η πορεία της υγείας τους.

loading...

Όσες γυναίκες κατανάλωναν τις περισσότερες φλαβανόνες, είχαν κατά 19% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν εγκεφαλικό σχετιζόμενο με θρόμβωση.

Τα εγκεφαλικά αυτά αποτελούν την συνηθέστερη μορφή των επεισοδίων και οφείλονται στην διακοπή της παροχής αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου, επειδή ένας θρόμβος αποφράσσει κάποιο αγγείο – γι’ αυτό και αποκαλούνται ισχαιμικά εγκεφαλικά.

Οι ερευνητές εστίασαν την μελέτη τους στην κατανάλωση έξι συγκεκριμένων υποτύπων φλαβονοειδών, εκ των οποίων οι φλαβανόνες διαπιστώθηκε πως είναι οι περισσότερο ωφέλιμες.

Στην πραγματικότητα, τον μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού διέτρεχαν οι εθελόντριες που έτρωγαν πολύ συχνά πορτοκάλια και έπιναν χυμό πορτοκαλιού ή γκρέιπ φρουτ.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …