Πέμπτη , Απρίλιος 19 2018
Home / Διατροφή / Τι είναι η τροφική δυσανεξία και σε ποια τρόφιμα οφείλεται

Τι είναι η τροφική δυσανεξία και σε ποια τρόφιμα οφείλεται

Τι είναι η τροφική δυσανεξία;
Με τον όρο τροφική δυσανεξία περιλαμβάνεται μία ευρεία γκάμα παθήσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται από κακή πέψη ή διαταραχή της απορρόφησης ή αντίδραση υπερευαισθησίας που αφορά ένα ή περισσότερα «φυσιολογικά» συστατικά των τροφών. Τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία εμφανίζουν παθολογικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πέψης ορισμένων μόνο τροφίμων ή και μετά την είσοδο των συστατικών τους στο αίμα.

Ποια συμπτώματα πρέπει να σε βάλουν σε υποψίες;
Τα συμπτώματα που προκαλεί η δυσανεξία σε κάποια τροφή είναι ποικίλα. Μπορεί κάποιος να εμφανίσει ένα ή συνδυασμό των παρακάτω:

 • Φούσκωμα
 • Κοιλιακός πόνος
 • Διάρροια
 • Δυσκοιλιότητα
 • Εξάνθημα
 • Δύσπνοια
 • Κνησμός
 • Ζάλη
 • Πονοκέφαλος
 • Εφίδρωση
 • Λιποθυμία

ΤΥΠΟΙ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ
Είναι σημαντικό να εξακριβώσεις σε συνεργασία με το γιατρό σου, σε τι ακριβώς έχεις τροφική δυσανεξία! Με αυτό τον τρόπο θα σου δώσει και την αντίστοιχη θεραπεία που θα λύσει το πρόβλημα. Δες παρακάτω τους πιο συχνούς τύπους τροφικής δυσανεξίας.
1. Όταν η τροφή σου προκαλεί αλλεργία
Όπως και σε κάθε είδους αλλεργίες, έτσι και όταν παρουσιάσεις τροφική αλλεργία, ίσως εμφανίσεις άσθμα, ρινίτιδα, κνίδωση ή αναφυλαξία. Αυτό που διαφοροποιεί την τροφική αλλεργία από τις άλλες μορφές δυσανεξίας είναι ότι στις περιπτώσεις τροφικής αλλεργίας, υπάρχει μια γενικευμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένα συστατικά του τροφίμου που εκλαμβάνονται ως αλλεργιογόνα.

Τρόφιμα που μπορεί να ευθύνονται: Τα πιο συνήθη τρόφιμα που ευθύνονται για μια αλλεργική αντίδραση είναι σύμφωνα με την παθολόγο ψάρια, οστρακοειδή, ξηροί καρποί, αυγά, γάλα, σόγια και σιτάρι

Τι μπορείς να κάνεις; Η αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας πρέπει να είναι άμεση.  Μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι αλλεργικό shock μια αντίδραση απειλητική για τη ζωή με λιποθυμία και πτώση πίεσης που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο! Συμβουλέψου έναν ειδικό αλλεργιολόγο και αν ανήκεις στην κατηγορία των ατόμων με ιδιαίτερη ευαισθησία στα αλλεργιογόνα, πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου ενέσεις άμεσης ανάγκης.

2. Δυσανεξία στη λακτόζη
Με πολύ απλά λόγια, ο οργανισμός σου δεν μπορεί να απορροφήσει ένα σάκχαρο που ονομάζεται λακτόζη και το οποίο υπάρχει κατά κύριο λόγο στο γάλα, αλλά και τα γαλακτοκομικά.

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να είναι κληρονομική ή και να οφείλεται σε κάποια ασθένεια που την προκάλεσε όπως κοιλιοκάκη ή γαστρεντερίτιδα. Δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκληθεί και ύστερα από παρενέργεια κάποιων φαρμάκων.

Τρόφιμα που μπορεί να ευθύνονται: Το γάλα και όλα τα γαλακτοκομικά.

Τι μπορείς να κάνεις; Εφόσον βεβαιωθείς πως έχεις πράγματι δυσανεξία στη λακτόζη, φρόντισε να προμηθεύεσαι ειδικά γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία ύστερα από ειδική επεξεργασία δεν περιέχουν λακτόζη και έτσι δεν θα σε ενοχλούν. Η γνώμη ενός ειδικού θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις καλύτερα το πρόβλημα.

loading...


3. Δυσανεξία στη γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια ουσία που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Έτσι κάθε φορά που δοκιμάζεις κάποιο τρόφιμο με βάση τα παραπάνω, ο οργανισμός σου δυσκολεύεται να επεξεργαστεί τη γλουτένη με αποτέλεσμα τα συνήθη συμπτώματα της δυσανεξίας.

Τρόφιμα που μπορεί να ευθύνονται: Ψωμί, αρτοσκευάσματα, γλυκά που περιέχουν αλεύρι, κουλουράκια και άλλα τέτοια προϊόντα που έχουν σαν βάση το σιτάρι, το κριθάρι ή τη σίκαλη.

Τι μπορείς να κάνεις; Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν προϊόντα στην αγορά τα οποία δεν περιέχουν γλουτένη. Από απλό αλεύρι για την κουζίνα, ως ψωμί και έτοιμα συσκευασμένα προϊόντα ειδικά παρασκευασμένα ώστε να μην περιέχουν γλουτένη.

4. Δυσανεξία σε πρόσθετα τροφίμων
Υπάρχουν πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται σε μια σειρά από προϊόντα όπως κρασί, κρεατικά και αλλαντικά και τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία. Πρόκειται για δυσανεξία σε ορισμένα προϊόντα που προστίθενται στα τρόφιμα για την ενίσχυση της γεύσης, τον χρωματισμό τους ή την αντισηψία.

Τρόφιμα που μπορεί να ευθύνονται: Μπέικον, λουκάνικα, σαλάμι και ζαμπόν, αλλά και κρασί ή άλλα συσκευασμένα προϊόντα που αναγράφουν πως περιέχουν πρόσθετα όπως όξινο γλουταμινικό νάτριο, νιτρικά άλατα και θειώδη

Τι μπορείς να κάνεις; Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζεις τα συστατικά των τροφίμων που αγοράζεις και αν αισθάνεσαι δυσφορία σε κάποια από τα παραπάνω τρόφιμα να τα αντικαθιστάς με άλλα που δεν χρησιμοποιούν τα ίδια πρόσθετα. Και εδώ η συμβουλή ενός ειδικού θα σε βοηθήσει να λύσεις το πρόβλημα.

5. Δυσανεξία στις άπεπτες φυτικές ίνες
Παρά το γεγονός ότι τα πλούσια σε άπεπτες φυτικές ίνες τρόφιμα ασκούν ποικίλες προστατευτικές για τον οργανισμό δράσεις (π.χ. προστασία από δυσκοιλιότητα) ορισμένα άτομα παρουσιάζουν δυσανεξία σε τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών”.

Η πιο συχνή αιτία που παρουσιάζει κανείς αυτού του τύπου τη δυσανεξία είναι η σπαστική κολίτιδα.

Τρόφιμα που μπορεί να ευθύνονται: Όσπρια, λαχανικά και φρούτα είναι εκείνα που έχουν φυτικές ίνες που ο οργανισμός δυσκολεύεται να πέψει.

Τι μπορείς να κάνεις; Η παθολόγος εξηγεί πως πολλές φορές μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά) βελτιώνει τη σπαστική κολίτιδα και κατά συνέπεια και τη δυσανεξία. Από την άλλη φαίνεται πως το πρόβλημα επιδεινώνεται από την κατανάλωση οσπρίων. Η συμβουλή ενός διαιτολόγου θα μπορούσε να σε βοηθήσει να ρυθμίσεις το πρόβλημα.

6. Δυσανεξία σε τρόφιμα με μόνο σύμπτωμα τον πονοκέφαλο

Η κατηγορία αυτή της δυσανεξίας έχει ως χαρακτηριστικό ότι τα ευαίσθητα άτομα εμφανίζουν ως μόνο σύμπτωμα μετά την κατανάλωση του ύποπτου τροφίμου τον πονοκέφαλο. Δεν αποτελεί αμιγή τροφική αλλεργία. Ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως.

Τα πιο συνηθισμένα εκλυτικά αίτια τρόφιμα είναι:

 • Τουρσί, φυστικοβούτυρο, κρέας
 • Σοκολάτα
 • Κόκκινο κρασί, τυρί υψηλής ωρίμανσης, καπνιστά ψάρια
 • Αβοκάντο, μπανάνα, εσπεριδοειδή
 • Κρέας με νιτρικά άλατα (αλλαντικά)
 • Κρεμμύδια
 • Καφεΐνη

*Επεξεργασμένα τρόφιμα, που έχουν υποστεί ζύμωση, κρέατα με νιτρικά άλατα, τρόφιμα που περιέχουν όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG)
**Τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη
***Πλούσιες πηγές καφεΐνης είναι ο καφές και τα ποτά τύπου cola.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή ...