Πέμπτη , Δεκέμβριος 14 2017
Home / Διατροφή / Τηγανητές πατάτες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μαγείρεμα τους!

Τηγανητές πατάτες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μαγείρεμα τους!

Δέκα πατάτες τηγανητές (μέτριες σε μέγεθος) έχουν όσες θερμίδες έχει 1 φέτα ψωμί (67 Kcal) και περιέχουν λίπος περίπου όσο μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο περίπου.

Προτιμήστε ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Καλύτερες οι «σε καλό πρώτο ελαιόλαδο τηγανητές πατάτες». Το ελαιόλαδο, λόγω της σύστασής του, δεν οξειδώνεται, αντέχει στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος (πάνω από 180° C). Έτσι, δεν παράγονται ανεπιθύμητα παραπροϊόντα. Το κακό της υπόθεσης είναι τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου, τα οποία χάνονται σε μεγάλο βαθμό κατά το τηγάνισμα. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας!

Μείωση θερμίδων στις τηγανητές πατάτες

Οι χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες περιέχουν το μισό λίπος από τις λεπτοκομμένες, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα τοποθετήστε τις σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά.

Η απειλή του ακρυλαμίδιου

Πρόκειται για καρκινογόνο ουσία που σχηματίζεται σε υψηλή θερμοκρασία (τηγάνισμα, τσιπς). Για να μειώσετε την ποσότητα ακρυλαμιδίου κάντε τα εξής:

loading...

 Βάλτε τις πατάτες πριν το τηγάνισμα σε κρύο νερό για μισή ώρα, μην τις τηγανίζετε σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (επιδιώξτε κάτω από τους 180° C),μην τις ξεροψήσετε, αποφύγετε την κατανάλωση καμμένων, σκούρων πατατών
• Πείτε ναι στις ελληνικές πατάτες και τις πατάτες εποχής
• Στηρίξτε την οικονομία και την τσέπη σας, γι’ αυτό προτιμήστε τις πολύ καλές πατάτες Τριπόλεως, Μεσσηνίας, Νευροκοπίου και άλλες. Βοηθήστε την ελληνική οικονομία και το περιβάλλον, έχοντας ένα οικονομικό και θρεπτικό πιάτο με τους κατάλληλους χειρισμούς και συνδυασμούς, υποστηρίζοντας επάξια διάφορα γούστα στη μαγειρική.

Η πατάτα που έχει διατηρηθεί μήνες στα ψυγεία δεν είναι φρέσκια, ούτε απαραίτητα επικίνδυνη. Απλά βασικότερο κριτήριο ποιότητας, περισσότερο κι από τον τόπο παραγωγής ή ακόμα και την ποικιλία, είναι να είναι φρέσκια. Η πατάτα που έχει μείνει πολύ καιρό στο ψυγείο δεν είναι επικίνδυνη, έχει όμως λιγότερα θρεπτικά συστατικά και το άμυλο της έχει μετατραπεί πιο εύκολα σε απλά σάκχαρα και μαυρίζει όταν τηγανίζεται. Επομένως, προτιμήστε τοπικές πατάτες εποχής. Είναι καλύτερες!

 

Αξίζει να δείτε...

Έξυπνα κόλπα για καλύτερη διατροφή στις γιορτές!!

Αν αυτά τα Χριστούγεννα δεν θέλετε να κερδίσετε περιττά κιλά, έχουμε τις κατάλληλες συμβουλές για ...