Παρασκευή , Φεβρουάριος 15 2019
Home / Δίαιτα / «Τα τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης με αδυνατίζουν;;;»

«Τα τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης με αδυνατίζουν;;;»

Άραγε η γλουτένη είναι ανασταλτικός παράγοντας στο αδυνάτισμα, όπως ακούγεται; Και μάλιστα η αποχή από τη γλουτένη όχι μόνο θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, αλλά θα βελτιώσει και την υγεία σου συνολικά; Ας δούμε τι λένε οι έρευνες και οι ειδικοί.

Τι ισχύει για τη γλουτένη
Οι τροφές χωρίς γλουτένη έχουν θερμίδες και δεν ενισχύουν αυτομάτως την υγεία σου, ούτε βοηθούν στο αδυνάτισμα. Στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί λένε ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν αξίζουν την υψηλή τιμή τους. Γι’ αυτό, αν δεν είσαι αλλεργική στη γλουτένη – δηλαδή αν δεν έχεις την αυτοάνοση διαταραχή που ονομάζεται κοιλιοκάκη και πλήττει 1 στα 100 άτομα στην Ευρώπη – τότε η αποχή από τη γλουτένη δεν θα έχει κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με ιταλούς ερευνητές που δημοσίευσαν τα πορίσματά τους στο τεύχος Φεβρουαρίου 2012 του Annals of Internal Medicine, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μια δίαιτα φτωχή σε γλουτένη ανακουφίζει από τα συμπτώματα των ασθενών που δεν νοσούν από κοιλιοκάκη. Αντίθετα, τα άτομα που απέχουν από τη γλουτένη έχουν απλώς την εντύπωση ότι αισθάνονται καλύτερα, λόγω του ενθουσιασμού που συνοδεύει την απώλεια βάρους (όπως στην πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια της  Miley Cyrus για την απώλεια βάρους χάρη σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη).

loading...

Δεν αποκλείεται το αίσθημα ευεξίας που νιώθεις να πηγάζει από το γεγονός ότι έχεις υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Συνήθως, όταν ξεκινάμε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος ή μια δίαιτα-αστραπή, αρχίζουμε παράλληλα να γυμναζόμαστε, πίνουμε περισσότερο νερό και περιορίζουμε τη ζάχαρη και το αλκοόλ. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με την αποχή από τη γλουτένη.

Αν περάσεις από μια δίαιτα πλούσια σε εξευγενισμένες κι επεξεργασμένες τροφές (που περιέχουν γλουτένη) σε μια διατροφή γεμάτη φρέσκα κι ανεπεξέργαστα τρόφιμα (που δεν περιέχουν από τη φύση τους γλουτένη), τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να χάσεις βάρος και να αισθανθείς καλύτερα. Για τον λόγο αυτό, αν αντικαταστήσεις απλά το ψωμί ολικής άλεσης με ψωμί ρυζιού, δεν θα δεις διαφορά στις θερμίδες και δεν θα χάσεις βάρος.

Συμπέρασμα: Ένα cupcake παραμένει ένα cupcake και το γεγονός ότι δεν περιέχει γλουτένη δεν το μεταμορφώνει αυτομάτως σε «υγιεινή τροφή». Εξοικονόμησε χρήματα αποφεύγοντας τις gluten-free συσκευασίες τροφίμων κι εστίασε καλύτερα στη διατροφή σου εμπλουτίζοντάς την όσο το δυνατόν περισσότερο με ανεπεξέργαστες και φυσικές τροφές.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …