Παρασκευή , Μάιος 24 2019
Home / Βιταμίνες / Τα μάθατε για το σελήνιο;

Τα μάθατε για το σελήνιο;

Είναι ένα από τα συστατικά που απασχολούν ιδιαίτερα τους ερευνητές της διατροφής τον τελευταίο καιρό. Καθόλου τυχαία μια και διαθέτει μοναδικές ιδιότητες για τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία.

 

Πού κάνει καλό;

Όταν υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες, συνεργάζεται με άλλα συστατικά, προσφέροντας αντιοξειδωτική προστασία έναντι των ελεύθερων ριζών. Μελέτες των τελευταίων ετών, έχουν συσχετίσει ισχυρά την επάρκειά του με την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου. Συμμετέχει επίσης στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και του θυρεοειδούς και στην αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας. Τέλος, μελέτες των τελευταίων ετών δείχνουν ότι μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση κρίσεων άσθματος, ψωρίασης, ρευματοειδούς αρθρίτιδας και πολυκυστικών ωοθηκών.

 

Πού το βρίσκω;

Η περιεκτικότητα των τροφίμων σε σελήνιο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιεκτικότητα του εκάστοτε εδάφους που ζουν και μεγαλώνουν ζώα ή φυτά. Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα ζωικά προϊόντα είναι καλές πηγές. Κυρίως επιλέξτε γαρίδες, βακαλάο, σαρδέλες, γαλοπούλα, μοσχάρι, κοτόπουλο και αυγό. Από τις φυτικές πηγές προτιμήστε κριθάρι, βρώμη, καστανό ρύζι, ηλιόσπορους, σουσάμι, σπανάκι και μπρόκολο. Το σελήνιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο  αφού κατά την επεξεργασία και την συσκευασία, αλλά και το μαγείρεμα στο σπίτι, η απώλειά του μπορεί να φθάσει έως και το 90%! Γι’ αυτό και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι προτιμότερα.

loading...

 

Αντίδοτο και στο άγχος

Το άγχος και οι καταθλιπτικές εκδηλώσεις, στις μέρες μας αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας όλων μας. Όμως οι διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να αποτελέσουν ένα φυσικό αγχολυτικό. Γιατί μπορεί τα τρόφιμα  που καταναλώνουμε να συμβάλουν πρωτίστως στη συνολική θρέψη του οργανισμού μας και φυσικά στην ικανοποίηση της γεύσης μας  όμως κάποια συστατικά τους, έχει αποδειχθεί ότι επεμβαίνουν δραστικά στη ρύθμιση και τη διαμόρφωση της διάθεσης μας καθώς αυξάνουν την παραγωγή ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Ένα από αυτά είναι και το σελήνιο, το οποίο σύμφωνα με έρευνα που αξιολόγησε την επίδραση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε αυτό, έδωσε υποσχέσεις για την τεκμηρίωση ενός φυσικού φαρμάκου κατά της κατάθλιψης.

 

Ένα πολύτιμο συστατικό!

Το σελήνιο είναι ένα από τα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά μέσω της διατροφής. Η επιθυμητή ημερήσια πρόσληψή του κυμαίνεται από 20-70 μικρογραμμάρια ημερησίως.  Μάλιστα η ανάγκη της αύξησης της πρόσληψής του, οδήγησε βορειοευρωπαϊκές χώρες όπως η Φιλανδία να χρησιμοποιεί λιπάσματα εμπλουτισμένα σε σελήνιο, ώστε να αυξήσει την περιεκτικότητα των τροφών και πρώτων υλών!

 

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …