Δευτέρα , Ιούλιος 16 2018
Home / Διατροφή / Τί ακριβώς είναι η σπιρουλίνα; Ποιά τα οφέλη και ποιές οι παρενέργειες;

Τί ακριβώς είναι η σπιρουλίνα; Ποιά τα οφέλη και ποιές οι παρενέργειες;

Η σπιρουλίνα ενδημεί σε Αφρική Ασία, Κεντρική Αμερική και είναι στην πραγματικότητα αποικία των βακτηρίων Arthospira Platensis και Arthospira Maxima με χαρακτηριστική σπειρωτή μορφολογία.

Η σπιρουλίνα περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων όπως ασβεστίου, νιασίνης, κάλιου, μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος B, σιδήρου, αμινοξέων. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ενίσχυση των πρωτεϊνών του σώματος και της βιταμίνης Β12 σε χορτοφάγους, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες η βιταμίνη Β12 της σπιρουλίνας δεν απορροφάται επαρκώς μετά την κατάποση.

ΟΦΕΛΗ

Η σπιρουλίνα εισήχθη σχετικά πρόσφατα στην φαρέτρα της εναλλακτικής ιατρικής μετά από μελέτες στις οποίες  βελτίωσε το μεταβολισμό των λιπιδίων και της γλυκόζης, μείωσε το λίπος  στο συκώτι και ανέδειξε καρδιοποροστατευτική δράση.

Έχει αρκετά ενεργά συστατικά με σημαντικές βιολογικές δράσεις όπως το phycocyanobilin, χημική ένωση που αναστέλλει την δραστηριότητα της οξειδάσης NADPH (Nicotinamide Adenine Dinucleotide Phosphate). Με την αναστολή αυτή η σπιρουλίνα εκδηλώνει  ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Περιέχει υψηλή συγκέντρωση zeaxantuin, που συνδέεται με την υγεία των ματιών και συντελεί στη μείωση του κινδύνου καταρράκτη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε ηλικιωμένους

Η σπιρουλίνα βρέθηκε σε μελέτες ότι:

loading...
 • Συντέλεσε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος σε πειραματόζωα.
 • Είχε αντιφλεγμονώδη αντι αρθριτική νευροπροστατευτκή και αντικαρκινική δράση σε πειραματικά μοντέλα
 • Επέδειξε δράση κατά μολυσματικών ιών όπως των ιώνόπως των ιών του έρπητα, της γρίπης και του HIV στο εργαστήριο
 • Μείωσε την νεφροτοξική και ηπατοτοξική δράση ορισμένων τοξικών ουσιών
 • Μείωσε τη συγκέντρωση αρσενικού σε άτομα που ζούσαν σε περιοχές με αυξημένες συγκεντρώσεις αρσενικού στο πόσιμο ύδωρ
 • Είχε ηπατο προστατευτική δράση σε άτομα με χρόνια ηπατίτιδα
 • Συντέλεσε στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων σε πειραματόζωα και στη μείωση των επιπέδων ισταμίνης που απελευθερώνεται κατά την αλλεργική αντίδραση
 • Μείωσε την επίπτωση προκαρκινικών βλαβών του στόματος σε χρήστες καπνού
 • Βελτίωσε το μεταβολισμό ασθενών συντελώντας στην ορθή ρύθμιση του σακχάρου των λιπιδίων αίματος και στη μείωση του σπλαγχνικού λίπουςspirulina
 • ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

  Η σπιρουλίνα  εύκολα επιμολύνεται με μολυσματικούς παράγοντες, τοξικές ουσίες που ονομάζονται μικροκυστίνες, και βαρέα μέταλλα από το περιβάλλον. Προκειμένου να μην υπάρξουν παρενέργειες από την επιμόλυνση, πρέπει να λαμβάνεται σχολαστική μέριμνα για την καθαρότητα του διατροφικού συμπληρώματος. Έχουν σημειωθεί ακόμα και θάνατοι από προϊόντα με αυξημένες συγκεντρώσεις βλαπτικών προσμίξεων.

  Η σπιρουλίνα αυτή καθεαυτή μπορεί να προκαλέσει αλλεργία σε ευαίσθητα άτομα, επιδείνωση αυτοάνοσων νοσημάτων, αύξηση ουρικού οξέος, διαταραχή πέψης.

  Τα άτομα με φαινυλκετονουρία (PKU) θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη σπιρουλίνας. Οι άνθρωποι με αυτή τη σπάνια πάθηση δεν μπορούν να μεταβολίσουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη που περιέχεται στη σπιρουλίνα.

  Η λήψη της σπιρουλίνας δε συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, λόγω έλλειψης επαρκών δεδομένων ασφάλειας για τις περιόδους αυτές.

  Δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για την αλληλεπίδραση σπιρουλίνας και συμβατικών φαρμάκων. Ωστόσο, η σπιρουλίνα ενδέχεται να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με φάρμακα που προκαλούν καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

  Η χρήση της σπιρουλίνας πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση για τον καθορισμό της δοσολογίας, της διάρκειας της θεραπείας και την αποφυγή παρενεργειών.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …