Τρίτη , Δεκέμβριος 12 2017

Τάρτα με αχλάδια

Συστατικά

Για τη ζύμη

  •  200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  •  1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  •   ½ κ.γ. αλάτι
  •  150 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. νερό
  •  2 κ.σ. βότκα

Για την γέμιση

  • 1400 γρ. αχλάδια
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  •  100 γρ. αλεύρι γοχ
  • 50 γρ. καστανή ζάχαρη
  •  2 κ.σ. τζίντζερ ζαχαρομένο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  •  ½ κ.γ. αλάτι
  •   75 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 200 γρ. κράνμπερις
  • 1 κ.γ. τζίντζερ φρεσκο καθαρισμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα μίξερ. Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι το βούτυρο να διαλυθεί τελείως (περίπου 2-3 λεπτά). Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και ρίχνουμε μέσα ένα αυγό. Πρέπει το αλεύρι να αλλάξει χρώμα, να γίνει κιτρινωπό και να μοιάζει με ψίχουλα.
  • Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε σιγά σιγά το παγωμένο νερό μέχρι η ζύμη να δέσει και να γίνει αρκετά μαλακή για να τη δουλέψουμε
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
  • Αλευροβουτυρώνουμε μία ταρτιέρα 25εκ. στρογγυλή και αφήνουμε στην άκρη.
  • Παίρνουμε 2 μεγάλες λαδόκολλες και βάζουμε το ζυμάρι ανάμεσα τους εφόσον έχουμε αλευρώσει καλά και το ζυμάρι και τις λαδόκολλες. Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά σιγά το φύλλο ανάμεσα από τις λαδόκολλες . Εάν το φύλλο ανοίγει δύσκολα, αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώστε το ζυμάρι να μαλακώσει.
  • Μόλις ανοίξει λίγο το ζυμάρι, σηκώνουμε τις λαδόκολλες και προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι για να το βοηθήσουμε να ανοίξει πιο εύκολα. Εάν κατά τη διαδικασία χρειαστεί επιπλέον αλεύρι, ξαναρίχνουμε. Ανοίγουμε καλά, μέχρι το φύλλο μας να γίνει λεπτό σαν δέκα φύλλα χαρτί ενωμένα.
  • Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα.
  • Πατάμε απαλά με τα χέρια μας τη ζύμη έτσι ώστε να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της ταρτιέρας.
  • Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στον πάτο της τάρτας. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνης σταυρωτά και προσθέτουμε βάρος (όσπρια). Σκεπάζουμε και το βάρος γυρίζοντας τη μεμβράνη.
  • Ψήνουμε την τάρτα μαζί με το βάρος σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 ° C για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τη ζύμη από το φούρνο βγάζουμε το βάρος και αλείφουμε με ένα πινέλο με τον κρόκο αραιωμένο με νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά.

Για την γέμιση

loading...
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τα αχλάδια σε φέτες περίπου ½ εκατοστό.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τα αχλάδια με 2 κ.σ. ζάχαρη, σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στα μικροκύματα για 4-8 λεπτά στο δυνατό μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Ανακατεύουμε στα μισά του χρόνου και στην συνέχεια βγάζουμε την μεμβράνη και αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσουν.
  • Σε ένα μπόλ τοποθετούμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, το ζαχαρομένο τζίντζερ, το τζίντζερ σε σκόνη, το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  • Τοποθετούμε 10 λεπτά στο ψυγείο.
  • Στο μούλτι τοποθετούμε τα κράνμπερις, την υπόλοιπη κρυσταλλική ζάχαρη, το φρέσκο τζίντζερ, και χτυπάμε για 3-4 δευτερόλεπτα μέχρι τα κράνμπερις να είναι χοντροκομμένα.
  • Σουρώνουμε τα αχλάδια πετώντας τα υγρά τους, τα τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με το μείγμα από τα κράνμπερις και ανακατεύουμε καλά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη τάρτα και από πάνω σκορπίζουμε σε μικρά κομμάτια το μείγμα με το ζαχαρομένο τζίντζερ.
  • Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πλήρως σε μια σχάρα.

Αξίζει να δείτε...

Πως θα καταλάβετε ότι πρέπει να τρώτε περισσότερα λαχανικά

Είσαι σίγουρη ότι καταναλώνεις καθημερινά αρκετά λαχανικά, ώστε να εξασφαλίσεις τις φυτικές ίνες και τις ...