Πέμπτη , Ιούλιος 27 2017
Home / Μαγειρική / Γλυκά / Συνταγές για πεντανόστιμα Πασχαλινά γλυκά

Συνταγές για πεντανόστιμα Πασχαλινά γλυκά

Κρητικά λυχναράκια

Τι θα χρειαστείτε
Για το ζυμάρι
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 αβγά
3 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι ζάχαρη
Αλεύρι τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει μια πολύ μαλακή ζύμη (περίπου 1 κιλό για τα παραπάνω υλικά)

Για τη γέμιση
1½ κιλό φρέσκια μυζήθρα
2 αβγά
½ ποτήρι ζάχαρη

Τι θα κάνετε: Ζυμώνετε τα υλικά της ζύμης και την αφήνετε σκεπασμένη μία ώρα περίπου για να ξεκουραστεί. Ετοιμάζετε την γέμιση ανακατεύοντας τα υλικά σχηματίζοντας μικρά μπαλάκια. Ανοίγετε φύλλο με τον πλάστη περίπου 1½ εκατοστά πάχος και κόβετε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι (ανάποδα). Απλώνετε πάνω τα μπαλάκια της γέμισης και, για να δώσετε το γνωστό σε όλους σχήμα (λυχναράκια), τσιμπάτε γύρω-γύρω τη ζύμη με τον δείκτη και τον αντίχειρα. Τελειώνοντας χτυπάτε όσα αυγά χρειάζεται για να αλείψετε τα λυχναράκια. Έπειτα τα πασπαλίζετε με κανέλα και σουσάμι. Ψήνετε σε φούρνο με θέρμανση αέρος στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20 λεπτά.

Σοκολατένια αυγουλάκια με γέμιση mousse αχλαδιού

Τι θα χρειαστείτε
4 σοκολατένια αυγουλάκια (τύπου “kinder έκπληξη”)
50 γρ κουβερτούρα
3 κ.σ. ψημένο και θρυμματισμένο φουντούκι
120 ml φρέσκια κρέμα γάλακτος (ρευστή)
300 γρ αχλάδια
150 ml κρασί μοσχάτο
20 γρ ζάχαρη
κανέλα σε σκόνη (προαιρετική)

Τι θα κάνετε: Ξεφλουδίζετε τα αχλάδια, τα καθαρίζετε, τα κόβετε σε κυβάκια (των 2 – 2 ½ εκατοστών ακμής) και τα βάζετε σε τηγάνι, μαζί με το κρασί και τη ζάχαρη. Τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά έως ότου εξατμισθεί το κρασί. Αποσύρετε και αφήνετε να χλιάνουν.

Εν τω μεταξύ, χωρίζετε τα σοκολατένια αυγουλάκια στη μέση. Λιώνετε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα (χρησιμοποιώντας και λίγο βούτυρο για να επιταχύνετε τη διαδικασία του λιωσίματος), και με αυτή αλείφετε, με τη βοήθεια ενός μικρού πινέλου, την τομή του κάθε μισού των σοκολατένιων αυγών.

Όσο είναι ακόμη ρευστή αυτή η κουβερτούρα πάνω στα χείλη των μισών αυγών, τα τουμπάρετε πάνω σε ένα πιατάκι όπου έχετε απλώσει τα θρυμματισμένα φουντούκια. Τα αφήνετε εκεί να σκληρύνει και πάλι η κουβερτούρα και να καλυφθούν τα χείλη των αυγών με φουντούκι που θα έχει κολλήσει επάνω της. Βάζετε την υπόλοιπη ρευστή κουβερτούρα σε ένα χωνί ζαχαροπλαστικής και σχεδιάζετε πάνω σε λαδόκολλα 8 φιογκάκια. Μεταφέρετε με προσοχή τη λαδόκολλα μέσα στο ψυγείο για να κρυώσει η κουβερτούρα και να σταθεροποιηθούν τα φιογκάκια.

Βάζετε τα μαλακωμένα και αρωματισμένα κυβάκια των αχλαδιών, χλιαρά πλέον, στο μίξερ, εκτός από 3 – 4 από αυτά που θα τα κόψετε σε πολύ μικρότερα κυβάκια (ακμής λιγότερο από 1/2 εκατοστό) και θα τα κρατήσετε στην άκρη για τη διακόσμηση.

Αλέθετε τα αχλάδια έως ότου πάρετε ένα σφικτό “πουρέ” αχλαδιού.

Κτυπάτε την κρέμα γάλακτος και όταν σφίξει την ανακατεύετε, πολύ απαλά, με αυτόν τον “πουρέ”. Φροντίζετε να κρατήσουμε στην άκρη, και πάλι για τη διακόσμηση, μία κουταλιά της σούπας από αυτή τη κτυπημένη κρέμα γάλακτος.

Βάζετε την mousse στο ψυγείο να κρυώσει, για τουλάχιστον μία ώρα. Καλό είναι να βάλετε και τα 8 “στεφανωμένα” αυγουλάκια, για να μη μαλακώσει η σοκολάτα τους. Όταν έχει κρυώσει για τα καλά η mousse, γεμίζετε με αυτή τα 8 αυγουλάκια (εάν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίσετε και με λίγα πρόσθετα θρυμματισμένα φουντούκια),

Εάν έχετε “κρατήσει” λίγο περισσότερη κτυπημένη κρέμα γάλακτος μπορείτε να απλώσετε μία λεπτή στρώση πάνω από την mousse. Έπειτα μοιράζετε στην επιφάνειά της κρέμας λίγα από τα κρατημένα μικροσκοπικά κυβάκια αχλαδιού. Τέλος, στο πιο στρογγυλό άκρο του αυγού, τοποθετείτε όρθιο το φιογκάκι σοκολάτας.

Αξίζει να δείτε...

Κοτόπουλο με πιπεριές και γιαούρτι

ΥΛΙΚΑ 2 κ.σ. ελαιόλαδο 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου κομμένα σε μπουκιές 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα ...