Πέμπτη , Ιούλιος 27 2017
Home / Uncategorized / Συνδυασμός μήλου – κανέλας! Γιατί τα προτιμάμε μαζί;

Συνδυασμός μήλου – κανέλας! Γιατί τα προτιμάμε μαζί;

Μήλα με κανέλα

Χειμώνας, κρύο, σπίτι και τι καλύτερο και πιο υγιεινό από ένα σνακ για όλες τις ώρες φτιαγμένο με αγάπη, μήλο και κανέλα.

Ένα μήλο την ημέρα…

Το μήλο, ένα από τα αντιπροσωπευτικά χειμερινά φρούτα, περιέχει έναν εξαιρετικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης αλλά και της “κακής” χοληστερόλης LDL. Επιπλέον περιέχει και μια σειρά αντιοξειδωτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C, η κερκετίνη αλλά και κατεχίνες και φλαβονοειδή  που δικαιολογούν την προστατευτική δράση του μήλου τόσο στο καρδιαγγειακό, όσο και στο αναπνευστικό σύστημα. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες τόσο διαλυτές, όσο και αδιάλυτες, με αποτέλεσμα να βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού. Παράλληλα έχει χαμηλή θερμιδική αξία (λιγότερο 100 θερμίδες για ένα μέτριο μήλο) αλλά και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (δεν αυξάνει πολύ τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα)

 

Μαζί είναι καλύτερα

Ο συνδυασμός του μήλου με την κανέλα είναι ακόμα πιο ωφέλιμος γιατί η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου αφού η κινναμελαδεϋδη που περιέχει φαίνεται να βοηθά στην παραγωγή και τη δράση της ινσουλίνης.  Επίσης η κανέλα είναι πλούσια σε μαγγάνιο και είναι και καλή πηγή σιδήρου ενώ για όσους έχουν πεπτικά θέματα ένα μήλο βρασμένο σε λίγο νερό μαζί με κανέλα δίνει μια εξαιρετική κομπόστα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Τέλος, η κανέλα μπορεί να προστεθεί απλά πάνω σε φρεσκοκομμένα μήλα, δίνοντας έτσι έναν εξαιρετικό γευστικό συνδυασμό.

Φτιάξε ένα Applecrumble (6-8 μερίδες)

Μία μερίδα αποδίδει 275 ή 365 θερμίδες (ανάλογα με το αν το μοιράζετε σε 6 ή 8 μερίδες).

Το πόσο αγαπητός είναι ο συνδυασμός μήλου-κανέλας φαίνεται και από το ό,τι τα περισσότερα γλυκά που περιέχουν μήλο στη συνταγή τους, περιέχουν και κανέλα όπως το πολύ εύκολο και υγιεινό apllecrumbleπου σου προτείνουμε.

 

Υλικά

4 μεγάλα μήλα κομμένα σε χοντρές φέτες

1 κοφτό κ.γ. κανέλα

75γρ νερό

2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι

40γρ σταφίδες ξανθές

25γρ καστανή ζάχαρη

100γρ καρυδόψιχα χοντροκομμένη

λίγο βούτυρο για το ταψί

 

Για το crumble

100γρ αλεύρι ολικής άλεσης

50γρ καστανή ζάχαρη

65γρ βούτυρο

1 πρέζα κανέλα

 

Εκτέλεση

Κόβετε σε χοντρές φέτες τα μήλα και τα απλώνετε σε ένα σκεύος, χωρίς να καλύπτει η μία φέτα την άλλη. Αν δε χρησιμοποιείτε αντικολλητικό σκεύος, το βουτυρώνετε, για να μην κολλήσουν τα μήλα. Προσθέτετε αμέσως το χυμό λεμόνι για να μη μαυρίσουν τα μήλα και το νερό και στη συνέχεια τις σταφίδες και τα καρύδια και πασπαλίζετε με τη ζάχαρη.

Ετοιμάζετε το crumble ανακατεύοντας όλα τα υλικά του, με το βούτυρο που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις γίνει μία ομοιογενής ζύμη την τρίβετε πάνω από τα μήλα σε κομμάτια, ώστε να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειας.

Ψήνετε στους 180 οC για 45 λεπτά (ή μέχρι να ροδίζει το crumble) στον αέρα και σερβίρετε ζεστό ή και ακόμα καλύτερα μόλις κρυώσει που γίνεται και πιο τραγανό το crumble.

Αξίζει να δείτε...

Ρολά καπνιστού σολομού

ΥΛΙΚΑ 200γρ καπνιστό σολομό 150γρ τυρί κρέμα χυμό από 1 λεμόνι 100γρ κρέμα γάλακτος ½ ...