Δευτέρα , Αύγουστος 20 2018
Home / Διατροφή / Συνένζυμο Q10 και η διατροφική του αξία!

Συνένζυμο Q10 και η διατροφική του αξία!

Τι είναι;

Το συνένζυμο Q10 είναι φυσικό συστατικό που παράγεται από το σώμα και ανήκει στην οικογένεια των «κινόνων». Εντοπίζεται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, καθώς και σε πολλές τροφές, μεταξύ των οποίων οι ξηροί καρποί και τα έλαια. Την περασμένη δεκαετία το συνένζυμο Q10 αναδείχθηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα συμπληρώματα διατροφής παγκοσμίως. Τα επιμέρους συστατικά του συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας, όπως επίσης και στην αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών και άλλων σοβαρών καταστάσεων. Κάποιοι, μάλιστα, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι τόσο σημαντικό, ώστε θα έπρεπε να μετονομαστεί σε «βιταμίνη Q».

Τι προσφέρει;

Η βασικότερη λειτουργία του Q10 είναι πως δρα ως καταλύτης στον μεταβολισμό, σε συνεργασία πάντοτε με σειρά ενζύμων, εξ ου και η ονομασία του ως «συν-ένζυμο». Βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού και κυρίως στα καρδιακά κύτταρα, βοηθώντας έτσι την καρδιά να χτυπάει πάνω από 100.000 φορές καθημερινά. Επιπλέον, λειτουργεί ως φυσικό αντιοξειδωτικό, αναστέλλοντας τη δράση επικίνδυνων μορίων, όπως οι γνωστές «ελεύθερες ρίζες».

Πρόληψη

Το συνένζυμο Q10 συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, των καρδιοπαθειών και άλλων ασθενειών. Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει ως αντιγηραντικό συμπλήρωμα. Τα φυσικά αποθέματα Q10 στον οργανισμό μειώνονται με την πάροδο των ετών, γι’ αυτό και οι γιατροί συνιστούν την ημερήσια υποστήριξη με κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40.

loading...

Κύριες δράσεις

Το Q10 θεωρείται σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, λειτουργώντας συμπληρωματικά με την φαρμακευτική αγωγή. Προλαμβάνει τις θρομβώσεις, μειώνει την αρτηριακή πίεση, περιορίζει τις αρρυθμίες, καταπολεμά την πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας και απαλλάσσει από τους πόνους της στηθάγχης. Σε σχετικές μελέτες αποδείχθηκε πως η υγεία των ασθενών με αδύναμη καρδιακή λειτουργία βελτιώθηκε θεαματικά όταν τους χορηγήθηκε Q10, παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή. Άλλες έρευνες κατέληξαν ότι οι ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα εμφανίζουν χαμηλά ενδογενή επίπεδα Q10.

Επιπλέον πλεονεκτήματα

Μελέτες υποστηρίζουν ότι το συνένζυμο Q10 μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με καρκίνο του στήθους και του προστάτη, όμως τα τελικά πορίσματα παραμένουν ακόμη αρκετά ασαφή. Επίσης, εμφανίζεται να επιταχύνει την επούλωση πληγών και να μειώνει τον πόνο και την αιμορραγία σε περιπτώσεις ουλίτιδας. Επιπλέον, φέρεται να συμβάλλει κατά των νόσων του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, ενώ ενδεχομένως σταθεροποιεί και τα επίπεδα σακχάρου στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Πώς θα το λάβετε;

Η γενική δοσολογία είναι 50mg, 2 φορές την ημέρα. Υψηλότερες δόσεις πιθανώς να είναι απαραίτητες μόνο σε περιπτώσεις ειδικών καρδιαγγειακών προβλημάτων. Προτιμήστε τη λήψη του πρωί και βράδυ μαζί με φαγητό, ώστε να μεγιστοποιήσετε την απορρόφησή του. Η λήψη του πρέπει να διαρκέσει αρκετά, τουλάχιστον 8 εβδομάδες, για να αρχίσουν να φαίνονται αποτελέσματα.

Πιθανές παρενέργειες

Οι περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι το συνένζυμο Q10 είναι ακίνδυνο, ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες. Σπανίως μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, διάρροια, ναυτία και απώλεια όρεξης. Ωστόσο, επειδή δεν έχει ακόμη διερευνηθεί ευρέως, συνιστάται οπωσδήποτε η προηγούμενη συμβουλή του γιατρού σας, ιδιαίτερα εάν είστε εγκυμονούσα ή θηλάζουσα.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …