Τετάρτη , Ιούλιος 17 2019
Home / Δίαιτα / Σταφίδα και τα οφέλη της στην υγεία!

Σταφίδα και τα οφέλη της στην υγεία!

Οι σταφίδες παράγονται από την αφυδάτωση των σταφυλιών, και ανήκουν στην κατηγορία των αποξηραμένων φρούτων. Στην αγορά μπορεί κανείς να βρει δύο ποικιλίες σταφίδας, την μαύρη και τη ξανθιά σταφίδα (ή αλλιώς σουλτανίνα). Η μαύρη σταφίδα έχει συνήθως μικρότερο μέγεθος, ενώ η σουλτανίνα μεγαλύτερο.

Σε όποια μορφή και αν την επιλέξετε, τα οφέλη για την υγεία είναι τα ίδια. Η σταφίδες αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών. Είναι πλούσιες σε ενέργεια, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κάλιο και πολυφαινόλες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

.

Θρεπτική αξία σταφίδας

 

.θρεπτική αξία σταφίδας

Οφέλη από την κατανάλωση σταφίδας           

1. Προστασία των ματιών:

Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στις σταφίδες προστατεύουν τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης οφθαλμολογικών νοσημάτων, όπως ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, κλπ.

.

2. Αντιγηραντική δράση:

loading...

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σταφίδας έχουν σαν αποτέλεσμα την προστασία των κυττάρων του δέρματος, αποτρέποντας έτσι την πρόωρη γήρανση.

.

3. Αντικαρκινική δράση:

Η εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών του σώματος από τα αντιοξειδωτικά συστατικά της σταφίδας φαίνεται να προστατεύει από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

.

4. Προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα:

Τα αντιοξειδωτικά καθώς και οι φυτικές ίνες της σταφίδας φαίνεται να μειώνουν των κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

.

5. Καλή λειτουργία του εντέρου:

Η υψηλή περιεκτικότητα της σταφίδας σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, ότι λόγω του ότι η σταφίδα είναι πλούσια σε απλά σάκχαρα, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή προδιαβήτη.

.

Προτάσεις για την κατανάλωση σταφίδας

  • Προσθέστε σταφίδες σε γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς.
  • Γάλα με δημητριακά και σταφίδες.
  • Ριζότο με σταφίδες και δημητριακά.
  • Πράσινες σαλάτες με σταφίδες.

.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …