Κυριακή , Ιούλιος 22 2018
Home / Διατροφή / Σούπα βελουτέ με κάστανα,μια καλή ιδέα να τη σερβίρετε ως πρώτο πιάτο στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Σούπα βελουτέ με κάστανα,μια καλή ιδέα να τη σερβίρετε ως πρώτο πιάτο στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!

Εάν θέλετε μια ξεχωριστή και ασυνήθιστη σούπα δοκιμάστε αυτή που σας προτείνω σήμερα. Είναι πολύ νόστιμη και χορταστική και, επίσης, μια καλή ιδέα να τη σερβίρετε ως πρώτο πιάτο στο Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Οι γιορτές πλησιάζουν…

Υλικά (για 10 μπωλ):

1,5 κιλό γλυκοκολοκύθα, με τη φλούδα και κομμένη σε μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια (καθαρισμένη από τους σπόρους)

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

2 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους

1 ξινόμηλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους

2 λίτρα ζεστό ζωμό κοτόπουλου (ή λαχανικών), σπιτικό ή έτοιμο

1 σκλωναράκι φρέσκο θυμάρι

2 φύλλα δάφνης

500γρ. κάστανα, ήδη ψημένα (ή βρασμένα) και λίγα επιπλέον για γαρνίρισμα

400γρ. πουρέ κάστανου, έτοιμο από βάζο (ή κονσέρβα)

αλάτι

μαύρο πιπέρι

παχύρρευστη κρέμα γάλακτος για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

λάδι τρούφας για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.

loading...

Βάλτε τη γλυκοκολοκύθα σ’ ένα ρηχό ταψί και ραντίστε από πάνω με 3 κ.σ. από το λάδι. Βάζετε στο φούρνο και ψήνετε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει. Βγάζετε κι αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Μόλις είναι έτοιμη τη στραγγίζετε από το λάδι και την ξεφλουδίζετε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σωτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πατάτες και το μήλο, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέστε το ζωμό, τη γλυκοκολοκύθα, το θυμάρι, τα δαφνόφυλλα, τα ψημένα κάστανα και τον πουρέ κάστανου. Ανακατεύετε πολύ καλά κι αλατοπιπερώνετε.

Αφήστε τα υλικά να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Γυρίζετε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Τραβήξτε από τη φωτιά κι αφήστε τα υλικά να κρυώσουν πλήρως.

Μεταφέρετε τα υλικά, μάλλον σε δόσεις, σ’ ένα μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε ένα λείο και πηχτό μείγμα. Το μεταφέρετε πίσω στην κατσαρόλα κι αφήνετε να ζεσταθεί ξανά σιγά σιγά σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Μοιράστε τη σούπα ισόποσα σε 10 ζεστά μπωλάκια. Από πάνω ραντίστε με λίγες σταγόνες από το λάδι τρούφας, με την κρέμα γάλακτος και πασπαλίστε με ψημένα κάστανα κομμένα σε λεπτά φετάκια.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …