Παρασκευή , Μάιος 24 2019
Home / Διατροφή / Πώς τα σταφύλια και τα μούρα θα μας βοηθήσουν να αδυνατίσουμε.

Πώς τα σταφύλια και τα μούρα θα μας βοηθήσουν να αδυνατίσουμε.

Τα φρούτα και κυρίως τα κόκκινα σταφύλια και τα μούρα θα μας βοηθήσουν να αδυνατίσουμε. Μάλιστα από ότι φαίνεται ακόμα και μία μόνο χούφτα από τα συγκεκριμένα φρούτα μπορεί να μας βοηθήσει.

Τα πλεονεκτήματα φαίνεται ότι προκύπτουν από τα φλαβονοειδή, που δίνουν στα φρούτα αυτά το έντονο χρώμα τους και το ωραίο άρωμά τους. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που τα φλαβονοειδή τραβάνε την προσοχή μας. Έχουν αναγνωριστεί οι ικανότητές τους να ρίχνουν την πίεση και τη χοληστερίνη και να μειώνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Τώρα οι επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και από το Πανεπιστήμιο της East Anglia μας πληροφορούν ότι τα φλαβονοειδή βοηθούν επίσης στη διατήρηση του βάρους μας καθώς και στη βελτίωση της σεξουαλικής μας ζωής.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες παρακολούθησαν 124.000 ανθρώπους στις Η.Π.Α. Γενικά όλοι είχαν τάση να παίρνουν κιλά όσο περνούσαν τα χρόνια εκτός από όσους έτρωγαν συστηματικά τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή. Αυτοί έτειναν να διατηρούν το βάρος τους και να χάνουν κιόλας. Από τα φλαβονοειδή φαίνεται ότι τα πλέον ευεργετικά είναι οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στα σταφύλια, στις φράουλες, στα κεράσια και στα διάφορα είδη μούρων (μύρτιλα, φραμπουάζ κλπ.).
Θετική επίδραση στην απώλεια του βάρους φάνηκε ότι είχαν επίσης και φλαβονοειδή που βρίσκονταν σε άλλα τρόφιμα όπως τα μήλα, τα κρεμμύδια και το τσάι.

loading...

Άλλη έρευνα από τα ίδια Πανεπιστήμια έδειξε επίσης ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες προστατεύουν από τα προβλήματα στύσης. Έτσι, οι ειδικοί συστήνουν γενικά να προτιμάμε τα κόκκινα από τα άσπρα σταφύλια (οι ανθοκυανίνες σχετίζονται με το χρώμα οπότε όσο πιο έντονο το χρώμα τόσο πιο πολλές οι ανθοκυανίνες), να απολαμβάνουμε τα φρούτα όσο πιο φρέσκα γίνεται και ολόκληρα, όχι μαγειρεμένα και όχι σε χυμούς (όσο περνάει ο καιρός από τη στιγμή που τα συλλέξαμε αλλά και όσο πιο πολύ τα επεξεργαζόμαστε τόσο πιο πιθανό είναι να καταστραφούν και να χαθούν τα εν λόγω θρεπτικά συστατικά). Από την άλλη πλευρά μας πληροφορούν επίσης ότι και το κόκκινο κρασί θα μας ωφελήσει, όπως επίσης και τα κατεψυγμένα τέτοιου είδους φρούτα αφού η διαδικασία της κατάψυξης φυλακίζει τα θρεπτικά στοιχεία.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …