Κυριακή , Φεβρουάριος 24 2019
Home / Δίαιτα / Πώς να πετύχει η δίαιτα;

Πώς να πετύχει η δίαιτα;

Αν αυτή τη φορά θες οπωσδήποτε να πετύχει η δίαιτα, ίσως θα πρέπει να δώσεις λιγότερη σημασία στο αποτέλεσμα και πολύ περισσότερη στο πως θα φτάσεις εκεί!  Αν θέλεις να αδυνατίσεις και δεν τα κατεφέρνεις, τότε μάλλον κάτι κάνεις λάθος. Διάβασε με προσοχή παρακάτω και διόρθωσε τις συνήθειες που ίσως σε κρατάνε μακριά από τη σωστή ένδειξη στη ζυγαριά.

1.      Επίλεξε τη σωστή δίαιτα.

Πόσες φορές επέλεξες μια δίαιτα μόνο και μόνο επειδή είχε αποτέλεσμα σε μια φίλη ή επειδή άλλαξε το σώμα κάποιας επώνυμης κυρίας; Μια δίαιτα μπορεί να είναι τέλεια για κάποιον άλλον που – αν το ψάξεις – έχει εντελώς διαφορετικές ανάγκες, τρόπο ζωής και διατροφικές προτιμήσεις.

Αντί αυτού, απευθύνσου σε έναν ειδικό διαιτολόγο, ο οποίος θα πάρει το ιστορικό σου και με βάση τις ιδιαιτερότητες της υγείας σου, τον τρόπο ζωής σου, αλλά και τις γευστικές σου προτιμήσεις θα φτιάξει το διατροφικό πλάνο που θα σε βοηθήσει να χάσεις για πάντα τα κιλά που θες.

2.      Θέσε ρεαλιστικούς στόχους. 

Στην αρχή ενός προγράμματος διατροφής, το άτομο που κάνει δίαιτα είναι συνήθως γεμάτο κίνητρα και ενθουσιασμό και είναι ακριβώς σε αυτή τη φάση που θέτει μη ρεαλιστικούς στόχους για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο να πετύχει η δίαιτα όταν οι προσδοκίες δεν είναι ρεαλιστικές. Αντίθετα, σταδιακά οι μη ρεαλιστικοί στόχοι μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, αφού η έλλειψη προόδου κάνει το άτομο να χάνει το αρχικό κίνητρο.

Γι’ αυτό, πάρε λίγο χρόνο για να σκεφτείς ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι σου. Θυμήσου ότι τα μικρά, εφικτά βήματα στην πορεία των μεγάλων στόχων όχι μόνο αποτελούν τη συνταγή για τη σταδιακή επιτυχία, αλλά σε βοηθούν να διατηρήσεις το κίνητρό σου καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας απώλειας βάρους.

3.      Μη χρησιμοποιείς την «έλλειψη χρόνου» ως δικαιολογία.

Ένα από τα πιο κοινά εμπόδια στο αδυνάτισμα είναι η πεποίθηση ότι δεν διαθέτεις αρκετό χρόνο. Μελέτη βρήκε ότι το 41% των γυναικών ανέφεραν την «έλλειψη χρόνου» ως την αιτία για μια μη ισορροπημένη διατροφή, ενώ το 73% των γυναικών υποστήριξαν ότι δεν ασκούνται επειδή δεν έχουν χρόνο. Με λίγα λόγια, αν θέλεις πράγματι να πετύχει η δίαιτα και να χάσεις βάρος πρέπει να βρεις τον απαραίτητο χρόνο για περισσότερες υγιείς δραστηριότητες.

loading...

Αντί να τα παρατήσεις, λοιπόν, αγόρασε ένα παλιομοδίτικο χάρτινο ημερολόγιο, βρες μικρά ‘παραθυράκια’ χρόνου που δεν χρησιμοποιείς για απολύτως απαραίτητα πράγματα και προγραμμάτισε σε αυτά υγιεινά γεύματα και σωματική άσκηση. Σημείωσε τί πρόκειται να κάνεις κι έπειτα προγραμμάτισε οτιδήποτε άλλο με βάση αυτών. Μη διστάσεις να αλλάξεις προτεραιότητες ή να ζητήσεις βοήθεια μέχρι να έχεις τον απαραίτητο χρόνο για να θέσεις τον υγιεινό τρόπο ζωής ως πρώτο στόχο στη λίστα σου.

4.      Μην απομονώνεσαι.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη, η δεύτερη νικήτρια του τηλεοπτικού ριάλιτι Biggest Loser (κερδίζει όποιος διαγωνιζόμενος χάσει το περισσότερο βάρος), η Hanna Curlee είπε ότι το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθε κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης απώλειας βάρους είναι να ζητάει βοήθεια. «Ντρεπόμουν να ζητήσω βοήθεια κι ενώ μπορούσα να ζητήσω τη στήριξη των άλλων πίστευα ότι δεν είχα κανέναν», λέει. Αργότερα, συνειδητοποίησε ότι είχε φίλους και συγγενείς που ήταν πρόθυμοι και ικανοί να τη βοηθήσουν για να πετύχει η δίαιτα.

Έτσι, αντί να απομονώνεσαι από τους άλλους όταν κάνεις δίαιτα, μάθε να ζητάς τη βοήθεια των φίλων και της οικογένειας και πάρε όσο χρόνο χρειάζεσαι για να εντοπίσεις τις ανάγκες σου προτού τις επικοινωνήσεις στους άλλους. Με αυτόν τον τρόπο, θα είσαι ξεκάθαρη με ποιους τρόπους θέλεις να σε βοηθήσουν.

5.      Μην υποτιμάς την πρόσληψη τροφής σου.

Σκέφτηκες ποτέ αν υπολογίζεις όλες τις θερμίδες που παίρνεις; Θυμάσαι εκείνα τα μικροσκοπικά τσιμπολογήματα των 25 θερμίδων που έκανες εδώ κι εκεί κατά τη διάρκεια της ημέρας; Όλα αυτά προστίθενται και μετράνε στο τελικό σύνολο, όπως επίσης τα σνακ, οι «κλεφτές» πιρουνιές από το πιάτο του διπλανού και οι δοκιμές κατά την προετοιμασία του φαγητού.

Γι’ αυτό, αντί να μαντεύεις τις θερμίδες που προσλαμβάνεις καθημερινά χρησιμοποίησε έναν θερμιδομετρητή όπως το CalorieCount.com. Εκτός από την ιστοσελίδα που αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο υπάρχει και η αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά που θα σε βοηθήσει να υπολογίζεις όλες τις θερμίδες που καταναλώνεις. Επιπλέον, αν θέλεις οι υπολογισμοί σου να είναι ακόμα πιο ακριβείς μπορείς να αγοράσεις μια οικονομική ζυγαριά κουζίνας για να έχεις τον έλεγχο των μερίδων.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …