Δευτέρα , Απρίλιος 23 2018
Home / Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι / Πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σύνθεση κολλαγόνου!

Πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σύνθεση κολλαγόνου!

Το κολλαγόνο είναι μία οικογένεια ινωδών πρωτεϊνών με μεγάλη αντοχή και 14 διαφορετικές μορφές. Το ¼ των συνολικών πρωτεϊνών του σώματός μας είναι με την μορφή του κολλαγόνου.

Αποτελεί δομικό συστατικό του δέρματος, των αιμοφόρων αγγείων, των τενόντων, των χόνδρων, των οστών και των σπλάχνων. Βλάβη στον μηχανισμό σύνθεσης του κολλαγόνου μπορεί να οδηγήσεις στην εκδήλωση διαφόρων διαταραχών.

Παράγοντες που επεμβαίνουν στη ρύθμιση της βιοσυνθέσεως του κολλαγόνου είναι ορμόνες, όπως η θυροξίνη, τα ανδρογόνα, τα οιστρογόνα, τα κορτικοειδή, βιταμίνες όπως το ασκορβικό οξύ, που συμμετέχει στην ενζυματική υδροξυλίωση της προλίνης και της λυσίνης, και ιχνοστοιχεία, όπως ο Cu, ο Fe και ο Zn.

Προς τι όμως όλη αυτή η φασαρία; Ακούμε πολλά για πόσιμα κολλαγόνα, χάπια και άλλα «φύκια», για οφέλη στην υγεία, και άλλα. Όμως τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Αρχικά να διευκρινίσουμε πως ο μηχανισμός σύνθεσης κολλαγόνου στον κάθε άνθρωπο καθοδηγείται από σύνθετα γενετικά μονοπάτια. Σε αυτά δεν μπορείς να παρέμβεις με κανέναν τρόπο και επομένως δεν μπορείς να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να συνθέσει περισσότερο κολλαγόνο από αυτό που είναι προγραμματισμένος!

loading...

Άρα, η λήψη συμπληρώματος διατροφής με στόχο την αύξηση της σύνθεσης κολλαγόνου είναι χωρίς βάση επιστημονική. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε η ανεπαρκής λήψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών (βιταμίνη C, σίδηρος, κα) μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του ρυθμού σύνθεσής του.

Όσον αφορά την λήψη συγκεκριμένων τροφίμων αν και έχουν μελετηθεί ορισμένες μεμονωμένες τροφές, δεν έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ωστόσο, εάν η λήψη βιταμίνης C (φρούτα, λαχανικά,κα), βιταμίνη Α (συκώτι, σπανάκι, ψάρι, συκώτι, κα), βιταμίνης Ε (ελαιόλαδο,κα), σιδήρου (κόκκινο κρέας, ψάρι, κα) και ψευδαργύρου (κρέας, θαλασσινά, ξ.καρποί) είναι επαρκής τότε εξασφαλίζετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σύνθεση κολλαγόνου.

Τέλος δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε το περιβόητο υγρό πόσιμο κολλαγόνο με τις μαγικές ιδιότητες ίασης πάσα νόσου. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για τα όσα ισχυρίζονται εκείνοι που τα προωθούν, και δεν θα υπάρξει ποτέ καμία μελέτη επ’ αυτού γιατί πολύ απλά είναι θέμα πέψης θρεπτικών συστατικών. Οτιδήποτε καταναλώσετε μεταβολίζεται για να φτάσει τελικά στα απλούστερα μόρια του για να απορροφηθεί. Έτσι και το πόσιμο κολλαγόνο θα διασπαστεί στα απλούστερα συστατικά του, κοινά αμινοξέα που μπορείτε να τα πάρετε από πλήθος ζωικών τροφών και μη, για να απορροφηθεί.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή ...