Παρασκευή , Μάιος 25 2018
Home / Δίαιτα / Πότε μια δίαιτα είναι επικίνδυνη;

Πότε μια δίαιτα είναι επικίνδυνη;

Καθημερινά ίσως ακούτε και διαβάζετε πολλά θέματα για διατροφικά προγράμματα που σας υπόσχονται να χάσετε βάρος. Πόσα όμως από αυτά είναι ασφαλή και πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν κρύβουν κινδύνους;

 

Άλλες δίαιτες περιορίζουν δραστικά τις θερμίδες. Άλλες, πάλι, σας απαγορεύουν να καταναλώνετε για καιρό τροφές από συγκεκριμένες ομάδες. Πότε όμως η θυσία που κάνετε στο βωμό του αδυνατίσματος μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία σας; Η Αμερικανική Ένωση Διαιτολόγων συγκέντρωσε πέντε βασικά κριτήρια, τα οποία καθορίζουν το αν μια δίαιτα είναι επικίνδυνη. Καλύτερα, λοιπόν, να το ξανασκεφτείτε αν η διατροφή που θέλετε να ακολουθήσετε συγκεντρώνει έστω και ένα από τα παρακάτω:

loading...

1. Περιλαμβάνει λιγότερες από 1.200 θερμίδες την ημέρα: Με αυτό το διατροφικό πρόγραμμα, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μειώσετε το ρυθμό του μεταβολισμού σας και να βάλετε σε κατάσταση άμυνας τον οργανισμό σας, αφού για να πάρει την απαραίτητη ενέργεια δεσμεύει το λίπος και καίει πρωτεΐνες και μυϊκό ιστό.
2. Πυροδοτεί το μεταβολισμό: Συνήθως τα προγράμματα αυτού του τύπου βασίζονται στη διαρκή κατανάλωση συγκεκριμένων τροφικών ομάδων ή στη λήψη συμπληρωμάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Αν θέλετε να αλλάξετε το μεταβολισμό σας με φυσικό τρόπο, μπορείτε να πιείτε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι ή καφέ, που αποδεδειγμένα αυξάνει τις καύσεις σας σε ποσοστό 5-8%.
3. Βασίζεται αποκλειστικά σε συμπληρώματα: Κάθε δίαιτα, με ή χωρίς βοηθήματα, πρέπει να αποτελείται από ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.
4. Υπόσχεται άμεση απώλεια βάρους: Ένας φυσιολογικός άνθρωπος μπορεί να χάσει κατά μέσο όρο μισό με ενάμισι κιλό την εβδομάδα. Η δίαιτα που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από περισσότερα κιλά, δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα, αλλά ούτε και να σας προσφέρει μια απόλυτα υγιεινή διατροφή.
5. Απαγορεύει ένα από τα τρία μακροστοιχεία: Οποιοδήποτε μενού δεν περιλαμβάνει λιπαρά, πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες για ένα διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών στερεί από τον οργανισμό σας πολύτιμα στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή ...