Σάββατο , Νοέμβριος 17 2018
Home / Δίαιτα / Πότε είμαι πραγματικά έτοιμος να ξεκινήσω διατροφή;

Πότε είμαι πραγματικά έτοιμος να ξεκινήσω διατροφή;

Σκέφτεσαι συνεχώς να ξεκινήσεις δίαιτα; Να κάνεις διατροφή; Λες στον εαυτό σου «από Δευτέρα τελειώνουν τα παλιά, πρέπει να κάνω κάτι, δεν πάει άλλο!» και τελικά έχουν περάσει κάποιοι μήνες η και χρόνια;;;

Οι άνθρωποι έχουμε τη τάση από την μια να θέλουμε πολλά και από την άλλη να δικαιολογούμε πολύ εύκολα τον εαυτό μας… Τι τελικά όμως καθορίζει το τι θα εφαρμόσουμε στην πράξη κ τι θα πετύχουμε;

Πολύ σημαντικές είναι οι προτεραιότητες μας!!

Δώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε… Για ποιο λόγο είναι σημαντικό για σας να μειώσετε το βάρος σας; Τι θα άλλαζε για σας αν μειώνατε το βάρος σας;

Οι πιο συχνοί λόγοι που κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να αλλάξει διατροφή είναι είτε λόγοι υγείας είτε εσωτερικοί- προσωπικοί λόγοι είτε λόγοι εξωτερικής προέλευσης- προτροπής.

Πιο αναλυτικά, όταν για λόγους υγείας (π.χ διαβήτης, υψηλή χοληστερόλη ή τριγλυκερίδια ή τρανσαμινάσες, καρδιαγγειακά κ ορθοπεδικά προβλήματα, άπνοια ύπνου, κ.α) οι γιατροί συστήνουν μείωση βάρους, αυτό αποτελεί πολύ σημαντικό κίνητρο και οι πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος είναι αυξημένες! Με άλλα λόγια, όταν κάποιος ανησυχήσει για την υγεία του και για την ζωή του αλλάζει αρκετά γρήγορα συνήθειες!! Οι λόγοι υγείας θα μπορούσαν να αφορούν και την πρόληψη ορισμένων νοσημάτων, ειδικά όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

3Οι εσωτερικοί- προσωπικοί λόγοι μπορεί να είναι για παράδειγμα ότι θέλουμε να μπούμε ξανά στα παλιά μας ρούχα, να πάμε σε κάποιο γάμο η βάφτιση και να μπούμε στο φόρεμα που ονειρευόμαστε, να θέλουμε να κάνουμε μια αλλαγή στη ζωή μας για να βελτιώσουμε την ψυχολογία μας, κ.α. Αυτοί οι λόγοι είναι αρκετά ισχυροί στην αρχή αλλά σε βάθος χρόνου τείνουν να αποδυναμώνονται..

loading...

Τέλος, όταν κάνουμε λόγο για λόγους εξωτερικής προέλευσης εννοούμε τις περιπτώσεις όπου η οικογένεια, ο φίλος, ο σύντροφος μας προτρέπουν ή μας πιέζουν να χάσουμε βάρος. Δυστυχώς, αυτοί οι λόγοι δεν βοηθούν ιδιαίτερα, ίσως μάλιστα να οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα. Αν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε κάποιον να σκεφτεί να αλλάξει διατροφή για να μειώσει το βάρος του θα πρέπει να του καλλιεργήσουμε το κίνητρο που θα του δώσει το ερέθισμα να σκεφτεί ότι πράγματι αυτή η αλλαγή θα του κάνει καλό! Και φυσικά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά και τους έφηβους… και τι θέλω να πω; Μην πιέζετε, μην κρίνετε, μην συγκρίνετε τα παιδιά!! Γίνετε πρώτοι εσείς το παράδειγμα καλής διατροφής και μετά ενθαρρύνετε την όποια θετική αλλαγή στη διατροφή ή την άσκηση τους !!

Το ιδανικό είναι να συντρέχουν συγχρόνως λόγοι προσωπικοί με λόγους υγείας, ώστε να γίνει μια δυναμική αρχή αλλά και να υπάρξει μια δυνατή συνέχεια, ώστε να υπάρχει πάντα σοβαρό ενδιαφέρον τόσο για την ποιότητα όσο και την ποσότητα του φαγητού μας!

Σε κάθε περίπτωση σκεφτείτε πολύ σοβαρά για ποιο λόγο θα ήταν σημαντικό για σας να κάνετε κάποια αλλαγή στη διατροφή σας και επομένως στο σώμα σας!

Αφού πραγματικά αυτό θέλετε να κάνετε, δημιουργήστε μια καλά οργανωμένη στρατηγική!!!Τόσο οι αλλαγές στη διατροφικές σας συνήθειες όσο και οι ρυθμοί στη μείωση βάρους καλό είναι να είναι σταδιακοί!!Κάντε το λοιπόν σωστά, μεθοδικά, με ρεαλιστικούς στόχους ώστε να απολαμβάνετε τα οφέλη για μια ζωή!!

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …