Σάββατο , Αύγουστος 18 2018
Home / Βιταμίνες / Προστατευτική η σοκολάτα στην εγκυμοσύνη!

Προστατευτική η σοκολάτα στην εγκυμοσύνη!

Οι έγκυες που τρώνε λίγη σοκολάτα τρεις φορές την εβδομάδα, προστατεύουν τον εαυτό τους και το αγέννητο μωρό τους από μια επικίνδυνη επιπλοκή της κύησης, την προεκλαμψία.

Η προεκλαμψία είναι μία από τις συνηθέστερες αιτίες πρόωρου τοκετού στη Δύση: μόνο στη Βρετανία εκδηλώνεται από 70.000 εγκύους το χρόνο, κοστίζοντας τη ζωή σε 1.000 από τα μωρά και σε 10 από τις γυναίκες.

Η προεκλαμψία χαρακτηρίζεται από αύξηση της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, θρομβώσεις στο αίμα, ηπατικές βλάβες και νεφρική ανεπάρκεια.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ ρώτησαν 2.500 νέες γυναίκες για τις διατροφικές τους συνήθειες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διαπιστώνοντας πως όσες έτρωγαν ή έπιναν σοκολατούχα σνακ ή ροφήματα τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προεκλαμψία.

loading...

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Annals of Epidemiology», το μυστικό στην προστατευτική δράση της σοκολάτας πιθανώς είναι η θεοβρωμίνη, μία ουσία που δίνει στο κακάο την πικρή γεύση του και η οποία διατηρεί την αρτηριακή πίεση σταθερή, βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται.

Το όφελος παρατηρήθηκε ακόμα και στις εγκύους οι οποίες απλώς έπιναν ζεστή σοκολάτα. Ωστόσο, δε διερευνήθηκε ποιο είδος σοκολάτας είναι καλύτερο. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η μαύρη (που περιέχει πάνω από 70% κακάο) είναι καλύτερη για την υγεία απ’ ό,τι η γάλακτος ή η λευκή, διότι περιέχει λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα φλαβονοειδή, τις ουσίες που καταπολεμούν πλήθος ασθενειών και εκ φύσεως υπάρχουν στο κακάο.

 

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …