Τετάρτη , Ιούλιος 17 2019
Home / Δίαιτα / Πράσινο μήλο και τα οφέλη του!

Πράσινο μήλο και τα οφέλη του!

Σίγουρα έχετε ακούσει την παροιμία: ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα. Αυτό φυσικά ισχύει και για τα πράσινα μήλα. Όλες ανεξαιρέτως οι ποικιλίες μήλου διαθέτουν πολύ σημαντικές ιδιότητες για την υγεία όμως τα πράσινα μήλα συγκεκριμένα έχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Είναι γνωστό ότι καταπολεμούν τις διατροφικές διαταραχές, ρυθμίζουν την καλή χοληστερόλη και τα επίπεδα της γλυκόζης ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την όρεξη. Τα πράσινα μήλα, ιδιαιτέρως σε άδειο στομάχι, βοηθούν στη ρύθμιση των ζωτικών σας ενδείξεων καθημερινά.

Αντιοξειδωτικά

Τα πράσινα μήλα είναι μια από τις βασικότερες πηγές φλαβονοειδών στις δυτικές δίαιτες και είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Τα φλαβονοειδή τα οποία συναντούμε σε αυτήν την ποικιλία μήλων είναι η κυανιδίνη και η επικατεχίνη. Τα συγκεκριμένα φλαβονοειδή καθώς και η βιταμίνη C λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα. Το πλεονέκτημα του να τρώτε ένα πράσινο μήλο την ημέρα με άδειο στομάχι είναι ότι δίνετε τη δυνατότητα στο σώμα σας να καταπολεμήσει αυτές τις ρίζες από την αρχή της ημέρας. Κατά συνέπεια, πολλαπλασιάζεται η παραγωγή υγιών κυττάρων και μειώνεται η πιθανότητα χρόνιων ασθενειών. Τα πράσινα μήλα είναι ο καλύτερος εχθρός των καρδιακών παθήσεων, των καρδιαγγειακών ατυχημάτων και του διαβήτη.

Απώλεια βάρους

Η κατανάλωση ενός μήλου σε άδειο στομάχι βοηθάει επίσης στην απώλεια βάρους. Επειδή έχουν πολύ λίγες θερμίδες, ούτε καν 80 ανά τεμάχιο, και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, μπορούν και καταπολεμούν την πρωινή λιγούρα. Όμως το μήλο δεν μπορεί να αναπληρώσει ένα πλήρες γεύμα. Είναι καλύτερα να φάτε ένα μήλο με το που ξυπνήσετε ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί ο μεταβολισμός σας όσο εσείς ετοιμάζεστε για το πρωινό. Αν τρώτε ένα μήλο με αυτόν τον τρόπο, θα επιτρέψετε στις διαλυτές φυτικές ίνες του μήλου να ενισχύσουν το έργο του εντερικού σωλήνα και θα νιώσετε χορτάτοι με λιγότερο φαγητό για πρωινό.

loading...

Ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα

Το πράσινο μήλο σε άδειο στομάχι βοηθάει στην σταθεροποίηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τους διαβητικούς ή για τους ανθρώπους με μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.  Θα πρέπει να θυμάστε ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο μεταβολισμός σας συνεχίζει να λειτουργεί και το πάγκρεας μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με τη ρύθμιση της γλυκόζης στο σώμα σας. Λόγω του ότι τα πράσινα μήλα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, αν τα τρώτε με άδειο στομαχι καθυστερείτε την απορρόφηση του σακχάρου στο έντερο και η επίδραση αυτή κρατάει σχεδόν ολόκληρη τη μέρα.

Υπάρχουν έρευνες που αναφέρουν ότι οι γυναίκες που τρώνε ένα πράσινο μήλο με άδειο στομάχι έχουν έως και 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου ΙΙ. Σύμφωνα με τους ειδικούς,χρειάζεστε 28 γραμ. φυτικών ινών την ημέρα. Ένα πράσινο μήλο προσφέρει 5 γραμ. φυτικών ινών. Αν μάλιστα καταναλωθεί με άδειο στομάχι, τότε διευκολύνει τις λειτουργίες του σώματος για το υπόλοιπο της μέρας.

Υγιή δόντια

Είναι λογικό να ξεχάσετε να βουρτσίσετε τα δοντια σας μετά από μια νυκτερινή έξοδο. Αν σας συμβεί αυτό, μπορείτε να φάτε ένα πράσινο μήλο με άδειο στομάχι και να επωφεληθείτε από τη φλούδα του η οποία περιέχει αρκετή ποσότητα φυτικών ινών και οδηγεί στην παραγωγή σάλιου. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση των βακτηριδίων του στόματος, τα οποία επιτίθενται στα δόντια και προκαλούν τερηδόνα. Αυτή είναι μια καλή πρακτική ακόμα και αν πρόκειται να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά το πρωινό επειδή θα σκοτώσει τα περισσότερα βακτήρια τα οποία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις γλυκαντικές ουσίες του πρωινού σας.

Σταθερός καρδιακός ρυθμός

Ένας ακόμα λόγος για την κατανάλωση πράσινων μήλων με άδειο στομάχι αποτελεί το γεγονός ότι έχουν ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο από ότι οι άλλες ποικιλίες μήλων. Το κάλιο είναι ηλεκτρολύτης και εξισορροπεί την υγρασία των κυττάρων. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας ώστε η καρδιά σας να χτυπά κανονικά. Αν δεν καταναλώνετε αρκετό κάλιο κατά τη διάρκεια της μέρας τότε διατρέχετε τον κίνδυνο η καρδιά σας να μην μπορεί να διατηρεί τον κατάλληλο ρυθμό. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το σώμα χρειάζεται περίπου 4.700 mg καλίου την ημέρα. Ένα πράσινο μήλο έχει 115 mg καλίου. Το ποσό αυτό είναι ικανό για να διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό σταθερό όταν ξεκινάει η μέρα σας.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …