Τετάρτη , Φεβρουάριος 21 2018
Home / Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι / Πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης

Πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης

Συστατικά

Υλικά για 2 φρατζολάκια

  • 600 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης σταρένιο
  • 1,5 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. λάδι
  • χλιαρό νερό περίπου 400 ml ή όσο πάρει

Σπόροι για τη γέμιση

loading...
  • 1 κ.γ. νιφάδες βρώμης
  • 1 κ.γ. ηλιόσπορος
  • 1 κ.γ. παπαρουνόσπορος
  • 1 κ.γ. σουσάμι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C στον αέρα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά και το μέλι.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια ελαστική και λεία ζύμη.
  • Έπειτα προσθέτουμε το λάδι και τα σπόρια και ζυμώνουμε ξανά με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν μέσα στο ζυμάρι.
  • Στη συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά έως 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
  • Μέτα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε 2 φρατζολάκια με τα χέρια μας μήκους 25 εκ. και τα βάζουμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει πρώτα λαδόκολλα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους σκεπασμένα με πετσέτα.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλήσουμε λίγο με αλεύρι την επιφάνεια της λαδόκολλας.
  • Πριν ψήσουμε αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σπόρους.
  • Ψήνουμε τα ψωμιά μας για 40 – 45 λεπτά.
  • Μόλις ετοιμαστούν τα τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Αξίζει να δείτε...

Γιορτές, κιλά και παιδί. Πως μπορεί να χάσει τα κιλά των γιορτών το παιδί μου;;

Τις περισσότερες φορές μαζί με τις διακοπές του σχολείου, την ξεκούραση και τον Άγιο Βασίλη ...