Παρασκευή , Ιούνιος 22 2018
Home / Uncategorized / Παιδί και κρυολόγημα: Πώς να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

Παιδί και κρυολόγημα: Πώς να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

Πιτσιρίκια με μυτούλες που «τρέχουν» είναι πολύ συνηθισμένη εικόνα στους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και τα σπίτια όπου μεγαλώνουν παιδιά. Μάθετε πώς θα βοηθήσετε το δικό σας να ανακουφιστεί από το μπούκωμα και το συνάχι.

Τι ακριβώς είναι το συνάχι;
Το συνάχι συνήθως οφείλεται σε ιούς με την επίδραση των οποίων ο βλεννογόνος της μύτης παράγει άφθονη βλέννα(μύξα) αρχικά υδαρή και στη συνέχεια πιο παχύρρευστη. Επιπλέον, ο παγωμένος χειμωνιάτικος αέρας συμβάλλει στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στο πρόσωπο, κι αυτό με τη σειρά του προκαλεί μυξούλες.

4 βήματα για να το καταπολεμήσετε
1. Δώστε στο παιδί να πιει άφθονα υγρά. Θα βοηθήσουν στην υγροποίηση των εκκρίσεων που έτσι θα απομακρυνθούν πιο εύκολα.

2. Χρησιμοποιήστε τις ειδικές αμπούλες με διάλυμα φυσιολογικού ορού για να ξεπλύνετε τη ρινική κοιλότητα. Εάν το παιδί είναι πολύ μικρό για να μπορεί να φυσήξει αποτελεσματικά τη μύτη του, χρησιμοποιήστε τη συσκευή αναρρόφησης των εκκρίσεων για να το ανακουφίσετε.

3. Πάντα να σκουπίζετε τη μύτη με απαλό χαρτομάντιλο, το οποίο έχει βρέξει με φυσιολογικό ορό για να μην ερεθιστεί η επιδερμίδα.

4. Πριν πέσει για ύπνο, βάλτε το παιδί για μερικά λεπτά στο μπάνιο και αφήστε το ζεστό νερό να τρέξει, ώστε ο χώρος να γεμίσει υδρατμούς. Αυτό θα το βοηθήσει να κοιμηθεί καλύτερα. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε υγραντήρα και προσθέστε αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου.

Tip: Αποφύγετε τα φαρμακευτικά ρινικά σπρέι. Η χρήση τους δεν είναι ασφαλής σε μικρά παιδιά και είναι πιθανό να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Τι γίνεται εάν η μύτη «τρέχει» όλο το χειμώνα;
Υπάρχουν πράγματι παιδιά που έχουν συνάχι κατά τη διάρκεια σχεδόν όλου του χειμώνα. Το τι πρέπει να κάνετε εξαρτάται κυρίως από το πόσο αυτό το πρόβλημα δείχνει να ενοχλεί το παιδί. Εάν είναι καλά, κατά τα άλλα, δηλαδή τρώει, κοιμάται και παίζει κανονικά, είναι δραστήριο και χαρούμενο, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο πέρα από υπομονή και να μην ξεχνάτε να κάνετε συχνές ρινοπλύσεις, μέχρι να περάσει μόνο του. Εάν όμως έχει επηρεαστεί η συνολική κατάσταση της υγείας του, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρο. Έτσι, κιτρινοπράσινες μυξούλες, ανορεξία, επίμονος βήχας, καταβολή, δεκατική πυρετική κίνηση, κακός ύπνος με ροχαλητό και άπνοιες ,πόνος στο αυτί, είναι συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι το παιδί χρειάζεται βοήθεια του παιδιάτρου του.

Πώς ανακουφίζουμε το ερεθισμένο δέρμα γύρω από τη μύτη;
Εάν το δέρμα στην περιοχή έχει κοκκινίσει και «σκάσει» από το πολύ σκούπισμα, απλώστε μια μικρή ποσότητα από το μαλακτικό μπαλμ που χρησιμοποιείτε για τα χείλη (απλώστε το με το δάχτυλο και σκουπίστε καλά την επιφάνεια του στικ με ένα καθαρό πανί πριν και μετά την εφαρμογή).Επίσης εκτός από μία λιπαρή κρέμα το ίδιο αποτελεσματική είναι και η χρήση  μικρής ποσότητας βαζελίνης.

Για να μάθει να φυσάει τη μύτη του
Φτιάξτε μια μικρή μπάλα από βαμβάκι και ζητήστε από το παιδί να προσπαθήσει να τη μετακινήσει πάνω σε μια σταθερή επιφάνεια (π.χ. τραπέζι) φυσώντας αέρα από τη μύτη (έχοντας το στόμα κλειστό). Στη συνέχεια, κλείστε με το χέρι σας το ένα ρουθούνι του, ώστε να φυσάει μόνο με το άλλο. Έτσι θα αποκτήσει συνείδηση του τι σημαίνει «φύσα τη μύτη σου».

Παιδί και κρυολόγημα

Κρυολόγημα, γρίππη, ιώσεις, όλες είναι λέξεις που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά για τα παιδιά μας το φθινόπωρο και το χειμώνα. Ας δούμε εδώ όλες τις λεπτομέρειες για το «κοινό κρυολόγημα» και την αντιμετώπιση του.

loading...

 

Τι είναι το κοινό κρυολόγημα;

Με τον όρο «κοινό κρυολόγημα» εννοούμε ομάδα συμπτωμάτων του ανώτερου αναπνευστικού που δημιουργούνται από πολλούς διαφορετικούς ιούς, μικρής λοιμογόνου δύναμης. Είναι γνωστό ότι παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών παρουσιάζουν περίπου 6-8 επεισόδια «κρυολογήματος» το χρόνο (περισσότερα από 1 επεισόδιο το μήνα από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Απρίλη) με συμπτωματολογία που διαρκεί κατά μέσο όρο 14 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας μπορεί να εμφανίζουν συμπτωματολογία κοινού κρυολογήματος σχεδόν τις μισές ημέρες του μήνα χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό.
Πώς μεταδίδεται;

Η μεταδοτικότητα του κοινού κρυολογήματος είναι μεγαλύτερη τις πρώτες 2 με 4 ημέρες όπου οι ασθενείς μεταδίδουν τους ιούς με τον εκπνεόμενο αέρα, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Ορισμένοι ιοί είναι δυνατόν να ζουν σε λείες επιφάνειες (όπως ο πάγκος της κουζίνας, τα πόμολα, το τηλέφωνο ή τα παιχνίδια) για πολλές ημέρες, ενώ στα χέρια του ασθενούς μπορούν να ζήσουν για λίγες ώρες.

Απλοί κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών ή και η χρήση αλκοολούχων διαλυμάτων, είναι αρκετά για να περιοριστεί η μεταδοτικότητα του κοινού κρυολογήματος.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος συνήθως εμφανίζονται 1 με 2 ημέρες μετά την έκθεση. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η ρινική συμφόρηση ή η ρινική καταρροή με διάφανο, κιτρινωπό ή πρασινωπό έκκριμα με ή χωρίς πυρετό. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζει το παιδί είναι πονόλαιμος, βήχας, ευερεθιστότητα, δυσκολία στον ύπνο ή μειωμένη όρεξη για φαγητό.
Πιθανές επιπλοκές

Τα περισσότερα παιδιά που εμφανίζουν κοινό κρυολόγημα δεν παρουσιάζουν επιπλοκές, όμως καλό θα ήταν οι γονείς να είναι ενήμεροι από τον Παιδίατρο τους για τις πιθανές επιπλοκές όπως είναι η ωτίτιδα, το άσθμα, οι παραρρινοκολπίτιδες ή η πνευμονία.
Αντιμετώπιση και θεραπεία

Αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά μύτης, αντιβηχικά και αποχρεμπτικά σκευάσματα ΔΕΝ συστήνονται διότι η ευεργετική τους δράση δεν είναι αποδεδειγμένη με επιστημονικές μελέτες και βέβαια με τη χρήση κάθε φαρμάκου υπάρχει πάντα η πιθανότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών. Σταγόνες φυσιολογικού ορού με αναρρόφηση στη συνέχεια μπορεί να ωφελήσουν, όχι όμως περισσότερο από 2-3 φορές την ημέρα από 1-2 σταγόνες κάθε φορά.

Για την αντιμετώπιση του πυρετού δίνουμε παρακεταμόλη (Depon, Dolal) και για παιδιά άνω των 6 μηνών προσθέτουμε ιβουπροφαίνη (Algofren). Ασπιρίνη δεν δίνουμε ποτέ σε παιδιά ως αντιπυρετικό. Βοηθητικά στα συμπτώματα της ρινικής συμφόρησης και καταρροής μπορεί να βοηθήσει η εφύγρανση του αέρα καθώς και η λήψη ικανοποιητικής ποσότητας υγρών.

Τελευταία γίνεται λόγος για την ευεργετική δράση διαφόρων φυτικών προϊόντων ή σκευασμάτων βιταμίνης C στο κοινό κρυολόγημα, που όμως για κανένα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί η ωφέλεια με κλινικές μελέτες.
Χρειάζεται αντιβίωση;

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Έχουν όμως θέση όταν η ιογενής λοίμωξη επιπλακεί από μικρόβια όπως στις περιπτώσεις ωτίτιδας, πνευμονίας ή παραρρινοκολπίτιδας. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται άμεση εκτίμηση από τον Παιδίατρο για την χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής.

Η άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών οδηγεί στην δημιουργία ανθεκτικών μικροβιακών στελεχών αλλά και αυξημένης πιθανότητας για ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα.

Αξίζει να δείτε...

Σούπα για το κρυολόγημα

Η κοτόσουπα, όπως θα θυμάστε από τα παιδικά σας χρόνια, ήταν το γιατρικό της μαμάς …