Πέμπτη , Αύγουστος 22 2019
Home / Διατροφή / Ο σημαντικότερος παράγοντας μείωσης κινδύνου εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου: Διατροφή!

Ο σημαντικότερος παράγοντας μείωσης κινδύνου εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου: Διατροφή!

Ο Καρκίνος του εντέρου αναφέρεται σε καρκίνους που συμβαίνουν στο έντερο.
Η τροφή εισέρχεται στο παχύ έντερο και ταξιδεύει μέσω του ανιόντος κόλου, του εγκάρσιου κόλου, του κατιόντος κόλου, του σιγμοειδούς, του ορθού, και στη συνέχεια μέσω του πρωκτού βγαίνουν οι άχρηστες ουσίες έξω από το σώμα με τα κόπρανα.
Ο Καρκίνος του εντέρου μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στο κόλον ή στο ορθό και είναι η τρίτη πιο συχνή μορφή καρκίνου και η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα του παχέος εντέρου εκτίθενται σε χημικές ουσίες ή καρκινογόνες ουσίες που προκαλούν βλάβες στο DNA . Αυτή η βλάβη οδηγεί σε μεταλλάξεις στα κύτταρα, τα οποία μπορεί στη συνέχεια να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και να ταξιδεύουν και να εγκαθίστανται σε άλλα μέρη του σώματος, το οποίο οδηγεί σε βλάβη των οργάνων και τελικά σε θάνατο.
Βλάβες στο DNA των κυττάρων συμβαίνουν συνεχώς και οι βλάβες είτε επισκευάζονται από μηχανισμούς εντός του κυττάρου, ή αποδυναμώνονται τα κύτταρα  με απόπτωση. Τα κύτταρα μπορεί, επίσης, να γίνουν δυσλειτουργικά και ν’ αρχίζουν να παράγουν ουσίες που κανονικά δεν θα παράγονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις , τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ανιχνεύουν το γεγονός ότι αυτά το κύτταρα είναι πλέον διαφορετικά και τα καταστρέφουν πριν προκαλέσουν οποιαδήποτε βλάβη.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτές οι προστατευτικοί μηχανισμοί αποτυγχάνουν και ένα κύτταρο με βλάβες στο DNA είναι σε θέση να επιβιώσει και να διαιρεθεί. Τελικά, όμως, ακόμη και τότε, τα κύτταρα πεθαίνουν ή η βλάβη είναι τόσο μικρή, ώστε τα κύτταρα μπορούν να εξακολουθούν να λειτουργούν σωστά.

Διατροφή για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: ΓΕΝΙΚΑ

Μία από τις σημαντικότερες αιτίες για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι τα τρόφιμα που τρώμε. Ορισμένες ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα είναι καρκινογόνες.

Ετεροκυκλικές αμίνες είναι μια τέτοια ένωση που βρίσκεται στο κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, με μεθόδους όπως το βράσιμο  το τηγάνισμα ή το ψήσιμο στη σχάρα.

Μια άλλη καρκινογόνος ουσία που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες που σχηματίζετε  όταν το φαγητό μαγειρεύεται πάνω από φλόγα ή καπνιστά. Η  αποφυγή ή την ελαχιστοποίηση την έκθεση σε καρκινογόνα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου. Είναι αναγκαίο να έχουμε μια σωστή θρεπτική διατροφή για την πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Διατροφή για την ΠΡΟΛΗΨΗ του καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου σε κάποιο βαθμό.

Λαχανικά – είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνες κλπ. Τα σημαντικά λαχανικά για να συμπεριλάβει στη διατροφή του ο ασθενής είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών,το κουνουπίδι, το σκόρδο, το κρεμμύδι. Τα προϊόντα σόγιας, ντομάτες και τα καρότα είναι επίσης αποτελεσματικά στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Φρούτα – Είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει πέντε μερίδες φρούτων στην καθημερινή διατροφή σας για την πρόληψη του καρκίνου. Καταναλώστε ολόκληρα φρούτα για να επωφεληθείτε. Τα φρούτα που είναι ικανά  να αποτρέψουν τον καρκίνο είναι τα μήλα, τα βατόμουρα, μούρα, σταφύλια κλπ.
Πράσινο Τσάι – Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει  τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 50%.
Δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια – Δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης Β. Το φυτικό οξύ που υπάρχει σε αυτά τα τρόφιμα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ψάρια – Η πρόσληψη τους έχει προστατευτική δράση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτό οφείλεται στην παρουσία των ω-3 λιπαρών οξέων, στο σολομό, τη ρέγκα, το σκουμπρί, τον μπακαλιάρο κλπ.
Ελαιόλαδο – ζωικά λίπη και ορισμένα φυτικά έλαια αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα μονοακόρεστα λίπη βρίσκονται στο ελαιόλαδο, που έχει προστατευτική δράση όταν καταναλώνεται σε σωστές ποσότητες. Φαινόλες στο παρθένο ελαιόλαδο αναστέλλουν το σχηματισμό των καρκινικών κυττάρων στο κόλον.
Φιστίκια – Τα θρεπτικά συστατικά στα φιστίκια έχουν αντικαρκινική δράση.
Κουρκουμίνη – έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μειώνει τον πολλαπλασιασμό των μεταλλαγμένων κυττάρων στους όγκους.
Πιπερόριζα – έχει ένα δραστικό συστατικό που ονομάζεται ζιγγίβερη η οποία θα αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.
Γιαούρτι – Έχει βρεθεί ότι το γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση μειώνουν τις πιθανότητες του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα ευεργετικά βακτήρια που υπάρχουν στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση προστατεύουν τα κύτταρα του παχέος εντέρου από την επίδραση των καρκινογόνων ουσιών.
Είναι απαραίτητο να καταναλώνουν μια μέτρια ποσότητα των τροφίμων που θα παρέχει τη σωστή ποσότητα των θερμίδων. Είναι απαραίτητο να προστεθεί μια μέτρια ποσότητα της άσκησης για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου ή οποιοδήποτε άλλο είδος καρκίνου.

loading...

Διατροφή για ασθενείς ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει τα τρόφιμα και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε αυτά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό υποσιτισμό με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα κάνει το άτομο να αισθάνεται αδύναμο και έτσι  επηρεάζει την ικανότητα του να ανεχθεί  την  θεραπεία του καρκίνου.

Χωρίς   καφεΐνη και  αλκοόλ  κατά την  διατροφή

Αποφύγετε την χρήση ξηρών καρπών, σπόρους, ωμά φρούτα και λαχανικά , καθώς θα είναι δύσκολο να χωνευτούν. Προσπαθήστε να μην τρώτε πικάντικα.
Εάν ο ασθενής  παρουσιάζει δυσκοιλιότητα  να λαμβάνει  άφθονα υγρά, όπως χυμό  από δαμάσκηνο και ένα μικρό ποτήρι καφεϊνούχων ποτών, να τρώει  πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα όπως αλεύρι βρώμης.
Σε περίπτωση που ο ασθενής έχει διάρροια , τότε συστήνεται πρόσληψη πολλών υγρών και θα πρέπει να τρώει τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά. Θα πρέπει να αποφεύγονται  τα τρόφιμα με  έντονα μπαχαρικά και καφεΐνη.
Για να αποφύγει το φούσκωμα  πρέπει να λάβει μια δίαιτα χωρίς σταυρανθή τρόφιμα  όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το αυγό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, κλπ. Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν φρουκτόζη και σορβιτόλη.
Τρώτε μαλακά και κρεμώδες τρόφιμα εμποτισμένα σε σάλτσες , σάλτσες που είναι εύκολο να τις χωνέψετε.
Ο ασθενής θα πρέπει να προσπαθεί συνεχώς  να καταναλώνει  φρέσκες τροφές.

Διατροφή για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για καρκίνο του παχέος εντέρου ένα μέρος του παχέος εντέρου θα αφαιρεθεί και, συνεπώς, η αφόδευση  δεν θα είναι σταθερή. Ο ασθενής μπορεί να έχει διάρροια. Ο γιατρός μπορεί να σας δώσει φάρμακο για έλεγχο της διάρροιας, ωστόσο, θα πρέπει να αναπληρωθούν τα θρεπτικά συστατικά μέσω της διατροφής.

Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
Τρώτε τροφές πλούσιες σε θερμίδες και πρωτεΐνες μετά από χειρουργική επέμβαση για να βοηθήσουν στην επούλωση και να καταπολεμήσει τις πιθανότητες μόλυνσης. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει κρέας, ψάρι και αυγά.
Ξεκινήστε με  μικρά και συχνά γεύματα αντί 3 μεγάλων γευμάτων. Αποφύγετε  τα μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων.
Να τρώει  μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, μετά τη χειρουργική επέμβαση, όπως λευκά ζυμαρικά, ψωμί, μπισκότα, βρασμένα και αποφλοιωμένα λαχανικά.
Αποφύγετε  τη  λήψη καφεϊνούχων  ποτών ,ειδικά σε περίπτωση διάρροιας.
Μέντα με νερό, ακόμη, βοηθάει για να μειωθεί τυχόν δυσφορία.
Χρησιμοποιήστε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Να προσέχετε το κοτόπουλο να είναι χωρίς πέτσα και γενικά να καταναλώνεται μόνο άπαχο κρέας, κομμένο σε κομματάκια. Αποφείγετε τα τηγανητά τρόφιμα πλούσια σε λίπος.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ…

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη μείωση κινδύνου εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου είναι η διατροφή.

Όταν οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο από 160 γραμμάρια κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως έχουν 35 % περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου από εκείνους που τρώνε λιγότερο από 20 γραμμάρια την ημέρα.

Όσοι τρώνε περισσότερο από 80 γραμμάρια ψαριών ημερησίως έχουν 31% μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η κατανάλωση κοτόπουλου δεν φαίνεται να έχει επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, αλλά μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο της νόσου.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …