Παρασκευή , Μάιος 24 2019
Home / Διατροφή & Υγεία / Οι 2 τροφές που βελτιώνουν και την ψυχική σας υγεία

Οι 2 τροφές που βελτιώνουν και την ψυχική σας υγεία

Ερευνητές θεωρούν πως τα προβιοτικά (βακτήρια που συμβάλλουν στην λειτουργία υγιούς πεπτικού συστήματος και τονώνουν το ανοσοποιητικό) μπορούν και βελτιώνουν και την νοητική υγεία για αυτό και τα χαρακτήρισαν «ψυχοβιοτικά». – το ψυχοβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που όταν χωνεύονται σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν όφελος σε ανθρώπους με ψυχιατρικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με το στρες H χλωρίδα του εντέρου παίζει ρόλο στο άγχος και την κατάθλιψη και  τα προβιοτικά μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα σαν βοηθητικά σε μια θεραπεία ψυχιατρικών διαταραχών. Η ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου λόγω ψυχολογικού στρες ή κακής διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε εντερική διαπερατότητα, κάτι που σημαίνει ότι μέρος των βακτηρίων μπορούν να περάσουν στο αίμα και να οδηγήσουν σε μικρού βαθμού φλεγμονή, κάτι που συνδέεται με την παχυσαρκία, ασθένειες και νοητικά προβλήματα. Τα προβιοτικά φαίνεται πως μπορούν να αποτρέψουν αυτή την ανισορροπία. Δύο είναι οι τροφές που αποτελούν βασική πηγή «ψυχοβιοτικών»: το γιαούρτι και το κεφίρ: –

Γιαούρτι

loading...

Το γιαούρτι είναι γνωστό πως αποτελεί  πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά παράλληλα είναι καλη πηγή και ασβεστίου και φωσφόρου, βιταμίνης Α και ψευδαργύρου (συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος), καλίου (συντελεί στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ) βιταμίνης B12 (συμβάλει στην καλή λειτουργία του νευρικού και αιμοποιητικού συστήματος) και ιωδίου που απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

giaoyrti diaita

Κεφίρ

Το μυστικό μακροζωίας των Καυκάσιων παράγεται από οποιοδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κ.λπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες κεφίρ και έτσι, ανάλογα με τον τύπο βακτηριδίων που θα χρησιμοποιηθούν, το ρόφημα θα αποκτήσει διαφορετικές οργανοληπτικές και θρεπτικές ιδιότητες, αλλά και διαφορετικό χρώμα, οσμή και γεύση. Σε γενικές γραμμές το κεφίρ έχει διουρητικές ιδιότητες,  ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έχει φυσική αντιβιοτική δράση, λόγω των αμινοξέων βοηθά στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …