Τη μια μέρα τρως υγιεινά και την άλλη μόνο junk food. Τι συνέπειες μπορεί να υπάρχουν για την υγεία και τη σιλουέτα σου; Η ειδικός δίνει απαντήσεις.
Η διατροφή σου σε έχει οδηγήσει στο να αναπτύξεις μια διχασμένη προσωπικότητα! Τη μία μέρα φτιάχνεις smoothie με σπόρους chia και φρούτα, τρως στικς κολοκυθιού αντί για ζυμαρικά και πίνεις πράσινους χυμούς για να καθαρίσεις τον οργανισμό σου…
Την επομένη όμως τρως ψωμί με μπόλικο βούτυρο, παραγγέλνεις έξτρα μπέικον στο χάμπουργκερ και πέφτεις με τα μούτρα στο παγωτό κρέμα με κομματάκια σοκολάτας. Και μετά αναρωτιέσαι: Είναι οι καλές ή οι κακές συνήθειες που επηρεάζουν περισσότερο την υγεία και τα κιλά σου;
Σίγουρα, πάντως, δεν είσαι μόνη. Στην Αμερική, όπου δίνουν τίτλους σε όλα, το φαινόμενο αυτό έχει το δικό του όνομα: Polar Opposite Diet (Διαμετρικά
Αντίθετη Διατροφή θα το λέγαμε στα ελληνικά).
«Οι σημερινοί καταναλωτές δεν ακολουθούν εύκολα ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα» εξηγεί η Kelly Weikel, διευθύντρια ανάλυσης στην
Technomic, αμερικάνικη εταιρεία ελέγχου και συμβουλευτικής που συγκεντρώνει στοιχεία για το φαγητό και τις διατροφικές τάσεις.
Το 88% των ανθρώπων αναφέρουν ότι δεν ακολουθούν σταθερά ένα συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής, αλλά πηγαίνουν μπρος-πίσω ανάμεσα
στην υγιεινή και την ηδονιστική διατροφή. Η διατροφική μας συμπεριφορά
ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με το πού βρισκόμαστε (οι περισσότεροι τρώμε πιο
υγιεινά στο σπίτι και πιο «ελεύθερα» στα εστιατόρια) και από άλλες παραμέτρους, όπως η ημέρα της εβδομάδας!
Εμπειρία στην ακραία διατροφή;
Στην εποχή μας το φαγητό είναι κάτι που θεωρούμε σημαντικό και το να παραλείψουμε ένα γεύμα, είτε αποτελείται από μια σαλάτα είτε από κάτι πλούσιο και λιπαρό, σημαίνει ότι χάνουμε ένα συναρπαστικό γεγονός και ένα trend.
«Είμαστε πιο εκλεπτυσμένοι καταναλωτές, οπότε ενδιαφερόμαστε πάντα για τα τελευταία νέα γύρω από το φαγητό» λέει η Αναστασία Δ. Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.
Πλέον, υπάρχουν παντού εστιατόρια για vegan, juice bars και πλανόδιες
trendy καντίνες. Επιπλέον, σε όλα τα κανάλια θα δεις να ετοιμάζονται μπροστά
στα μάτια σου εντυπωσιακές συνταγές κάθε είδους. Ακόμα και τα social media
ανοίγουν την όρεξή μας! Δεν μπορείς να τσεκάρεις τις ενημερώσεις του Instagram ή του Pinterest χωρίς να δεις εντυπωσιακές φωτογραφίες food porn.
Εκεί θα δεις από τη μία πατάτες ψημένες μέσα σε λίπος πάπιας και πασπαλισμένες με λάδι τρούφας και από την άλλη πράσινους χυμούς αποτοξίνωσης. Τίποτα το ενδιάμεσο!
«Οπότε, μαθαίνεις να πιστεύεις πως έτσι τρώνε οι άνθρωποι και αρχίζεις
να το βλέπεις σαν κάτι φυσιολογικό» εξηγεί η ειδικός.
Έχουμε, επίσης, μια τάση να κολλάμε με συγκεκριμένα φαγητά, είτε υγιεινά είτε όχι και τόσο υγιεινά. Ασχολούμαστε λοιπόν με το kale, την κινόα και τα smoothies και ταυτόχρονα με το τέλεια τραγανό μπέικον, τις χοιρινές πανσέτες και το κέικ διπλής σοκολάτας.
Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό! Ερευνητές από το Εργαστήριο Food and
Brand του Πανεπιστημίου Cornell δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη για το πώς η αύξηση της «κουλτούρας του φαγητού», όπως την ονόμασαν, και η κατανάλωση μεγαλύτερης ποικιλίας τροφών επηρεάζουν το βάρος και την υγεία μας.
Αφού παρακολούθησαν περισσότερες από πεντακόσιες γυναίκες, ανακάλυψαν πως εκείνες που ήταν πιο «περιπετειώδεις» σε ό,τι αφορά το φαγητό και τολμούσαν να δοκιμάσουν νέα υλικά και συνταγές είχαν γενικά πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, ενώ ακολουθούσαν πιο δραστήριο τρόπο ζωής συγκριτικά μ’ εκείνες που ήταν
απρόθυμες να δοκιμάσουν «παράξενες» γεύσεις.
«Τα ευρήματα ήταν ακριβώς τα αντίθετα από τα αναμενόμενα» επισημαίνει ο Brian Wansink, PhD, διευθυντής του εργαστηρίου. Το να είναι κανείς ανοιχτός
σε διαφορετικές γεύσεις μπορεί να σηματοδοτεί έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής επειδή όσοι καταναλώνουν μεγαλύτερη ποικιλία φαγητών συνήθως εστιάζουν στη γεύση και την υφή παρά στην ποσότητα. Με άλλα λόγια, η εμπειρία του να δοκιμάζουν νέα πράγματα είναι τόσο ικανοποιητική για εκείνους που δε χρειάζεται να φάνε πολύ για να χορτάσουν.
Ακραία διατροφή: Έχεις τη δύναμη να συγκρατηθείς;
Δεν είναι εύκολο για όλους να τρώνε μόνο μία μπουκιά από ένα πιάτο και άλλη
μία από κάτι άλλο. Οι διαιτολόγοι επισημαίνουν πως για κάποιες γυναίκες μπορεί
να είναι πραγματική πρόκληση να σταματήσουν να τρώνε κάτι πλούσιο σε γεύση
και θερμίδες.
«Ορισμένοι άνθρωποι το καταφέρνουν και εναλλάσσουν τις λιχουδιές με πιο “καθαρές” και υγιεινές τροφές χωρίς πρόβλημα» επισημαίνει η ειδικός.
«Άλλους αυτό το σύστημα τους κάνει να εκτροχιάζονται. Οπότε, αν θέλουν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, πρέπει να μην ξεφεύγουν από την υγιεινή διατροφή, με ελάχιστες εξαιρέσεις».
Με άλλα λόγια, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ακραίες διατροφικές συνήθειες σαν μια υγιεινή επιλογή, θα πρέπει να δώσουμε βάρος στην ισορροπία μεταξύ υγιεινών επιλογών και «παρασπονδιών».