Παρασκευή , Ιούνιος 22 2018
Home / Διατροφή / Οι πολλαπλές ιδιότητες του λιναρόσπορου

Οι πολλαπλές ιδιότητες του λιναρόσπορου

Σπόροι Με Καθαρτική Δράση

Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι σπόροι του λιναριού έχουν καθαρτική δράση. Διευκολύνουν την εκκένωση του εντέρου και συνιστώνται σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Δοσολογία: Βάζετε ένα κουταλάκι του καφέ λιναρόσπορο μέσα σε ένα ποτήρι νερό και το αφήνετε να σταθεί όλη τη νύχτα. Πίνετε το νερό με τους σπόρους το επόμενο πρωί. Εναλλακτικά, βράζετε 20 γρ. αποξηραμένους σπόρους σε ένα λίτρο νερό για 5 λεπτά και φιλτράρετε. Πίνετε ένα φλιτζάνι κάθε πρωί και βράδυ μετά το φαγητό.

Σημείωση: «Η επίδραση του λιναρόσπορου είναι καθαρά μηχανική κι έτσι δεν προκαλεί  ερεθισμό στο βλεννογόνο του εντέρου, γεγονός που επιτρέπει τη χρήση του για μακροχρόνια θεραπεία». Ενδεχομένως να χρειαστεί να περάσουν 3 ημέρες για να φανεί το αποτέλεσμα.

Αντενδείξεις: Να μην χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις εντερικής απόφραξης.

Σπόροι Που Καταπολεμούν Τη Χοληστερίνη;

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2005, η καθημερινή κατανάλωση 20 γρ. λιναρόσπορου για 8 εβδομάδες είναι εξίσου αποτελεσματική όσο και μια στατίνη για να μειωθεί η υψηλή χοληστερίνη (1). Άλλες έρευνες που έγιναν σε κουνέλια (2) υπογράμμισαν ότι η λήψη λιναρόσπορου συνδέθηκε με μείωση των αποθεμάτων της χοληστερόλης στις αρτηρίες. Οι σπόροι του λιναριού περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ, πρόδρομη ουσία των ωμέγα-3 λιπαρών, το οποίο ευνοεί τη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Δοσολογία:  Καταναλώνετε 1 με 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένους σπόρους καθημερινά προσθέτοντάς τους, για παράδειγμα, στο φαγητό.

Επισήμανση: Τα καρύδια, το καρυδέλαιο και το κραμβέλαιο είναι πολύ πιο πλούσια σε ω-3 λιπαρά από τον λιναρόσπορο. Θυμηθείτε να τα συμπεριλαμβάνετε στο μενού σας κατά καιρούς χωρίς φυσικά να κάνετε κατάχρηση, δεδομένου ότι δεν παύουν να είναι λίπη.

loading...

Σπόροι Ενάντια Στον Καρκίνο Του Μαστού

Λόγω του ότι περιέχει φυτοοιστρογόνα (που ονομάζονται «λιγνάνες»), ο λιναροσπορος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Τα φυτοοιστρογόνα είναι μόρια φυτικής προέλευσης που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων. Εμποδίζουν τις ορμόνες αυτές να αγγίξουν πολύ υψηλά επίπεδα και να προκαλέσουν υπερβολική ανάπτυξη του μαστικού αδένα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. «Οι δύο σημαντικότερες λιγνάνες βρίσκονται σε μεγάλη αφθονία στον λιναρόσπορο, με επίπεδα έως 3.000 φορές υψηλότερα από ό, τι σε άλλα φυτικά προϊόντα».

Κατανάλωση: Καταναλώνετε 1 με 2 κουταλιές φρεσκοαλεσμένο λιναρόσπορο σε καθημερινή βάση προσθέτοντάς τον στο φαγητό.

Προσοχή: Τα φυτοοιστρογόνα δεν συνιστώνται σε γυναίκες οι οποίες έχουν προσβληθεί στο παρελθόν ή πάσχουν από καρκίνο του μαστού, και σε όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού (κίνδυνος υποτροπής). Να ζητάτε πάντα τη συμβουλή ενός γιατρού.

Δέρμα: Ο Λιναρόσπορος Καταπραΰνει Τους Ερεθισμούς

Ερυθρότητα, φλόγωση, σπυράκια … Το δέρμα σας έχει ερεθιστεί; Δοκιμάστε τους σπόρους του λιναριού! Πλούσιοι σε γλίσχρασμα, αυτοί οι σπόροι έχουν καταπραϋντική, μαλακτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Δοσολογία: Ρίχνετε  σιγά-σιγά νερό σε αλεύρι λιναριού μέχρι να γίνει μια λεία πάστα. Ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά και απλώνετε την πάστα χλιαρή σε μια γάζα πάχους 1 εκ. Εφαρμόζετε το κατάπλασμα 1 έως 3 φορές την ημέρα.

Λινέλαιο: Να Είστε Προσεκτικοί

Οι λιναρόσποροι περιέχουν 35-50% λάδι. Καθώς το λάδι αυτό είναι ασταθές, ευαίσθητο στη θερμότητα και οξειδώνεται εύκολα, η κατανάλωσή του ήταν απαγορευμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2009, διάφορες κυβερνήσεις αποφάσισαν να επιτρέψουν τη χρήση αυτή. Ακριβώς όπως και οι σπόροι, έτσι και το λάδι είναι πλούσιο σε άλφα-λινολενικό οξύ, πρόδρομη ουσία των ωμέγα-3 λιπαρών. Εάν μπορέσετε να το βρείτε στα σούπερ μάρκετ, να είστε προσεκτικοί όσον αφορά τη χρήση του:

  • Χρησιμοποιείτε το λάδι αποκλειστικά για καρύκευμα
  • Μην θερμαίνετε το λάδι
  • Διατηρήστε το μακριά από θερμότητα πριν από το άνοιγμα
  • Διατηρήστε το στο ψυγείο μετά από το άνοιγμα
  • Μην το κρατάτε περισσότερο από 3 μήνες μετά από το άνοιγμα
  • Μην το δίνετε σε παιδιά κάτω των 3 ετών

 

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …