Παρασκευή , Ιούνιος 22 2018
Home / Δίαιτα / Οι κανόνες – μύθοι για την δίαιτα που πρέπει (επιτέλους) να καταργήσεις!

Οι κανόνες – μύθοι για την δίαιτα που πρέπει (επιτέλους) να καταργήσεις!

Οι λάθος κανόνες δίαιτας μερικές φορές είναι πιο διαδεδομένοι από αυτούς που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να ακολουθούμε. Όμως, όσο αποφασισμένη και αν είσαι να χάσεις βάρος, δε θα παίξει κανένα ρόλο αν επιμένεις να ακολουθείς αυτές τις αναποτελεσματικές συμβουλές οι οποίες, ασυνείδητα, σε ωθούν να τρως στις λάθος ώρες ή για τους λάθους λόγους.

Μιας και αυτοί οι λάθος κανόνες δίαιτας μας είναι τόσο οικείοι, δεν περνάει από το μυαλό μας ούτε καν να τους αμφισβητήσουμε. Ορισμένες γυναίκες τους έχουν μάθει από την οικογένεια και την κουλτούρα τους. Τους έχουν αποδεχτεί μάλιστα τόσο πολύ, ώστε μοιάζουν απολύτως φυσικοί.Αυτοί είναι οι 7 από τους πιο συνηθισμένους κανόνες δίαιτας, που μπορεί να σε εμποδίζουν να απαλλαγείς από βάρος:

1ος κανόνας – Μύθος
«Εάν είναι ώρα φαγητού, πρέπει να φας – ακόμη και αν δεν πεινάς».

Ίσως θα νιώσεις περίεργα ή άβολα αν χάσεις ένα γεύμα ή δε γευματίσεις όταν το κάνουν όλοι οι άλλοι, αλλά αν φας όταν είσαι ήδη χορτασμένη, αυτό μόνο κιλά μπορεί να σου προσθέσει. Ακόμη και μόλις 200 θερμίδες την ημέρα περισσότερες απ’ όσες μπορεί να κάψει ο οργανισμός, μπορούν να οδηγήσουν σε 9 κιλά επιπλέον το χρόνο! Αντί αυτού, άσε την αίσθηση της πείνας να σε καθοδηγήσει σχετικά με τις ώρες των γευμάτων.

2ος κανόνας – Μύθος
«Ποτέ μη λες “όχι” σε φαγητό ή γλυκό που σου προσφέρουν- ακόμα και να δοκιμάσεις».

Το να τρως κάτι που δεν επιθυμείς ή όταν δε θέλεις, προκειμένου να ευχαριστήσεις κάποιον, δεν ωφελεί ούτε εσένα ούτε και τη σχέση σου μαζί του. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Εάν υποκύπτεις σε τέτοιους πειρασμούς στην εργασία, σε οικογενειακές συγκεντρώσεις ή στο σπίτι, μπορεί να επιβαρυνθείς μέχρι και με 500 θερμίδες παραπάνω την εβδομάδα. Ταυτόχρονα το βάρος μπορεί να αυξηθεί κατά μισό περίπου κιλό κάθε μήνα.

3ος κανόνας – Μύθος
«Εάν έφαγες κάτι “απαγορευμένο”, διέπραξες ολίσθημα, οπότε μπορείς να εγκαταλείψεις την προσπάθεια και να απολαύσεις ό,τι και όσο θέλεις…»

loading...

Για να καταφέρεις να χάσεις βάρος, δεν πρέπει ούτε να οδηγείσαι σε καταχρήσεις ούτε να στερείς το φαγητό από τον οργανισμό σου. Μια περιστασιακή απόλαυση, στην οποία ενδεχομένως θα υποκύψεις, δε θα πρέπει να σε εκτροχιάσει από τη μέχρι τώρα πορεία σου. Παραδείγματος χάρη, για να επιβαρυνθείς με μισό κιλό λίπους, πρέπει να προσλάβεις 3.500 θερμίδες περισσότερες απ’ όσες μπορεί να κάψει το σώμα σου. Ένα ντόνατ με κρέμα έχει 200 θερμίδες, πολύ λιγότερες απ’ όσες χρειάζεται για να καταστρέψει τη δίαιτά σου. Αντί λοιπόν να φας 5 ντόνατ παραπάνω, φρόντισε απλώς να απολαύσεις εκείνο το ένα και μοναδικό. Τροφές όπως τα ντόνατ, τα μπισκότα ή οι τηγανητές πατάτες δε θα επιφέρουν αύξηση βάρους, αν μάθεις πώς να τα προσαρμόζεις στη διατροφή σου.

4ος κανόνας – Μύθος
«Αφού το πλήρωσα, πρέπει να το φάω».

Πόσες φορές δεν έχεις παραγγείλει ένα έδεσμα σε κάποιο εστιατόριο, το οποίο φαινόταν υπέροχο, αλλά στην πρώτη πιρουνιά συνειδητοποίησες ότι ήταν απλώς μέτριο; Παρ’ όλα αυτά, η αίσθηση πως έχεις ξοδέψει χρήματα ξεπερνά τα ποιοτικά σου κριτήρια και έτσι, τελικά, το τρως. Η κατανάλωση φαγητού που δε σε ικανοποιεί σε αφήνει δυσαρεστημένη.  Με αυτό τον τρόπο όμως, αναζητάς πιο ικανοποιητικές τροφές και συνεχίζεις να τσιμπολογάς. Σε κανέναν δεν αρέσει να σκορπάει τα λεφτά του, αλλά, για να βάλουμε τα πράγματα σε μια προοπτική, σύγκρινε την δαπάνη χρημάτων σε ένα κακό γεύμα με το ακόμη πιο δυσάρεστο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η αύξηση βάρους. Θέλεις πραγματικά να φοράς στενά ρούχα ή να ξοδέψεις λεφτά για ακόμη ένα τζιν σε μεγαλύτερο μέγεθος;

5ος κανόνας – Μύθος
«Ορισμένες δραστηριότητες πρέπει πάντα να συνοδεύονται από φαγητό για να είναι ευχάριστες». 

Ψώνια και κουλούρι Θεσσαλονίκης, κυριακάτικες εφημερίδες και μπράουνις, τηλεόραση και πατατάκια. Η κατανάλωση φαγητού, ενώ ασχολείσαι με άλλες δραστηριότητες, προτρέπει στην πρόσληψη θερμίδων χωρίς σκέψη. Εάν στη διάρκεια παρακολούθησης μιας κινηματογραφικής ταινίας, έβαλες το χέρι σου στη σακούλα με τα ποπ κορν, αυτό ακούμπησε στον πάτο της και σκέφτηκες «μα, πού πήγαν όλα;» σίγουρα καταλαβαίνεις τι εννοούμε.

6ος κανόνας – Μύθος
«Εάν το έτερον ήμισυ (ένας φίλος, συνεργάτης ή το παιδί σου) τρώει, πρέπει να φας κι εσύ». 

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό μεταβολισμό και χρειάζεται τροφή σε διαφορετικές ώρες. Υιοθετώντας τις διατροφικές συνήθειες κάποιου άλλου, πιθανόν να οδηγήσεις το βάρος και την υγεία σου σε λάθος κατεύθυνση. Ένας μέσος άνδρας χρειάζεται περίπου 35% περισσότερες θερμίδες την ημέρα απ’ ό,τι μια μέση γυναίκα, άρα, αν προσπαθήσεις να εναρμονιστείς με τις συνήθειες του συντρόφου σου, το πιο πιθανό είναι να προσθέσεις κιλά στη γραμμή σου.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …