Πέμπτη , Νοέμβριος 15 2018
Home / Δίαιτα / Οι ειδικοί ονόμασαν αυτό το φαινόμενο… γιο-γιο!

Οι ειδικοί ονόμασαν αυτό το φαινόμενο… γιο-γιο!

Κάνεις δίαιτα, χάνεις τα περιττά  κιλά, μετά τα ξαναπαίρνεις και τι κάνεις; Ξανά δίαιτα και τα κιλά πάλι επανέρχονται…

Οι ειδικοί ονόμασαν αυτό το φαινόμενο, γιο-γιο και ουσιαστικά είναι… ανακύκλωση του σωματικού βάρους. Πολλές φορές μετά από εξαντλητικές δίαιτες μπορεί να χάσατε 6-7 κιλά σε 1 μήνα αλλά πολύ σύντομα τα κιλά αυτά επέστρεψαν και μάλιστα περισσότερα από όσα χάσατε. Αυτές οι αυξομειώσεις βάρους συνήθως αφορούν από 4-10 κιλά  και οφείλονται κυρίως σε λάθος δίαιτες, υποθερμιδικές δίαιτες και λόγω της επιστροφής στην κακή διατροφή που ακολουθείτε.

 Μάθετε αν έχετε το φαινόμενο γιο-γιο

*Μετά από μια δίαιτα που διαβάσατε ή σας έδωσε η φίλη σας χάσατε αρκετά κιλά και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα.

*Για να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας που φθάσατε στο επιθυμητό βάρος, κάνατε παρασπονδίες το επόμενο διάστημα τρώγοντας τροφές, σνακς κα γλυκά που είχατε στερηθεί κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Αποτέλεσμα μέσα σε 30-40 μέρες να πάρετε πίσω όλα τα κιλά που χάσατε και μάλιστα για…δώρο 2-3 κιλά επιπλέον.

*Για να μάθετε αν όντως σας ταλαιπωρεί το φαινόμενο γιο-γιο παρατηρήστε πόσο εύκολα ή δύσκολα θα χάσετε τα περιττά κιλά όταν ξεκινήσετε ξανά δίαιτα. Αν η απώλεια των κιλών αυτή τη φορά είναι πιο δύσκολη, επίπονη και αργή τότε το φαινόμενο γιο-γιο είναι στη ζωή σας.

*Πολλές φορές ένα άτομο που εμφανίζει το φαινόμενο γιο-γιο μέσα σε 1 χρόνο μπορεί να έχει 3-4 αυξομειώσεις βάρους δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που ταλαιπωρεί το σώμα του, αλλά και την υγεία του. Η στέρηση φαγητού και αμέσως μετά η υπερκατανάλωση φαγητού είναι επιζήμια για τον οργανισμό και για αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η κύρια αίτια για να εμφανίσετε το φαινόμενο γιο-γιο είναι οι εξαντλητικές δίαιτες που σας διώχνουν απότομα πολλά περιττά κιλά. Όσο πιο γρήγορα χάσετε το βάρος τόσο πιο σίγουρο είναι ότι θα επιστρέψετε σε αυτό, αν όχι και σε μεγαλύτερο. Αν για παράδειγμα μέσα σε 1,5  μήνα χάσετε 10-12 κιλά πρέπει να ξέρετε ότι η απώλεια αυτή είναι κυρίως απώλεια υγρών και μυϊκού όγκου παρά λίπους.

loading...

Πως νιώθετε;

Δεν αντέχετε να βλέπετε τον εαυτό σας ούτε παχύ ούτε όμως και αδύνατο. Όταν χάνετε κιλά νιώθετε ικανοποίηση και τονώνετε την αυτοπεποίθηση σας, αλλά σύντομα κουράζεστε με την προσπάθεια να παραμείνετε αδύνατοι. Έτσι ξαναπαχαίνετε για να ξαναβρείτε τον παλιό σας εαυτό που τόσο καλά ξέρετε. Έναν εαυτό με «κακές» διατροφικές συνήθειες που είχε ένα όνειρο. Να…αδυνατίσει. Και έτσι απλά ξαναμπαίνετε στον φαύλο κύκλο να χάσετε για πολλοστή φορά τα περιττά κιλά κ.ο.κ

Αντιμετωπίστε το φαινόμενο γιο-γιο

– Αργά αλλά σταθερά: Οι διαιτολόγοι εφιστούν την προσοχή σε όσος κάνουν δίαιτα. Κάθε εβδομάδα θα πρέπει να χάνετε 1 με 1,5 κιλά. Δηλαδή μηνιαίως δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα 4 άντε 6 κιλά, εκτός και αν κάποιος ειδικός σας έχει συμβουλεύσει κάτι διαφορετικό. Δίαιτες που υπόσχονται περισσότερα κιλά μπορεί να σας ικανοποιούν πιο σύντομα όμως η απότομη απώλεια αυτή είναι λανθασμένη, σύμφωνα τουλάχιστον με την πλειοψηφία των ερευνών. Πιο υγιεινό και σωστό λοιπόν είναι να χάνετε αργά τα κιλά που σας βαραίνουν.

– Σταδιακή μείωση των θερμίδων: Όταν ξεκινάτε μια δίαιτα ή μια ισορροπημένη διατροφή για να χάσετε κιλά θα πρέπει να μειώσετε σταδιακά τις θερμίδες. Απότομη μείωση των θερμίδων θα σας οδηγήσει στην απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας παρά λίπους.

– Πλούσια διατροφή: Θα πρέπει στην καθημερινή διατροφή σας να έχετε σχεδόν όλες τις ομάδες τροφίμων τις οποίες και θα καταναλώνετε με σύνεση. Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, κρεατικά, ψάρια, γαλακτοκομικά είναι σημαντικά σε μια σωστή διατροφή ενισχύοντας τον οργανισμό με πλούσια θρεπτικά συστατικά.

– Η άθληση: Για να μπορέσετε να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας το πιο εύκολο και απλό που μπορείτε να κάντε είναι να ασκηθείτε. Αποκτήστε κάποιο χόμπι, πηγαίνετε γυμναστήριο ή τρέξτε στη γειτονιά σας. Με αυτό τον τρόπο θα γυμνάσετε τους μύες σας και θα ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό αλλά και θα διατηρηθείτε στα κιλά που θέλετε.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …