Δευτέρα , Φεβρουάριος 19 2018
Home / Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι / Νιφάδες Βρώμης για να γίνεις …ο πρώτος μαθητής

Νιφάδες Βρώμης για να γίνεις …ο πρώτος μαθητής

Πολλές επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν τη σημασία του πρωινού γεύματος, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία. Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, διότι συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας μετά από πολύωρη νηστεία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης σε υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε να τροφοδοτείται σωστά ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα ενός παιδιού, πρέπει να προσλαμβάνει τροφή κάθε 4 ώρες. Αυτό συμβαίνει διότι το ήπαρ του παιδιού, αντίθετα με τον εγκέφαλο, δεν έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου και το εναποθηκευμένο εκεί γλυκογόνο μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες σε γλυκόζη μόνο για 4 ώρες.

Σύμφωνα με στοιχεία μελετών, τα παιδιά που ξεκινάνε την ημέρα τους με ένα επαρκές πρωινό έχουν καλύτερη απόδοση στις σχολικές τους υποχρεώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση πρωινού βελτιώνει τη συγκέντρωση, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, τη νοητική επίδοση, τη μνήμη και τη διάθεση, ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα πείνας που μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, ανησυχία, κόπωση, πονοκέφαλο και τέλος, αποτρέπει τις υπερφαγικές κρίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

loading...

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνεται ή συνιστάται η κατανάλωση ενός υγιεινού και ισορροπημένου πρωινού, το οποίο να εξασφαλίζει στα παιδιά την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Εύκολη και γρήγορη λύση, αποτελούν οι νιφάδες βρώμης οι οποίες μπορούν συνδυαστούν με γάλα ή γιαούρτι και να συνοδευτούν με μέλι ή κομματάκια φρούτων και ξηρούς καρπούς. Οι νιφάδες βρώμης ανήκουν στα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία απελευθερώνουν αργά και σταθερά γλυκόζη και συνεπώς ενέργεια στον οργανισμό, προλαμβάνοντας έτσι τις συνέπειες από τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου. Επίσης, λόγω του πλούσιου περιεχομένου τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, παρατείνουν το αίσθημα του κορεσμού, μειώνοντας έτσι το αίσθημα της πείνας.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η κατανάλωση νιφάδων βρώμης στην αρχή της ημέρας, συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση του παιδιού στις απαιτήσεις του σχολείου, μέσω βελτίωσης της μνήμης και της συμμετοχής του στο μάθημα. Ωστόσο, η οργάνωση του σχολείου και του προγράμματος διδασκαλίας αποτελούν εξίσου σημαντικούς παράγοντες για τη βελτίωση της απόδοσης του παιδιού.

Αξίζει να δείτε...

Δείτε 12 τρόφιμα για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας!

Μια ισορροπημένη διατροφή ενισχυμένη με ορισμένα τρόφιμα μπορεί να σας  βοηθήσει να κρατήσετε το ανοσοποιητικό ...