Τρίτη , Ιούνιος 25 2019
Home / Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι / Νηστεία=αποτοξίνωση

Νηστεία=αποτοξίνωση

Η νηστεία μπορεί να γίνει μία ευκαιρία για αποτοξίνωση, για μία διατροφή πιο υγιεινή και για να δοκιμάσουμε γεύσεις … που έχουμε σχεδόν ξεχάσει στην καθημερινότητά μας.

Σε μελέτη της Κλινικής προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών στο αίμα και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ αποκτούν υποσυνείδητα καλές διατροφικές συνήθειες, υιοθετώντας μια διατροφή φτωχή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη και πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Επίσης, η νηστεία συνεπάγεται και σωστή ψυχική υγεία και αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός κάνει καλύτερες καύσεις, οπότε εισέρχεται περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο και το άτομο αντιδρά στα ερεθίσματα αλλά και σε ότι τον απασχολεί με ηρεμία και συγκροτημένη σκέψη.
Διαμορφώστε ένα πρόγραμμα διατροφής στα μέτρα και τις ενεργειακές σας ανάγκες, φροντίζοντας να είναι ισορροπημένο. Έξι ημέρες είναι αρκετές για να αναζωογονήσετε τον οργανισμό σας και ταυτόχρονα να μείνετε πιστοί στις θρησκευτικές παραδόσεις.

Φρούτα και λαχανικά: είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
Όσπρια: αποτελούν το «κρέας» της νηστείας. Μας παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αλλά και φυτικές πρωτεΐνες, με μηδαμινό λίπος. Αν συνδυαστούν σωστά, με δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, ψωμί), μας δίνουν πρωτεΐνες, ισάξιες του κρέατος.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η νηστεία είναι μια φυσική ασπίδα προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και όχι μόνο…
● Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
● Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.
● Προστατεύει από την οστεοπόρωση και διάφορους τύπους καρκίνου.
● Ευνοεί την καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

loading...

Νηστεία ευκαιρία για δίαιτα;
Η νηστεία χρησιμοποιείται συχνά σαν εργαλείο για την επίτευξη απώλειας βάρους. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που παρά την αποχή από την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και λαδιού δεν καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Αυτό οφείλεται τις περισσότερες φορές σε αυξημένη κατανάλωση άλλων τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το ψωμί και οι ξηροί καρποί. Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε ότι χωρίς την παρουσία κρέατος ο κορεσμός από ένα κυρίως γεύμα δεν επέρχεται εύκολα και ο κίνδυνος υπερκατανάλωσης είναι μεγάλος.

Πίνετε νερό

Το καθαρό νερό – όχι ανθρακούχο και όχι από τη βρύση, εκτός αν είναι φιλτραρισμένο – είναι από τα πιο αποτελεσματικά μέσα αποτοξίνωσης που μπορούμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας σε καθημερινή βάση.

Πίνετε φυσικούς χυμούς

Διαλέξτε φρούτα εποχής, φρεσκοστυμμένα ή περασμένα από τον αποχυμωτή.
Εάν θέλετε βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει! Και κάντε τον δικό σας συνδυασμό!
Ιδέες:
Συνδυάστε μπανάνα με πορτοκάλι και ανανά
Χυμός από 4 μήλα, 1 λεμόνι και 1 λάϊμ

Ο καλύτερος χυμός αποτοξίνωσης δεν είναι άλλος από τον φυσικό χυμό Αλόης Βέρα. Η καθημερινή κατανάλωση χυμού αλόης λόγω της καθαρτικής, αντιμικροβιακής, αντιοξειδωτικής δράσης απομακρύνει τις βλαβερές τοξίνες από τον οργανισμό μας και βοηθάει στην συνολική υγεία του οργανισμού μας.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …