Σάββατο , Σεπτέμβριος 23 2017
Home / Uncategorized / Μπρόκολο και κουνουπίδι oγκρατέν

Μπρόκολο και κουνουπίδι oγκρατέν

Ελάτε να φτιάξουμε ένα ξεχωριστό φαγάκι που θα κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν τα λαχανικά που δεν τους αρέσουν. Μπρόκολο και κουνουπίδι μαζί με μια σπιτική μπεσαμέλ δημιουργούν ένα ορεκτικό που θα απογειώσει το κυρίως πιάτο σας.

Υλικά:

1 μέτριο μπρόκολο
1 μέτριο κουνουπίδι
100 ml γάλα
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ.σ. βούτυρο σε κομματάκια

για τη μπεσαμέλ:

40 γρ. αλεύρι
40 γρ. βούτυρο
600 ml γάλα πλήρες
1/3 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο. Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά μπουκετάκια, κρατώντας το λεπτό μέρος του κοτσανιού. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα και τοποθετούμε το κουνουπίδι με όσο αλατισμένο νερό χρειάζεται ώστε να το μισοσκεπάζει και το βράζουμε περίπου 10′, ώστε να κρατάει λίγο. Βράζουμε το μπρόκολο 5′ περίπου σε αλατισμένο νερό. Τα βάζουμε αμέσως σε παγωμένο νερό και κατόπιν τα στραγγίζουμε.

loading...

Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: σε κατσαρολάκι λυώνουμε το βουτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να καβουρδιστεί το αλεύρι και να πάρει ανοιχτό ξανθό χρώμα, σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας με το σύρμα των αβγών. Αφήνουμε να σιγοβράσει 5′, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ και τοποθετούμε ομοιόμορφα το μπρόκολο μαζί με το κουπίδι, όλα πολύ καλά στραγγισμένα. Καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ ώστε να πάει παντού, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και τη φρυγανιά και σκορπίζουμε κομματάκια βούτυρο. Ψήνουμε το γκρατέν επί 20′-25′ περίπου.

Αξίζει να δείτε...

Πώς θα κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το ψάρι

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι γονείς, έγκειται στην προσπάθειά τους να πείσουν τα ...