Τετάρτη , Ιανουάριος 23 2019
Home / Διατροφή / Μούρα τα ευεργετικά!

Μούρα τα ευεργετικά!

Με τη μείωση της στυτικής δυσλειτουργίας και τη μάχη κατά της νόσου του Αλτζχάιμερ συνδέονται τα μούρα σε νέες έρευνες. Οι ευεργετικές τους ιδιότητες σχετίζονται ακόμη με την πρόληψη κατά του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και των φλεγμονών.

 

Σε μια έρευνα που διενεργήθηκε σε 25.000 άνδρες και καταγράφεται στο webmd.com όσοι έτρωγαν πολλά μύρτιλα και κιτρικά φρούτα αναφέρθηκε να έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας συγκρινόμενοι με όσους κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι κατηγορηματικοί, ωστόσο, και αναφέρουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Σίγουρη μέχρι στιγμής είναι η αντιοξειδωτική τους δράση αφού περιέχουν βιταμίνες Α, C και Ε, που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και πιθανώς και από την αρρώστια.

loading...

Μια άλλη ουσία που περιέχουν είναι η ρεσβερατρόλη. Συναντάται στα σταφύλια και σε άλλα είδη μούρων όπως επίσης στο κόκκινο κρασί και τη μαύρη σοκολάτα. Μπορεί να προσφέρει προστασία από τον καρκίνο, να μειώσει τις φλεγμονές και να εμποδίσει το φράξιμο των αρτηριών.

Μια πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι μπορεί να βοηθήσει ευεργετικά τους πάσχοντες με Αλτζχάιμερ. “Στο εργαστήριο μας βρήκαμε άμεσες επιδράσεις στον εγκέφαλο” αναφέρει μια ερευνήτρια στο WebMD.

Τα μούρα ενισχύουν ακόμη μια διαδικασία που ονομάζεται νευρογένεση ή δημιουργία νέων νευρώνων. Υποβοηθούν τη συγκράτηση των αναμνήσεων και την ικανότητα μας να μαθαίνουμε. Εμπλέκονται ακόμη στις διαδικασίες ‘καθαρισμού’ του εγκεφάλου, αποβάλλοντας τοξικές πρωτεϊνες που μαζεύονται στον εγκέφαλο, όπως οι ταυ και αμυλοειδείς βήτα. Οι υπερβολικές ποσότητες αυτών των πρωτεϊνών συνδέονται με τη νόσο Αλτζχάιμερ.

Η περιεκτικότητα τους σε φλαβονοειδή ενισχύει επίσης τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, την αντιφλεγμονώδη δράση τους και προστατεύει από καρδιακά νοσήματα.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …